ništa ne fali mjenjaču 18/4 , veoma dobro raspoređen za sve poslove
dok mjenjaču 9/2 fali brzina izmedju 8 i 9
Citajuci prijasnju temu i ovu sada sve vise me privlaci taj traktor...82-ka , 952 ili 892.Mislim da necu imati zaista realne potrebe za 952 ili 892,ali 82-ka svakako,iako je zelja jedan od ovih posljednih :-D ..no koliko imam iskustva sa njima zaista imaju privlacne karakteristike.
Referirao sam se na ovaj post jer si profi za ruse i cesto si komentirao upravo ovu razliku izmedu 8 i 9 brzine.
Mozda bi objasnjenje bilo da je sve do 8 brzine to rasporedeno sa nekakvim "normalnim" rasporedom(nazvati cu to proporcionalnim)..i da je 9 brzina uvedena iskljucivo za neki transport po ravnom..tipa prazna prikolica ili samo traktor sa prikljuckom i sl.Dakle da se dobije brzina koja ce posluziti svrsi kada se ne vozi teret ili kada se vozi po ravnom gdje je potrebna manja vucna sila,a moze se prijeci veci put sa manjom potrosnjom goriva i vremena.
Neki su napisali da je brzina 8=25 km/h , 9= 35 km/h. Dakle govorim o max.brzinama.Nadam se da je to tocno..kolega ivanz je vjerojatno to vec isprobao u praksi :-D
Kada pogledas vecina imt-a sa 6/2 mjenjacem ide 25 km/h.Moj je bio jedna izvanredna serija za probu i srecom ide nesto vise..cca do 30km/h i to se zaista vidi u usporedbi sa identicnim ili slicnim traktorima.Meni je recimo zanimljivo da su rusi vec u to vrijeme prepoznavali tu potrebu..iako su zaista "sirovina"(sorry na izrazu ali mislim da bolji ne mogu naci :-D - to je iz ljubavi...robusnost
) po konstrukciji nekih sitnica..prvenstveno mislim na udobnost..
Tehnicka rjesenja su im u nekim dijelovima daleko bolja od "zapadnih"..
U to vrijeme nije jos niti kod svih kamiona bila razvijena getriba do te mjere da mjenjas u brijegu i ubrzavas(ako imam tocne informacije)...dakle 20-tak brzina i sl...
Meni recimo na mojem traktoru izrazito nedostaje bas ta brzina...transportna.
Kasnije je razvijena grupa transportnih brzina i mislim da to imaju mjenjaci na 952 i 892 - molim te za pojasnjenje da li je tako i da li su to mjenjaci 18/4?? ..odnosno ona slika koju je netko od kolega forumasa stavio.
Mislim da je i forumas zrine stavio clip gdje je mjerio brzinu od 53.3 km/h..(cak i decimale pamtim-matka mi je sudena :-D ).Nesto se sjecam da je kasnije rekao da nije toliko,ali da 45 km/h sigurno ide...
Dakle i rusi prate razvoj tehnologije iako su do prije par godina bili kockasti.Cijena traktora je cesto veca upravo zbog getribe...jedan imt to nije pratio u takvom koraku..iako je 10/2 puno bolje od 6/2..
Nadam se da si shvatio sto zelim reci..nekakva moja osobna razmisljanja..no zanima me sto i ostali misle...
Naravno netko tko se profi bavi poljoprivredom mora uzeti u obzir i udobnost i sve ostalo.Mi ostali...recimo da smo entuzijasti ili radimo nesto sto volimo ili koliko mozemo,ali u manjim okvirima zaista imamo razloga razmisljati o rusu...ekonomski ponajvise...