• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorna kosilica

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
View attachment 75299
Pozdrav, jel netko zna koji bi novi motor mogao pasati umjesto ovoga, odnosno na što trebam obratiti pažnju kod kupovanja?
Pošto nije bilo odgovora na moje pitanje, danas je odluka pala na novu kosilicu. Najjeftinija opcija, a da ima ono sve što sam htio je bila alpina 51cm širine sa b&s motorom (163ccm)

20241017_122142.jpg

20241017_122152.jpg
Kakva će biti, to ćemo vidjeti kad se malo smiri vrijeme

• Like
Reactions: ZJ

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
916
Hyundai HDM 510P kosilica, epizoda 2:

Nakon minimalno 20 puta potezanja špage je upalila, tijekom košnje 2-3 puta bacila oblak plavog dima i ugasila se 10-ak puta na dosta maloj površini. I opet špaga nakon gašenja jedva ide van. Susjeda je vidjela kako umirem pa pomogla pokositi sve ispred kuće. Poslije sam pogledao ulje, na 2/3 između min i max, ali lagano sive boje. Motor je gotov, tu nema priče, nije radio ni 5 h ukupno.

Čak i da je sve OK s motorom, gadno su kiksali s deflektorom ili dizajnom cijele šasije. Kako je moguće da već nakon 20 m cijeli deflektor bude blokiran, to mi nikako nije jasno. Trava je ovaj puta bila manja od prednjih kotača, ništa posebno. To mi se s nijednom kosilicom nije događalo, a kosio sam i veću i gušću travu.

Trebam preporuku nove kosilice 45-50 cm, da nije samohodna, može i ne mora imati košaru. Hvala.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Koje ulje je u kosilici? Mislim da tu nemože obično sae 30, tu treba sintetika ,tipa 5w-30

gost1975

Novi član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
19
Hyundai HDM 510P kosilica, epizoda 2:

Nakon minimalno 20 puta potezanja špage je upalila, tijekom košnje 2-3 puta bacila oblak plavog dima i ugasila se 10-ak puta na dosta maloj površini. I opet špaga nakon gašenja jedva ide van. Susjeda je vidjela kako umirem pa pomogla pokositi sve ispred kuće. Poslije sam pogledao ulje, na 2/3 između min i max, ali lagano sive boje. Motor je gotov, tu nema priče, nije radio ni 5 h ukupno.

Čak i da je sve OK s motorom, gadno su kiksali s deflektorom ili dizajnom cijele šasije. Kako je moguće da već nakon 20 m cijeli deflektor bude blokiran, to mi nikako nije jasno. Trava je ovaj puta bila manja od prednjih kotača, ništa posebno. To mi se s nijednom kosilicom nije događalo, a kosio sam i veću i gušću travu.

Trebam preporuku nove kosilice 45-50 cm, da nije samohodna, može i ne mora imati košaru. Hvala.
Uz duzno postovanje prema svemu napisanom sa vase strane bilo bi korisno cuti i misljenje servisa za zateceno stanje za novo kupljeni stroj ispod 5rh.
Moje uparene imaju upravo po 25rh svaka. Nisam povezan niti sa distribucijom niti sa servisom - moje preinake na kucistima vade strojeve izvan garantnih uvjeta. Kupljene su zbog dobre cijene i dobrih recenzija na britanskim forumima. Jedini pokusaj sa servisom bio je rjesavanje kvalitetnijeg usisa-filtera zraka i tu su me odkantali. Moja osnovna briga je do sada bila promjeniti ulje svakih 5rh prva 3 puta, nakon toga svakih 8-10rh i cistiti filter zraka sto cesce. Rpm pratim sa citacima sa svjecice i oni biljeze i radne sate. Uspio sam povinuti jednu radilicu na panju i to sam dao ravnati u Novskoj u servisu. Za ulozeno zadovoljan zasada.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
916
@mikke, SAE 30 baš za kosilice, Agronom kao ovlašteni distributor i servis ga daje uz kosilicu.

@gost1975, do kraja sezone očekujem još jednu, možda dvije košnje, ako preživi, nakon toga ide na servis. Imam i ja tahometar od prvog dana, tako pratim sate, okretaje, a ima i upozorenja za servis, max okretaje itd. Kad stoji na mjestu dok čekam da se zagrije, iz čista mira se krene gušiti i okretaji padnu na skoro 2000. U tom trenutku 1-2x stisnem pumpicu i prodiše. Kako si ti riješio to čepljenje travom?

gost1975

Novi član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
19
Ne stopa se, najgora je prva kosnja u proljece kad ima busenova koji rastu i kroz zimski period. U sljedecim intervalima 10-15 dana nema problema. Ovu plastiku na izbacivanju trave nemam od prvog dana, ali sam stavio komad sperploce vodoravno da kamencici i sl. nemogu susjedi do prozora :).

do kraja sezone očekujem još jednu, možda dvije košnje.
2022g. posljednji put sam kosio 25.07. (7puta cijela sezona)
2023g. posljednji put sam kosio 06.10. (12puta cijela sezona)
2024g. posljednji otkos-pokos 21.10. (13 puta cijela sezona) i jos se nudi.
Ova godina je krenula 2-3 tjedna ranije sa vegetacijom, prethodne dvije nisu.
Sretno sa kosilicom.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,907
Ove godine da si kosio više nego prošle 🤣?

Gdje ti živiš?

2 mjeseca se kod mene trava sama od sebe smanjivala koliko je vruće bilo

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
916
Meni prva košnja ove godine bila 09.03. Posljednja ne znam kad će biti, ali prošla sezona je završila sredinom 11. mjeseca. Ove godine sam kosio 16 puta, trebao sam i više kolika je trava znala biti, sa četiri kosilice, pet motora, Hyundai je definitivno najgora do sad, gora i od Praktika od 150 ccm.

Deflektor je širi od rupe, ne znam kako bi mi skidanje dotičnog pomoglo jer se trava zaglavi na samom otvoru na limu. Mislim da bi nož mogao biti problem, previše je savijen, puno toga povuče i nabija travu po šasiji umjesto da tjera van. Vidjet ću što će reći u servisu pa kupiti drugi nož, ili će sve pod prešu.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh