• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MTK poboljšanja i nadogradnje

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ukljućivanje kardana mora, zbog sigurnosnih razloga, biti onemogućeno kod uključenog rikverca. Tako je riješeno na mojem BCS-u. Ako je kardan prije ukljućen, ubacivanjem u rikverc se automatski isključuje.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Na labinu se moze ukljuciti kardan kad je ubacen u rikverc, ali ne moze se usaltati u rikverc kada je kardan ukljucen.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ne mogu vjerovati da je na novima tako. Mislim da ne bi zadovoljili propise. Moraju biti onemogućene obje opcije jer stroj mora biti siguran za rad.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
A kako bi onda kosio?
Dovoljno je on siguran, samo treba trijezna glava.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Na novima imaš inverter, pa onda netreba sekvencijalna (slijedna) blokada.
Muta Maestral ima vanjski graničnik, tak da nemreš uključiti kardan kad je u rikvercu i obratno, no za kosilicu se to može bezuvjetno. Vjerujem da je nekaj slično i na BCS-u, jer su getribe jako slične.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kad kosiš, ručke su okrenute i kak je napisal @ZJ nema ograničenja.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Ja govorim o labinu 14 ks i kada ne bi mogao ubacivati u brzine ni u jednoj opciji kako bi kosio jer se kosi rikvercom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Ista je stvar na Mondialu, stari tip bez invertera. Kosi se u rikvercu, pa se zato kardan uključuje nakon rikverca.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ja govorim o labinu 14 ks i kada ne bi mogao ubacivati u brzine ni u jednoj opciji kako bi kosio jer se kosi rikvercom.

Stariji modeli možda nemaju osiguranje koje sprećava istovremeno ubacivanje u rikverc i uključivanje kardana. Noviji bi trebali imati.

Pokušat ću na slikama mehanizma koji onemogućuje ubacivanje u rikverc ako radi freza, a omogućuje ako radi kosa na mojem BCS 740 pokazati kako to funkcionira i zašto ne smeta kad se kosi.

1 - pogon kultivatora naprijed, pogon freze isključen

2 - pogon kultivatora naprijed, pogon freze uključen

3 - pogon kultivatora u rikverc, pogon freze isključen

4 - pogon kultivatora naprijed, pogon kose uključen

5 - pogon kultivatora u rikverc, pogon kose uključen

Obrati pažnju na zadebljanje koje se nalazi na vertikalnoj šipki kojom se uključuje pogon freze odnosno kose. Kad se na kultivatoru zakrenu ručke u položaj za košnju, zakrene se i šipka kojom se uključuje pogon freze, odnosno kose te zadebljanje dođe s kontra strane i više ne sprečava istovremeno uključivanje pogona kose i rikverca.
Jako jednostavno, a može čak i život spasiti.

Nadam se da ti je sad jasnije.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Sve je to meni druze jasno, samo na labinu 14 ks nema veze kako su rucke okrenute i sistem je takav da prvo moras ubaciti u rikverc pa uklj kardan, odnosno ne mozes ubaciti u rikverc ako je kardan ukljucen. Isti je djavo i na starim i na novim jer imam dva, jedan iz 89 i drugi iz 2010.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Moj BCS je stariji od EUR-a, plaćen u DEM. Ako hoćeš dobar proizvod onda to moraš i platiti. Slike sam stavio da možda dobiješ neku ideju kako ugraditi dodatnu zaštitu na tvojem Labincu.
Ako nije moguće, preostaje ti samo da uvijek budeš koncentriran i ako stojiš iza freze dva puta provjeri nije li slučajno kultivator u rikvercu, prije nego uključiš kardan.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Labin je sasvim solidna masina, ja se ne zalim na njega. I kada frezam kod mene se jednom ubaci u brzinu i vise ne iskljucuje. Nesto puno i ne frezam, mali vrt gdje bi sa traktorom vise ugazio nego pofrezao.

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
357
Da li mi tu šta fali ili se jos nesto skida da bi mogao prikopcati rajcer?

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 111

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Moj BCS je stariji od EUR-a, plaćen u DEM. Ako hoćeš dobar proizvod onda to moraš i platiti. Slike sam stavio da možda dobiješ neku ideju kako ugraditi dodatnu zaštitu na tvojem Labincu.
Ako nije moguće, preostaje ti samo da uvijek budeš koncentriran i ako stojiš iza freze dva puta provjeri nije li slučajno kultivator u rikvercu, prije nego uključiš kardan.

Nebi se složil s tobom. BCS je klasa Mondiala, i igračka (po masivnosti) u odnosu na SS-a. Nema govora o nekoj manjoj kvaliteti Goldonija od BCS-a.
Odavno Goldoni (pa onda i Labinprogres) ima riješene zaštite od slučanog uključivanja. Zaštita radi na način da nemreš uključiti rikverc dok se kardan vrti, ali rikverc možeš uključiti tek nakon kaj isklopiš kardan.
Dakle, ušaltaš rikverc, pa tek onda svjesno uključuješ kardan. Nema blokade po smjeru, jer nema smisla. To se ionak koristi samo za gurane priključke (kad su ručke okrenute prema motoru. Nema potrebe za još jednom zaštitom.

Zadnje dvije slike imaju kardan isključen ili je šipka za uključivanje pogona savinuta?

Maestral to ima još bolje riješeno. Tam možeš uključiti kardan i u naprijed i u rikverc, ak to priključak dozvoljava. Freza ne, kosilica da, npr.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
MTK , popularni SS ili labinac po domači ..(to je onaj veliki) .

Jućer ga malo vozim po polju, više vrtu ..pa tako razmišljam ..vibracije mi rade paštetu u glavi ..pa se misli stalno okreću k tome da ga pustim niz brijeg i ako bog da krepa ili se sam ugasi kad nestane nafte . I tako bi bilo najbolje da ostane dolje ..zavjek ..pa si nekako nabavim tomo vinković , pa frezam ko gospon , xd ..
Ma znao sam da ste nasjeli ...nego aktivno razmišljam kako u uvjetu bez struje , hidraulike i nejakh umornih ruku ( premalo ruku) izvestu na tom hudom stroju ono kaj se kod kola zove mačka .

Sama mačka ( ona služi da kola ne krenu unatrag kad su se konji ili krave odmarale na pol brijega) nije problem , ploča / šnaper i to radi .

Mani se mota neki sustav koji bi automacki zakočio , još bolje zabravio , mehanički zabravio /blokirao kotač kad s MTk idem unatrag niz brijeg ..moment zabrave kad pritisnem kvačilo ....da me ne potjera u trnje ispod njive , mejaš ?

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Kad več hočeš nekaj iz zaprežnih kola složiš sistem kaj su imali gumenjaci tkz kvrckala naped ide natrag ne ili obratno ili isključeno (tata bi to sigurno riješil ali ti ??)

Najnoviji postovi

Na vrh