Kvadrat nema nikakve veze sa time....
Voda je nekompresibilni medij i kao takva mora dati isti protok bez obzira na presjek. Presjek se kompenzira brzinom strujanja. Naravno da su gubici, i to poprilični, ali oni ovise o:visinskoj razlici, viskoznosti, duljini cijevi, hrapavosti cijevi, kavitacija, padovi tlaka, reynoldsov broj, koljena, ventili, konstrukcija pumpe...itd..
ovo nebi potpisa..
pumpa ne komprimira vodu..ona ju gura..ako može..ako je rupa premala,onda lopatice samo "plivaju u istoj vodi",a pojavljuje se jedan fenomen vakum balunćića uz stijenke lopatica pumpe,zaboravija sam kako se pojava točno zove,ali taj vakuum jede lopatice!!!!
nebi preporučija nabijanje tlaka pumpom,i redukcijom,ako izmedju njih nema nekakva ekspanziona posuda,koja funkcionira na kompresiji zraka...vozdra..
Kupi neku Tomos samousisnu, pumpu, nema problema s zrakom, ovak na traktorski pogon, ako i što skemijaš, trebaš jako veliki broj okretaja, oko 4 000, nije dovoljan samo 1 reduktor, Ja imam MIO standard, traktorsku, prvo ima zapčasti reduktor, a zatim još preko remenica, da povečaju okretaje.
nisam mislija nešto kupovat..da mi je did brodsku,koja je bila na remenicu,s broda..pa ću skinit motor sa mije standard,onaj ka sa mišalice za beton..na njemu imam remenicu pa ću probat da vidim kako će radit i jel mi remenica dobrog opsega..mora mi did još nać košaru od nje reka je da ju ima negdi pa da mi voda neće bižat van..ako did ne nadje košaru,ja ću ju napravit..od cijevi,2 kolina 1 redukcije 1 nipela,i jednog izbušenog čepa..sve zavidano navojima,original vodovodne cijevi,pocinčane..mali "laki" federćić i loptica od stolnog tenisa..koju će van,(put gori,neuspješno) gurat zrak i stupac vode kojeg će ista spriječavat da izadje van..to je cijev koja "ide doli,pa se vraća put gori"..nadam se da nisam prekomplicirano objasnija
Posljednje uređivanje od moderatora: