• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

lijeni

Novi član
Tu od
16 Ruj 2025
Poruka
7
Nisi dobro čitao ,dakle rekao sam da je teoretska dubina sisanja 10,33metra i da ni jedna pumpa na svijetu ne može usisat vodu sa veće dubine . praktična je nešto niža i ovisi o više stvari .

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
21
To je zato jer na svakih 10m visine treba 1bar manje od atmosferskog. A kako je atmosferski oko 1bar onda bi po tom trebao tlak manji od vakuuma a to je nemoguce.

Posljednje uređivanje od moderatora:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
509
Vatrogasne spojnice su iste ali postoj tlačne i usisne brtve .
Kupio sam u Pevexu dvije cijele spojnice sa usisnim brtvama , u JVP toga nemaju samo tlačne.

Pumpa Tomos, usis napravljen od fifi 50 odvodnih cijevi sa koljenima, bez nepovratnog ventila
Kad je pojela vreču za krumpir sad ima mrežicu sa šelnom na usisu.

lijeni

Novi član
Tu od
16 Ruj 2025
Poruka
7
Upravo tako.
Al postoji razlika u gumicama. Tlačne i usisne gumice na storz spojnicama su totalna razlika.....
Da postoji razlika u gumicama , a kad smo već kod spojnica razlika je najvidljivija na tjelu aluminijskom na koji se navlači i steže cjev . To se izvana ne vidi jer usisna cjev je kruta i zahtjeva duži metalni dio za koji se cjev fiksira . tlačna se veže na primitivnom uređaju i to prije je bilo kvalitetnom mesinganom žicom a sad nekom čeličnom . dakle na tlačnoj je to nešto kraći patrljak ali je zbog načina vezanja cjevi izuzetno jak spoj

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
21
Upravo tako.

Da postoji razlika u gumicama , a kad smo već kod spojnica razlika je najvidljivija na tjelu aluminijskom na koji se navlači i steže cjev . To se izvana ne vidi jer usisna cjev je kruta i zahtjeva duži metalni dio za koji se cjev fiksira . tlačna se veže na primitivnom uređaju i to prije je bilo kvalitetnom mesinganom žicom a sad nekom čeličnom . dakle na tlačnoj je to nešto kraći patrljak ali je zbog načina vezanja cjevi izuzetno jak spoj
Upravo tako su i meni u trgovini objasnili. Usisna ima duzi vrat tj batrljakna koji ide crijevo. U vecini trgovina to ne znaju. I onda stavis krivu spojnicu pa moze vuci zrak na usisu.

lijeni

Novi član
Tu od
16 Ruj 2025
Poruka
7
ne znam zbog čega se ne stavlja košarica na dnu cjevi, pa ona služi i da ne uvuče pumpa smeće ili komade nečega . Niti jedan kućni hidrofor ili pak hidropak se ne montira bez košarice na kraju usisnog voda . kako bi opće to funkcioniralo.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,290
Ja imam vreću za krumpir na usisu, dok je bila gljiva, znala je male ribice usisati.

Na vrh