Nemoj otvarati silos, pogotovo ako nisi koristio inokulante jer imaš malu potrošnju pa će se početi kvariti na ovim vrućinama. Bolje pokušaj sa natopljenim repinim rezancima ili ako imaš gdje da kupiš koju rol balu sjenaže. Mada mislim da će za to zašto tebi treba, repa ipak imati više efekta a i jeftinija je.
Neznam kakva je suva materija kod ostalih članova, ali evo gledam kod mene se kreće od 12 i nešto do najviše 15 i nešto, a kod tebe je preko 22! Doduše kod mene je drugačija ishrana: sijeno, sjenaža, paša i koncentrat, al opet to kod tebe mi ipak izgleda malo previše.
Što se tiče veterinara čini mi se da oni samo bodu onako na slijepo: jedan savjetuje litru jabukovog sirćeta po kravi a drugi čak kilu sode na 10 kg smjese pa to je čitavih 10% !! A prije svih ti je onaj jedan čini mi se, savjetovao da kravama daješ stočnu kredu... Idu iz krajnosti u krajnost a niko nije uzeo uzorak i proverio pH buraga. Ne sumnjam u njihovu stručnost ali krava ipak nije stroj za proizvodnju mlijeka nego živi organizam. Varenje hrane zavisi o mikroorganizmima u buragu a njima treba vremena da se obnove, razmnože, priviknu na nove uslove, novu hranu itd. Ovisni su o pH buraga, temperaturi u buragu, količini kisika u buragu i još mnogo mnogo drugih parametara. Čak i voda ima uticaja na njih, ako je hladna a pogotovo ako je hlorisana, inače hlorisanu vodu nije preporučljivo koristiti za napajanje krava.
Puno više o ishrani krava, varenju hrane, hranivima i raznim dodacima, možeš pročitati u knjizi "Ishrana visokoproizvodnih krava".
Evo ovdje možeš u PDF-u preuzeti knjigu od dr. M. Adamovića i dr. G. Grubića
ISHRANA VISOKOPROIZVODNIH KRAVA Knjiga je dosta stručna ali mislim da ćeš se snaći i razumjeti a tu je google da ti pomogne ako šta zapne.
Tu ćeš vidjeti da se ishranom krava bave čitavi timovi stručnjaka, doktora i nutricionista, radi se bezbroj ogleda i ispitivanja, napisano je bezbroj naučnih radova i još uvijek ima puno stvari koje su manje ili više nepoznate.
A
OVDJE možeš pročitati nešto više o korištenju jabukovog sirćeta u ishrani goveda.