• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motor se gasi

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Prvo se gasio u radu;nakon sto ga je majstor popravio,pokvarilo se dugme za gasenje,pa nije mogo lako da sa ugasi;a sad nece da upali,pa stali ce biti sledece.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Možda se opet pokvarilo dugme za gašenje pa mu sad ometa paljenje :icon_scratch:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Motor za rad treba tri osnovna elementa
benzin , zrak i iskru , nešto od toga nema

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Možda malo više toga nema, a možda nečega ima previše???:icon_question:

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Re: preporuka za kupnju motokultivator

Kad svi mase temu,mogu i ja malo
pre neki dan sam kupio tomosovu frezu umo6,od komsije
mala usluzna frezica za manje bastice dusu dala,samo mene muci to sto se gasi,nije dugo radila pa nabilo trunja

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154

benzin je to benzin.svaka čast onima koji imaju živaca sa tim se bakćati

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

kreni prvo od banalnih sitnica...mozda je sarafic ler gasa previse otpusten ili sarafic smjese na leru podesen na prebogato ili presiromasno. Ako je karb sa leptirom sarafic ler gasa ti se nalazi tamo na onom luku gdje se sajla veze a sarafic smjese na gornjoj strani karba skroz na cosku gdje se kopca prirubnica vazdusnog filtera a odmah pored u sredini je centralna dizna. Odvrni i nju i ocisti i dole odvrni casicu plovka ima i odozdo mala dizna i nju ocisti. Kad to uradis upalis motor... zategnes sarafic ler gasa da motor radi. pustis 5 10 minuta da se zagrije. Zatim odvrces zavrces sarafic(zavrtanjem dobijas bogatiju odvrtanjem siromasniju smjesu na leru) ler gasa da dobijes sto mirniji rad. Pa malo popustis ler gas. Pa opet stelujes. Cilj ti je dobiti sto mirniji ler gas na sto manjim obrajima. Kad to postignes, malkice samo zavrnes sarafic smjese te masine vole malo bogatiju smjesu(lakse ce i paliti) i zatim opet malo dotegnes ler gas nevalja da bude prenizak.

jos banalne stvari mogu biti i losa svjecica, ocistis tu ili probaj drugu. Moze bilo koja bosna svjecka od 65 pa do 80 toplotne vrijednosti(ako ces kupovati bosch ili neke druge imas one tabele pa uporedis. Bosna su bile nekad super svjecice sad mi se desava da jedna traje godinu dana druga crkne za 5 minuta a iz istog pakovanja)
Zazor na svjecici izmedju centralne i bocne elektrode stelujes mjernim listicima na 0.5mm

Prije toga svakako ocisti kompletan filter vazduha i uspi novo ulje.

Kad to zavrsis ako problem ostane prekontrolisi paljenje. Ocistis malo platine znaju korodirati od duzeg stajanja. Podesi platine na 0.35mm do 0.45...zatim podesi mommenat predpaljenja zakretanjem ploce tako da baca iskru na 1.5mm prije GMT.(to podesavas otpustanjem ona 3 sarafa sto drze plocu paljenja i zakretanjem iste lijevo desno. Ako se ne snadjes javi se pa cu detaljnije objasniti stelovanje paljenja...ima tu jos milion caka poput npr abrisa, zazora izmedju bobine i magneta itd... ali u vecini slucajeva stelovanje platina i momenta bacanja iskre je dovoljno. Ako su platine istrosene mijenjaj i njih....uvijek u skupu sa novim kondenzatorom, cak nov nikad koristen kondenzator sa vremenom od dugog stajanja gubi svoja svojstva te ga treba s vremenom zamjeniti.

Ako i dalje imas problem onda ti valja prekontrolisati termo grupu. Najcesca stvar je lose karike to je jeftino. Ako je istrosen klip i on nije skup za zamijeniti. Provjeris i cilindar da li ima risova ili da li je istrosen(osjeti se pri vrhu pod noktom razlika dokle su karike dolazile gore ostane kao mali prsten gore se ne trosi...Ako je cilindar potrosen busis ga za 1 specijalu vise tj pola milimetra(ili 1 milimetar ako je dosta istrosen ili ima dubokih risova.
Inace tomos ima tacnu tablicu po kojoj se buse cilindri medjutim stvar je takva da zamjenski klipovi odavno nisu svi u stotu na istu mjeru....tako da prvo nabavis 42.5mm klip i onda ga odneses tokaru. Kazes mu da mjeri klip dole na perima (na glavi je svaki uzi) koliko je tacno sirok i onda busi tj honuje cilindar za 6 stotih. Pa npr ako je klip 42.44 onda honuje tacno na 42.5 a ako je klip 42.40 onda honuje na 42.46mm.....shvatio si.

Pored toga mogu ga jos zezati neke sitnice na primjer semerinzi na radilici.

Cak ako si i kupio masinu koja nikad nije upotrebljavana a stajala negdje u garazi 20 godina....semerinzi mogu biti problem...guma gubi svoje karakteristike tokom godina pa onda hoce povlaciti fals zrak tu.

Eto to su neki najcesci uzroci loseg rada masine pa ti kreni od najjednostavnijih polako prema slozenijim.

Eto nadam se da sam bar malo pomogao, a ako gdje sta zapne javljaj se.

I baci koju sliku, imam i ja istu frezicu pa da vidim kakva je tvoja.

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815

Hvala na trudu,jer trebalo je vremena ovo ispisati.
Tacno si pogodio stajala je oko20god u garazi,kupio komsijin otac 80i neke novu,freziro nekoliko god basticu(pola ara)i od kad je umro to stoji u garazi.
Upalila je iz prve posle 20god,pustio sam da radi na slabom gasu 5min i onda sam probo da freziram,cim je krenula nije ni minut radila odma se ugasila,ocisti sam karburator,produvo onu diznu sto se safi odozgo u karburator,ocistio svecicu i opro rezervar.
Kad je ladna pali iz prve,i radi na leru,ali cim krenem da freziram,neprodje ni4-5minuta odma se ugasi,pa maram cekati da se oladi,jer nemoize odma da upali
jer isti rezervar na tomosovim pumpama za vodu i na frezi,jer na mojoj frezi curi rezervar,koliko sam video jedina razila je u stani cesmice,ali samo stavim duze crevce,imali jos koja razlika

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

***** li ga imam i pumpu i tu frezicu al nisam nikad rezervoare uporedjivo. Pumpa ima gore 2 mjesta za sarafljenje dole 2 a ako se sjecam i frezica isto tako. Pumpi je sa desne strane slavina a frezi ne znam mada svejedno je duzi kabal i to je to.

Probaj sa drugom svjecicom, prekontrolisi klip i karike i ostalo sto sam napisao...pa ako to sve ne pomogne onda cemo dalje.

Jos jedna stvar....te frezice unutar kape hladjenja imaju jednu klapnu koja je spojena polugicom na karburator pa kad das gas klapna se otvara kad pustas zatvara. To se zna pojebati nejak mehanizam pa onda ostane otvorena klapna pa ne prolazi vazduh pa hoce pregrijati. Ja sam tu svoju klapnu izbacio iz upotrebe :)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797

Šumadinac, ja mislim da je do svječice, kondenzatora ili do bobine.
Probaj kad je topla i kad neče upaliti dali ima iskre na kabal.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Ovo bi spadalo u temu "ostali motokultivatori". Radi se o motokopačici Mk2 Tomos sa zračnim regulatorom gasa. Jedan od razloga da se pregrijava je upravo (klapna ) nazvana po kolegi. Znači regulator gasa ne funkcionira pa radi na većim okretajima i zato se može pregrijati.:cool2:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Rjesenje prosto...izbacis klapnu i das krmcima da glodju.

To otprilike nije nekakav regulator gasa vise regulator protoka vazduha za hladjenje cilindra. Znaci ti kad das gas klapna se otvara samim tim turbina vise vazduha tjera na cilindar i bolje ga hladi. Kad smanjis gas klapna smanjuje protok vazduha i cilindar se manje hladi.

Lijepo osmisljeno da se motor drzi uvijek na nekoj optimalnoj temperaturi i da se mnogo brze zagrije prilikom hladnog starta. Medjutim lijepo osmisljene stvari ne djeluju uvijek dobro u praksi tako da je najbolje tu klapnu kao sto rekoh baciti krmcima

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

To je klasičan pneumatski regulator gasa koji regulira dobavu goriva ovisno o opterećenju. Potpuno isti sistem ko na Briggsu 3.5....na kraju krajeva i na imt 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797

Kad svi mase temu,mogu i ja malo
Evo Šumadinac, ja preselio u ovu koju si ti otvoril sa istim problemima pa nastavite ovdje

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Hvala MUHA,jedna lamparija otisla,stigla druga,i naravno isti problem
Vruc motor baca varnicu
A de se nalazi ta klapna

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ta klapna je jedan dio zračnog regulatora gasa.
# apokaputus Napisao si jednu cijelu stranicu nadugo i na široko o određenom problemu (ovako i onako ) i na kraju si zaključio i savjetovao da se ta klapna baci. To je jedan od razloga da se motor pregrijava. Regulator gasa se sastoji: klapna sa osovonicom koja ja spojena preko poluge, sa jednom žičicom na polugu osovine leptira gasa, na osovini leptira je jedna opruga koja mora savladati otpor klapne i otpor leptira gasa i na taj način regulira gas. Sajla gasa nije spojena direktno na osovinicu gasa nego indirektno na poluge, dodavanjem gasa oslobađa se osovinica laptira gasa, a opruga na suprotnoj strani (gdje dolazi zakačena sajla) ima ulogu otvaranja leptira gasa. Dva su osnovna razloga da ti elementi ne funkcioniraju (faktori neodržavanja).
1. Osovinica klapne nakupi prašine i prvljaštine pa blokira i ne dozvoljava dovoljnom primanju gasa. Treba je očistiti i ne podmazivati (jer onda još više nakuplja prašinu)
2. Opruga na osovini (ima ulogu otvaranja leptira gasa). Treba je uvijek kad se ide raditi (kapnuti samo jednu kap ulja na nju), ako se to ne radi opruga kod svog rada zajeda osovinicu leptira (zna se zajest i puknuti). Opruga mora biti pravilno zategnuta (ima više pozicija za zatezanje). Razlog je uvijek isti da nešto ne funkcionira kako treba, neodržavanje!
Ako regulator ne funkcionira onda dolazi da motor ide u visoke okretaje i pregrijava se. Sa tom kopačicom ne bi trebalo pretjerivati da radi ono što ne može. Inače je dosta zahvalna prema svojim mogućnostima (ako je održavana). Ako radite s njom i ne želite imati (takvih i sličnih problema) radite 30 do 45 min, onda malo stanite i pustite je naka radi na minimumu pa onda krenite dalje. Kad završite radit zatvorite gorivo neka potroši gorivo iz krburatora (kako kod sljedećeg paljenja ne bi dolazilo do ingulfanja (preljevanje goriva u kompresijski prostor). Kod dužeg mirovanja očistiti lončić krburatora, isprazniti gorivo iz rezervara.
Moj savjet je ne eliminirati taj element, nego očistiti, pravilno zategnuti oprugu i na nju kapnuti JEDNU KAP ULJA ! Ako to ne bude funkcioniralo ima još jedno riješenje !:(nerd):

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
A kaj nebi taj motor kad se pregrije zacvikal?
Mislim, klip se raširil i zablokiral u stjenke cilindra i onda se nebi vrtel. To bi ga moglo ugasiti

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Klip se grije i širi ? A cilindar je na sjevernom polu ispod ledenjaka !:(yawn):

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Znaš i sam kaj sam ja pital.

Zbog čega se ugasi u radu ako ne zablokira?
Kaj se tak zagrije da izgubi kompresiju ili benzin ispari ....?

Najnoviji postovi

Na vrh