• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pile-STIHL, oliti po naški ŠTILOVKA!!

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Al nije ležalo na zemlji vidi se na slici da je u zraku, idealni uvjeti sušenja, zemlju je diralo možda pol metra od panja kako je palo drugo je sve u zraku bilo, mislim da je to dosta dobro za sušenje, ja imam praksu drvo samo srušit to bude ono za nedaj boze, nikad ne znas moze prifalit drva, a ovaj je čak i ciljano ostavljen pošto je to cer

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Da, vidio sam, nisam baš na ovo drvo mislio nego općenito, kad leši na zemlji više trune neg što se suši, ovo kod tebe je druga stvar

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998
Pa opet kazem ne znam kakva su drva kod vas ali kod nas su tvrđa kad su suha nego zelena...
Ja sam prije par godina naletio na suhu agaciju, vidiš iskre kako frcaju sa lanca, ne znam više ni sam koliko sam ih potrošio, sva sreća pa sam imao stare, koje sam samo brusio. Dok prije par godina nevrijeme porušilo bukvu kod bake i došao u šumu, skoro već trulo drvo, nešto smo i uspjeli spasiti, u jednom dijelu drvo je bilo kao spužva, zabiješ sjekiru u nju i tako ti ostane. U pravilu je važno kakvo je drvo, koliko stoji i na koji način se ostavi, da li je ostalo na zemlji ili u zraku.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Dok prije par godina nevrijeme porušilo bukvu kod bake i došao u šumu, skoro već trulo drvo, nešto smo i uspjeli spasiti, u jednom dijelu drvo je bilo kao spužva, zabiješ sjekiru u nju i tako ti ostane.
Kad se drvo sruši u vrijeme bujne vegetacije puno je sokova ..takvo drvo ako ostane na suncu" zapali se"..tako se to kaže u narodu..u drvu se dešavaju brzi procesi fermentacije truljenja i sto čuda.Može se spasiti ako se odmah izveze iz šume .pili .cjepa..posloži.

Zato se drva ruše u kasnu jesen..zimu ili rano proljeće prije početka vegetacije..a vozi doma kad dozvoli vrijene .

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998
Naravno, sve jasno.
Ja najčešće rušim u rano proljeće i odmah se riješava posao i voze drva doma, eventualno u kasno jesen ako sve ne stignemo riješiti. Poslije toga KRPAN odradi svoje, drva posložim i pustim da se suše kako bi bila spremna za grijanje zimi.

Posljednje uređivanje:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Zato se drva ruše u kasnu jesen..zimu ili rano proljeće prije početka vegetacije..a vozi doma kad dozvoli vrijene .
u zadnjih par godina to pravilo skoro da ne vrijedi jer kod nekih vrsta drveća vegetacija skoro da i ne prestaje, posebno je to izraženo kod topolastih vrsta, najbolje ih je rušiti u jesen u vrijeme kada krene opadati list ili odmah poslje toga jer čim taj proces završi gtovo odmah počinje povlačiti vodu. Barem je tako u mom kraju gdje u zadnje vrijeme zima gotovo da i nema

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ja uglavnom nemam tih problema , toliko se drveta suši na panju i snijeg što polomi da skoro ništa sirovo ni ne obaram.
Još malo nakupim ovršaka iza drugara koji rade tehniku i to je to

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Heh tebi je još najbolje savo
Ja rušim sada u ovom periodu kod nas ima zime jer sve opadne i sva drva koja pilim su u zimskom snu, na proljeće i jesen nisam nikad rušio, samo zimi kad zadnji list padne, ovih dana se spremam ić rušit pa će pila još morat radit a na jesen ih vozim van iz šume pa Krpan i cirkular i u konobu, sad mi je po pitanju drva ostala samo traka koju moram kupit za na cirkular i onda je to pjesma, nebi trebalo previše umarat

Spaceman

Dobro znana faca
Tu od
24 Ožu 2020
Poruka
184
Ovo je suha agacija stajala porušena u šumi 3 možda i 4 godine, tako da kod izvlačenja kora otpala, svaki 3 rez brušenje lanca, i može odma u peć... Da tako stoji bukva od nje bi samo spužva bila
IMG_20200516_192738.jpg

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355
Krumpironja, moja pila puca od snage, a trebala bi i tvoja.
Ja sam je stavio u zimski mod i rekalibrirao.

Najnoviji postovi

Na vrh