• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mtz 52-82 (popularni BELARUS)

Tu od
18 Sij 2012
Poruka
300
Dali postoi NH od 300ks?

NH traktori su do 340 KS
a ovaj rus je 10785 KG! ali nigdje nemogu naci cijenu NH-a za usporedbu
I daj odgovorite MAIKIYU koja je razlika izmedju onih rusa sto ih je naveo!

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Očekivao sam da je rus teži ali izgleda da nije

Constructive Weight, kg 10485
Shipping Weight, kg 10785
Operated Weight, kg 11500
Maximum allowable weight (total), kg 18000

I

ihorzic

Guest
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=ecVxNPmrsrM&feature=fvwrel[/YT]

ovo je divno i krasno ali bogami to i košta dok onaj čerkez od 300 ks po meni na našim parcelama je sasvim dovoljno i ostalo bi za jedan dobar apartman negdje na jadranu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
MTZ-ovcoljubci, može li mi netko poslikati kako izgledaju nosači amortizera za otvaranje zadnjeg stakla na kabini. Nabavio sam MTZ-amortizere pa bih to nakalemio na svog Vladimirca.

D

Danijel1980

Guest
Problem s volanom na mtz52

Poštovani,

evo u nadi da cu brzo dobiti par savjeta o navedenom traktoru ptijavio sam se na ovaj forum pa se nadam da ima koja dobra dusa koja ce mi pomoci.Naime, kupio sam u Našicama starog MTZ 52 godina proizvodnje 74-ta..

Na prvi pogled je traktor izgledao staro ali ispravno.Prvo sto se dogodilo je prilikom samog transporta do mene.Na vucnoj sluzbi je od skakanja i vibriranja izbacao dobar dio ulja iz prednjih osovina.Vjerojatno problem sa semerinzima...:scratch

Sljedece...Traktor je dosao sa totalno praznom bochpumpom.Ni kapi ulja u njoj.Interesantno je da pali i reže kao stihlovka kad mu stisnes gas ali problem je sto to radi samo do recimo polovine gasa...Znaci ceka me posjet majstoru za pumpe..:madmana:

E sad ....Kočnice ne rade..Narucio iz Vinkovaca nove setove i danas promjenio.

Najveci problem mi stvara luft u volanu i slab einschlag..S traktorom je gotovo nemoguce voziti se po aslfaltu..cim osjeti prvu rupu ili neravninu poskoci i odmah pocne sam samarati s oba kotaca ravnomjerno lijevo pa desno i to su muke zaustaviti...Neki dan sam na otpadu kupio cijelu pumpu volana sa rukavcem.Promijenio ali opet isto.jednostavno ima negdje prazan hod a ne mogu otkriti gdje.

Moje pitanje je---- Da li je itko od vas popravljao takav slucaj i moze li mi dati kakav savjet kako da to popravim?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
to što ti trese, na drugim traktorima je bio problem,a vjerujem da je kod tebe na tim čahurama, što si rekao da curi, jer ako tamo dobije lufta, na traktoru bez prednje vuče, onda to kotači rade, ili na sponama......još zna dobiti luft u onoj šipki što prolazi kroz hladnjak, tamo ima kajla koja dobije luft ili ošteti......

ako su ti trošne čahure, tamo gdje ti curi, jedna kod nas dođe 1000kn+semering......al rješenje ti je, da uzmeš mast i pomješaš sa uljem, da bude gusta tekućina, te sipaš unutra, manje će curiti ili uopće neće......ako i onda curi, onda je vrijeme za zamjenu......

52 je dobar traktor, nema greške......koliko si platio????

savoris ti je ovdje glavni za ruse i on će ti još objasniti detaljnije od mene.....

na mom 82 pumpa se podmazuje iz kartera, sa istim uljem, kako je kod 52, nisam siguran......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Daj mi na brzaka objasni kako ti se pumpa podmazuje iz kartera

Što se tiče lufta u volanu to je jedan malo veći problem kod rusa , dva glavna uzroka su luftovi u krajnicama i NEparalelnost točkova , luftovi u čizmama i nisu bitni za ''šamaranje''
Znači ovo važi ako pretpostavimo da ti je glava volana pravilno sklopljena i radi uredno
Još jedan čest uzročnik (ali to je već u kućištu volana) je zazor hidrauličnog razvodnika , to ti je onaj poklopčić sa prednje strane kućišta , drže ga 4 vijka a ispod poklopčića ima jedna velika matica , e tu se šteluje brzina reakcije hidraulike
Ako idemo u kućište volana onda može biti još X stvari

E sad nekoliko pitanja
-koliko ti je ''težak'' volan ?
-koliko imaš lufta u volanu ? koliko ima lufta kada je traktor ugašen ?

D

Danijel1980

Guest
Mora reci da ste me iznenadili brzom reakcijom.

Evo ovako...
Luft u volanu pri ugasenom motoru je par centimetara na svaku stranu.Upravo sam se vratio od njega i pokusao sam smanjiti taj luft na onom kucistu koje je na samom ulazu kardana u pumpu.To sam negjde procitao da se tu stela luft.Nazalost dobio sam samo da je volan tezi ali opet pri prvih 50m metara na asfaltu opet samara.
Primjetio sam da je opet dobio luft na glavnoj osovini na kronerima dolje.Stezao sam ih i podbacio prekjucer jos dvije podlozne plocice kako bi rukavac jace nabio na konusni kroner al eto opet je dobio tu zraka.Vec me lagano izludjuje.
Kotaci su savrseno paralelni...krajnici fiksni..a za pumpu?to ne znam..Negdje sam procitao da se gore na ulazu ulja stela pritisak.To jos nisam dirao.
Cemu sluzi onaj aluminijski dio na kucistu s lijeve strane?izgleda kao nekakav valjak na koji idu sajle i ima urez na sebi.Klikne kad ga stavis u srednju poziciju a moze se pomaknuti pola kruga na jednu a pola na drugu stranu?

Pokusao sam staviti koju sliku toga svega ali me trazi url a slike su kod mene na kompu..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
za luft u čizmama sam vidio na drugim traktorima da uzrokuje šamaranje, i kada se to sredilo, prestalo je......al ta pojava je dosta neugodna, ja sam tako vozio sa teretom, i kada je počelo oduzeo gas, i onda je stalo.......nekada je šamarao samo jedan kotač........na svojim traktorima to nisam primjetio, iako kako sam stavio naprijed druge gume, bolje se ponaša, jer je jedna više bila potrošena i bila je manja, pa je malo kao vukao u tu stranu, dok sada ide odlično.......

jel nije taj valjak od blokade prednje vuče ili tako nešto????

D

Danijel1980

Guest
za luft u čizmama sam vidio na drugim traktorima da uzrokuje šamaranje, i kada se to sredilo, prestalo je......al ta pojava je dosta neugodna, ja sam tako vozio sa teretom, i kada je počelo oduzeo gas, i onda je stalo.......nekada je šamarao samo jedan kotač........na svojim traktorima to nisam primjetio, iako kako sam stavio naprijed druge gume, bolje se ponaša, jer je jedna više bila potrošena i bila je manja, pa je malo kao vukao u tu stranu, dok sada ide odlično.......

jel nije taj valjak od blokade prednje vuče ili tako nešto???

nemiguce da je blokada jer je na toj grdosiji od volana.ovaj drugi toga nema.na tom mjestu ima samo poklopac koji u sredini ima duboku rupu.eh da..gume su potpuno nove.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Ma vjerovatno misli na taj ventil od blokade diferencijala :roll:

D

Danijel1980

Guest
stavio bi ja sliku kad bi znao kako...

ako sam vas oboje dobro shvatio..
1.nigdje na krajnicima ne smije biti lufta.
2.cizme tj. ovjes mora biti ispravan zadihtan i pun nekon gusceg ulja.
3.ako taj poluhidraulicni dio nije ispravan mogu se slikati sa stelanjem, zatezanjem i tako tim aktivnostima?

Ok...a koliko bi kostao materijal da ja to rastavim i preslozim?da li postoji garnitura tim gumica, brtvi ili sta se vec mijenja na toj glavi motora?

D

Danijel1980

Guest
oprosti Savoris, sinoc je bila duga noc pa sam malo zblokirao.Mislio sam na glavu volana..Recite mi, da li netko ima kakvu dokumentaciju za taj takor?Nesto kao knjiga gdje je traktor rastavljen u dijelove?Volio bi to imati..

evo ovo je dio kupljen na otpadu
lijepo se vidi ovaj aluminijsnki kotacic gore na kucistu
picture.php

druga strana istog kucista
picture.php

ovo je dio koji je kupljen na traktoru
picture.php

picture.php

gdje ste majstori?imate li kakav patent za fiksiranje rukavca dolje na osovini pumpe?kako god da ju zategnem ona ubrzo dobije lufta.vec razmisljam o tome da ju zavarim

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Evo ti linkovi ka slikama pa ih gledaj do mile volje , stavljam ti linkove jer su slike u većoj rezoluciji nego što forum podržava
http://www.autosoft.ru/online/acat/data/mtz/80/068.gif
http://www.autosoft.ru/online/acat/data/mtz/80/069.gif
http://www.autosoft.ru/online/acat/data/mtz/80/070.gif

Inače cijeli katalog imaš online na stranici autosoft.ru
http://www.autosoft.ru/online/acat/ klikni na ovo Сельхозтехника i pojave ti se svi ruski proizvođači , dalje ćeš se snaći sam

Onaj točkić na tvom novom kućišti je sistem uključivanja (odnosno isključivanja) blokade zadnjeg diferencijala
inače jedno kretensko rješenje koje ima dobru ideju ali u praksi je to daleko od dobroga
vezano je na volan jer je ideja da se pri motanju točkova blokada sam isključi čak iako si je ti ručno uključio

Onu naricnovanu ruku koja ti se odvrće nemoj ni pomišljat da variš , to je zadnja solucija
Prvo vidi da napraviš jednu podlošku koja će da cijelu ruku potisne više ne konus , i samo da znaš , ta matica se zavrće ''na mrtvo'' , znači na ključ navučeš cijev od metar i stegneš koliko imaš snage

Najnoviji postovi

Na vrh