Sve si u pravu. "Vrtna ručna pumpa ima dva ventila inače ne bi radila."
Problem je ovdje na forumu nastao dok sam napisao da mi, u mojoj okolici imamo jednostavno u zemlju zabijene cijevi sa špicom s rupicama, dužine 6, 7 ili više metara dužine. Uglavnom na tu cijev na vrh dolazi spomenuta ručna vrtna pumpa. Da bi večina nas sebi osigurala navodnjavanje vrtova, voćnjaka, travnjaka itd., imamo na tu cijev, svaki na svoj način dograđen vodovodni T komad, na koji imamo spojene hidrofore, hidropake, ili samo pumpe kupljene u obljižnjim trgovačkim centrima, kao OBI, Bauhaus, Pevex itd. Ja imam samo pumpu i navodnjavam več godinama sve od povrtnjaka, preko travnjaka do cvijeća. Jasno je svakome tko se imalo kuži da nema šanse ugraditi bilo kakvu usisnu košaru na špicu, u zemlji, na dubini od 7, 8 ili više metara. Kod nas je to tako i to nama funkcionira.
Ukoliko kod nekoga ima previše pijeska, dogradi se element sa sitom, također se dograđuje i nepovratni ventil s oprugom prije ulaza u pumpu, ali neki ga nemaju, a sve to ipak služi svrsi, funkcionira, svi su zadovoljni, svaki na svoj način.
Ja svoje koristim mješovito, malo kap na kap, malo s pravokutnim Gardena zalijevačem, malo s rotirajučim, kružnim Gardena zalijevačem, ali navodnjavam i zalijevam sve, od A do Ž na dvorištu. Prije sam imao pumpu iz OBI centra, onda sam strgao priključak, sad imam austrijsku iz Bauhaus centra. Imam i identičnu u rezervi, zlu ne trebalo. Nadam se da ssm sve dovoljno pojasnio. Ako nisam, tu sam za pitanja.