Ja sam prije par godina naletio na suhu agaciju, vidiš iskre kako frcaju sa lanca, ne znam više ni sam koliko sam ih potrošio, sva sreća pa sam imao stare, koje sam samo brusio. Dok prije par godina nevrijeme porušilo bukvu kod bake i došao u šumu, skoro već trulo drvo, nešto smo i uspjeli spasiti, u jednom dijelu drvo je bilo kao spužva, zabiješ sjekiru u nju i tako ti ostane. U pravilu je važno kakvo je drvo, koliko stoji i na koji način se ostavi, da li je ostalo na zemlji ili u zraku.Pa opet kazem ne znam kakva su drva kod vas ali kod nas su tvrđa kad su suha nego zelena...
Kad se drvo sruši u vrijeme bujne vegetacije puno je sokova ..takvo drvo ako ostane na suncu" zapali se"..tako se to kaže u narodu..u drvu se dešavaju brzi procesi fermentacije truljenja i sto čuda.Može se spasiti ako se odmah izveze iz šume .pili .cjepa..posloži.Dok prije par godina nevrijeme porušilo bukvu kod bake i došao u šumu, skoro već trulo drvo, nešto smo i uspjeli spasiti, u jednom dijelu drvo je bilo kao spužva, zabiješ sjekiru u nju i tako ti ostane.
u zadnjih par godina to pravilo skoro da ne vrijedi jer kod nekih vrsta drveća vegetacija skoro da i ne prestaje, posebno je to izraženo kod topolastih vrsta, najbolje ih je rušiti u jesen u vrijeme kada krene opadati list ili odmah poslje toga jer čim taj proces završi gtovo odmah počinje povlačiti vodu. Barem je tako u mom kraju gdje u zadnje vrijeme zima gotovo da i nemaZato se drva ruše u kasnu jesen..zimu ili rano proljeće prije početka vegetacije..a vozi doma kad dozvoli vrijene .
Najbolje drvo . Kod nas ima dosta i agacijinih rogova , nema boljih vrata od agacije pogotovo kod svinja . Veselje za pilu dok je suha , a i čavla .od agacije/bagrema su se kod nas radili stupovi za ograde, morala se skinuti kora i taj stup je trajao.."vječno"