Ako budes mjenjao lezajeve radilice to su ti 6203 lezajevi, kupi najkvalitetnije koje mozes priustiti tu ne treba zaliti, ostale lezajeve u masini mozes kupiti koje hoces.
Te lezajeve radilice obavezno skini one metalne ili plasticne poklopce sa njih jer njih podmazuje ulje iz benzina pa ako se to ne skine brzo propadnu a dosta naroda ne skida.
Sto se tice busenja cilindra mnogo raje odmah busi na 42mm ali to je losa stvar. Prvo i prvo ostaje malo mesa losije se motor hladi. Drugo motor ima snage na srednjim obrtajima ali ne na max jer prelivni a i ostali kanali na tom motoru su dosta mali, mali uglovi male povrsine nemoze to nahraniti kako treba taj klip.
Treca jako bitna stvar...tomosovi gusani cilindri(ne znam kako vi tamo zovete taj materijal ja mislim da se upotrebljava jos i naziv sivi liv)
Elem ti cilindri su radjeni metodom centrifugalnog ljevanja. Postupak pri kojem u sredini cilindra ostaje ajmo reci najvise kvalitetnih sastojaka a sljaka i ostali vragovi bjeze vani.
E sad sta to znaci...ljudi su kupovali nove tomose u njima fabricki je 38mm klip. Ta mjera moze da se vozi 20 godina da se ne podere. Vec sledece busenje ce malo manje da traje a na 42 kad uzbusis jako se brzo trosi cilindar. A posle toga ga mozes baciti.
Opet ako se busi sve po jednu specijalu cilindar moze trajati milion godina.
E sad...nekad su klipovi bili jako dobri sad je dobar klip jako tesko naci, znaju se 2 klipa istog proizvodjaca razlikovati i u desetu a tu trebaju biti preciznosti i do jedne stote.
Tomos je inace u svojim tehnickim knjizicama preporucivao zazor ili takozvanu toleranciju od 6 stotih. Nekad dok su bili kvalitetni klipovi svi su bili istih mjera pa se nije mnogo trebalo brinuti o tome ali sada je drugacije. Ako e odlucis za honovanje cilindra obavezno prvo kupi novi klip. Opet kao i sa 6203 lezajevima kupi najskuplji koji mozes priustiiti(mada opet ja sam po 2 godine vozio na najjeftinijem kineskom DS klipu na motoru koji vrti preko 9000 pa je trajao)
elem kad kupis klip odnesi taj klip i cilindar majstoru i reci mu da ti honuje cilindar za 6 stotih vise od klipa.
Klip se mjeri dole na perima nikako gore na glavi jer je gore uzi. Elem to 6 stotih znaci da npr ako je klip 38.45 da cilindar treba biti busen na 38.51 mm Ili npr ako je klip dole sirok 38.44 da treba honovati cilindar na 38.50mm
Eto...ako jos sta zapne pisi

ja se dosta iskucah
EDIT: Jos da napomenem...klip busen na 6 stotih trazi detaljnu laganu razradu. Ali zato i dugo traje cilindar na toj mjeri. Majstori kojima ne napomenes da honuju na 6 stotih znaju cesto to odraditi na 7 8 pa i vise stotih. Jer znaju da ljudi nemaju zivaca za razradjivati itd. Tako busen cilindar bukvalno mozes odmah staviti na motor i odmah dati pun gas voziti nema potrebe za razradjivanjem...ali dosta krace traje cilindar brze moras na sledecu mjeru busiti, tako da ipak savjetujem na 6 stotih kako je i fabrika propisala.
Ja sam cak sebi busio na 5 stotih i uz kvalitetan klip i jako jako opreznu razradu nemam nikakvih problema...a cilindar ce naravno duze trajati.
P.S.S. Sa potrosenim karikama nije se zajebavati nekad kad su puno potrosene motor ipak nekako moze da radi da ide ali znaju upast u izduvni kanal pokidat se napraviti ris na cilindru toliki da busenjem i na 42 mm ostaje rupa pa pusta kompresiju pa taj cilindar je za baciti...