• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
236
konkretno, u mom slučaju i za moj vrt oko kuće koji je rascjepkan na par manjih vrtova, je veličina i težina.....

mini greeny sa svojom frezom koja je lakša, ali i manjeg zahvata od freze greenija je gušt frezat, pogotovo ako frezaš vrt tipa gdje moraš raditi "slalom" među stablima voćaka i trseva.....mini greeny ili mondial, je i nešto kraći pa uzimajući u obzir i njegovu manju težinu, puno lakše se je okretat u mjestu.... naravno, u sporedbi sa greeniyem, trebat ćeš nešto više vremena potrošit za obradu iste površine zbog radnog zahvata freze i same brzine obrade....

imao sam najprije mondiala sa tomos benzinskim 4t motorom, kupio sam ga polovnog da bi ga par godina kasnije prodao i kupio greeniya sa dizel motorom... najviše radi toga jer su ga oči htjele, a drugo je bilo to da je mondial za transport bio potpuno beskoristan.... i najsitnija uzbrdica, kotači bi se vrtili u mjestu, jer je prednji dio bio prelagan....eventualno po asfaltu, ali odmah van asfalta, na travi, pjeskovitom-bijelom putu bi proklizavao....

green ili ex specijal mi nikada nije bio u izboru, baš zbog njegovih dimenzija i težine i na kraju nepotreban za veličinu vrta koji se obrađuje....

kupio sam greeniya sa dodatnim utezima na kotačima, vučnu prikolicu, frezu, onaj mali plug kojega sam jednom probao(plug nepotreban), te pumpu za špricati vinograd i voćke(malu prikolicu sa spremnikom sam sam napravio).... greeny je puno bolji za transport sa vučnom prikolicom od mondiala, ali i dalje ima nedostataka, jer ako misliš ići u šumu i natovariti prikolicu sa drvima i krenuti kući, imam osjećaj da nećeš, da će ti se kotači i dalje vrtiti u mjestu usprkos utezima.....

nije da sam toliko star i nemoćan, ali frezu mondiala sam podigao bez problema i montirao je, dok kada sam kupio greeniya, nije ju je bilo baš tako lako podignuti i montirati na greeniya.... tu zamjeram TPSu, iliti Labinprogresu, tvornici iz mog grada, da nisu bili u stanju izkonstruirati neki nosač za frezu, bilo da se radi o frezi za greena koja je još veća i teža ili greeniya, da si ljudi ne lome leđa i stvaraju crne nokte.....ali....

imam ga 15 godina, unatrag dvije godine sam kupio i malčer za njega od Bellonmita.... već nakon prvih frezanja sa njim sam postao svjestan tih "nedostataka" koji su najviše vezani bili za manevriranje u usporedbi sa mondialom ili mini greeny... isto tako, te prve dvije godine sam imao puno problema sa spojkom na greeniyu, jer je spojka bila konusnog tipa kao na mondialu, a puno veća freza.... tri ili četiri puta sam je mijenjao, dok problemi su prestali kada sam ugradio višelamelnu spojku.....

kako ga imam 15 godina, i ja sam 15 godina stariji, nekako na rukama frezu i malčer je sve teže i teže montirati....tako da......

Pirko

Član
Tu od
16 Svi 2020
Poruka
41
Hvala na iscrpnom odgovoru, razjasnio si mi neke stvari.

Ova veca masa greenya izgleda da dolazi od veceg motora i najbtinije stavke - diferencijal. Mini, odnisno mondial, izgleda da nema diferencijal, i mislim da je to glavni adut za kupnju greenya.

Ovo sto kazes za kvacilo mi ima smisla, ali ne vidim razliku izmedju freze za greenya i za minija, osim manjeg broj nozeva? Ako je isti izlaz sa mjenjaca za pogon prikljucaka, ta bi freza konstrukciji trebala biti ista...

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
236
bok..... freze nisu iste, ni po broju nozeva ni konstrukcijski ni dubinom frezanja, ali sirina frezanja se moze stimati......sto je i vidljivo na slikama stranice od entrade ili stranice TPSa.....za greenija treba ti i produzetak za prihvat freze jer greeny ima vece kotace od mondiala....

nije da ja nisam zadovoljan sa greenijem, vec samo sam naveo iz vlastitog iskustva razlike upravljanja jednim i drugim na vlastitom tlu....

Na vrh