• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,535
Očito bi trebalo zavitiri malo dalje od karburatora, vrtiti se oko karburatora i svijećice neće se riješiti da pumpa radi kako spada. Provjeriti istrošenost karika i to je prvo i osnovno, onda istrošenost cilindra. Drugo provjeriti semering na kućištu pumpe, taj semering pomalo propušta vodu na radilicu prema bloku i taj dio radilice između semeringa pumpe i semeringa bloka . Znači tu uvijek dolazi nešto vode pa radilica zaržavi do semeinga bloka i onda tu falšira. Kad se riješi ova dva segmenta onda se može očekivati da pumpa proradi kako spada. Zamjenom Bosna svjećice sa Bosch svijećicom je samo prividno riješe nje.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,708
Vraški je komplicirano non stop popravljati umjesto non stop navodnjavati.
Dakle uvijek je dobra priprema "pola posla".
Pripremiti opremu prije sezone, pripremiti i rezervnu pumpu. Nikako popravljati pumpu, vatrogasni aparat dok vlada vatrena stihija. To je bez veze.
Ali sad ako se mora spašavati situaciju, treba djelovati žurno i hitno.
Kao što je kolega, forumaš @brgud napisao. Pregledati stručno svaki detalj motora. Očito je da je fergazer dotrajao, da plovak i iglica jako koše rade svoj posao. Ja više nemam niti jedan dobar fergazer, a imam ih par komada u rezervi.
Semerinzi su meni par puta zagorčali život na UMO 6. Naučio sam na najgori način.
Brine me saznanje da je morao doči majstor da zamijeni svječicu na motoru. To je loša referenca, jako loša za nastavak popravka. Ovako preko foruma imamo slabe šanse davati instrukcije, to bude kao: Hjuston - imamo problem...
 

menk

Novi član
Tu od
26 Lip 2022
Poruka
15
Koliki je to top, koji ima izlaz fi.
Znam da je ulaz od 2 cola a za izlaz nisam siguran. To je plastic i top od nekih 15€… Pritisak je bio toliko da je bacao 10m.
Hvala svima na pomoci.

Remntovana pumpa nema sta. E3F19254-F436-4F29-BCDF-4B1C70E90663.jpeg
svecica nakon sat vremena rada. Ne znam dal je ovo normalno ali mi se cini mnogo garezi.
95AC06DA-612F-4F95-AC46-3B62AC66ABF3.jpeg
i ovaj saraf nije skroz zavijen…
014E61FC-2EED-4A7E-9B24-E33065F65E95.jpeg
Nisam htio ici dalje da odvidavam ova cetiri sarafa da zaglednem u cilindar jer ne znam da li ima neki semering ili sl. ispod glave cilindra.
evo video na koji nesto malo vidi kroz otvor gdje dodje svecica. Tomos pumpa
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,535
I dalje tebe brine svijećica, a ne brine te to što je pumpa u totalnom rasulu. Možeš gledati u cilindar koliko god hoćeš, ali od tog gledanja nema vajde.
Tu su stvari vrlo jasne, otpušteni vijci ventilarora, samo kao je spojena žica za gašenje. 👏
Iz viđenoga se može zaključiti kako je magnet i kajla magneta (sigurno na svom mjestu)?

Pitanje je samo, da li se uopće može osposobiti za rad? Iz viđenoga malo teže!:oops:
 

menk

Novi član
Tu od
26 Lip 2022
Poruka
15
Mislim da je jasno iz moje price da se bas mnogo ne razumijem ali vidim neke kako stoje stvari. Pokusavam dokuciti sta sve ne valja sa pumpom kako bih trazio da mi se napravi za ono sto sam platio. Zato sam trazio pomoc ovdje.
Pretpostavljam da magnet i to sto pominjete sluzi za proizvodnju struje sto povlaci nepravilan rad. Nisam znalac te molim da mi pojasnite kako bih imao konkretne argumente kada budem vratio pumpu na remont.
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Teško je reći ovako po slikama koji su sve problemi, kako kaže @brgud po viđenom je u dosta lošem stanju i samo po tome kako je žica od gašenja spojena sve govori o osobi koja ju je održavala. Inače za 20min se taj motor i pumpa rastavi u djelove i onda se zna na čemu si. Ako imaš ozbiljnog majstora u blizini odnesi mu da ti to rješi, ovaj koji ti je prodao će te i dalje muljati.
 

menk

Novi član
Tu od
26 Lip 2022
Poruka
15
Lijepo je raskomadam i ponesem na servis 😄, nema druge.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,535
Pa i nema nekog smisla ti pojašnjavat detaljnije o pumpi, kad se ne kužiš.
Jedini argument je da si kupio neispravnu pumpu, na kojoj je nešto prčkano samo da upali i ako upali i radi tri minuta onda je to ispravno. I ono što je dirano na njoj je zasereno. Tako da iako tražiš da ti je osposobi lik od kojega si je kupio, tu bi moglo biti problema iz više razloga. Nadam se da ćeš sam skužiti koji su razlozi iz priloženoga.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,708
Motor je u jako slabom stanju. Izgled svječice ukazuje na suviše bogatu smjesu, premalo zraka, previše goriva.
O pumpi kao pumpi ne komentiram.
Dok netko "popravi taj motor" neka pokaže svoj uradak i mjerenjem kompresije istog.
Ja sam znao izmjeriti skoro 10 bara, nekoliko puta, kod sebe.
Pumpa bude nekako radila i sa cca 7 bara. Ali neka to prvo netko rastavi na proste faktore, postavi nove semeringe, uvjeri se u ispravnost klipa s karikama i cilindra.
Neka osigura dobar rad fergazera, tek onda da vidimo...
Evo ovako
IMG_20220418_094002.jpg
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,535
Evo jedne pumpe o kojoj je bilo riječi o određenom problemu. Tako da me nedavno zapala jedna takva od susjeda koji se bavi povrtlarstvom i sad u ovo vrijeme suše i nedostatka kiše treba zalijevati (još dok Pazinčica ne presuši).
Kao i obično nešto je bilo petljano oko nje i problem je slijedeći, da na rupe na izlaznom koljenu (gdje se puni) baca vodu van do cca 1 m?
Rastavio pumpu i sad radim na tome da skužim u čemu je kvaka? :rolleyes:
IMG_20220717_105013[1].jpg IMG_20220717_105047[1].jpg
Rotor pumpe dobar (vrti se u centru), membrana nova, samo treba utvrditi zašto baca vodu na rupe za punjenje vodom do peške?:(
 

Najnoviji postovi

Na vrh