Uz ovakvu ishranu, znači uglavnom suvo sijeno i malo koncentrata a uz to i puno krede, čini mi se da nije u pitanju acidoza, prije može biti alkaloza. :icon_scratch:
Kredu izbaci a nabavi neki premiks koji sadrži vitamine, minerale između ostalih i kalcij i fosfor. Sama kreda ako se daje to ne znači da će krava usvojiti sav Ca iz nje (u kredi ga ima čini mi se oko 36 %) manje kalcija uz vitamin D3 daće bolje rezultate odnosno veću iskoristivost i usvojivost kalcija. A kreda kao puferna supstanca (za povećanje Ph buraga) ti ne treba uz ovu ishranu.
Kiselost mlijeka nije u direktnoj vezi sa acidozom buraga. Najveći dio krava sa acidozom ima mlijeko normalne kiselosti.
Alkohol uglavnom reaguje na proteine u mlijeku a ne toliko na Ph. Kiselo mlijeko znači da su se u njemu namnožile bakterije i alkohol reaguje sa proteinima tih bakterija i veže ih u krpice koje pokazuju da je kiselo mlijeko. Problem mogu praviti i povećan sadržaj mliječnih proteina, kao i mastitis, odnosno bakterije koje iz vimena dospiju u mlijeko pa alkohol reaguje na njih.
Ako je uzrok probava odnosno povećan sadržaj proteina u mlijeku, onda ne očekuj da će se problem riješiti preko noći.
Radi kao što je MOCO rekao: ujutro prvo sijeno pa onda silaža, sjenaža, koncentrat, zelena trava itd. Uz koncentrat obavezno daj i neki premiks npr.
Camisan od Sano. On mi nekako djeluje naj kompletniji, npr. uz Rindavit od
Schaumann-a treba ti još i Rindamin GM.
E sad, kod mene se uglavnom mogu naći ovi proizvođači, univerzalni premiksi tipa: Vitaredin, Koštano brašno isl. nisu baš idealno rješenje, pogotovo ne za mliječne krave.
Kvasac ako daješ nastoj da bude svježi a ne suvi i rastopi ga u barem 2-3 mlake vode, što više to bolje.
Mlijeko prije pregleda obavezno ohladi i nek odstoji najmanje 30 min. A bilo bi dobro da uzmeš od vozača drugi alkohol i probaš snjim pregledati mlijeko. Sodu ne sipaj u mlijeko jer će u mljekari to otkriti. Ako se dobro sjećam predavao si Dubičkom Mlijekoproduktu a oni imaju savremenu laboratoriju tako da će to sigurno otkriti, isto kao i vodu, mlijeko u prahu i sl. gluposti koje su sve ljudi pokušavali. Osim toga laktofriz je kod tebe, pa si samim tim ti dežurni krivac.