da ne ispadne kao da sam iz kamenog doba, i sam radim analize zemlje, a nedavno sam radio i analizu bušotine koju sam napravio...
to je normalna stvar u proizvodnji, ali ipak za mene nije normalno da analiziram baš svaki svoj plastenik i to baš svaku proizvodnu godinu a taj plastenik je prosječne veličine od 135 kvadrata...
znate, ovdje u Karlovcu oće padat snijeg, a i kad sam kretao u plasteničku proizvodnju imao sam novaca malo više od crkvenog miša, tako da nisam mogal pokriti svih 3500 kvadrata sa jednim ili dva plastenika već sam zmontiral 24 komada.
Svoju sam matematiku iznio glede poticaja i te ću se matematike držati na svoju korist ili štetu...
ono kaj je važno za ovu temu je naplata vode, a to se po mom mišljenju ne bi trebalo raditi jer:
platili smo porez kad smo kupovali pumpu za navodnjavanje
platili smo porez kad smo uzimali sistem za navodnjavanje (cijevi, rasprskivači, ventili, filteri, kap po kap...)
i plaćamo svaki dan porez i ostala davanja kroz gorivo (benzin, dizel, el. energija)
Dakle, ta voda koju bi mi trebali plaćati je već opterećena samom činjenicom da ju moramo sami dobavljati do svojih površina.
Složio bih se s bilo kakvom naknadom kad bi mogal priključit svoje cijevi na hidrante i koristiti vodu iz nekakvog zajedničkog sistema za navodnjavanje, samo da ne moram šlajsat svaki dan dve-tri tomosice i njihova usisna crijeva...
ako se složite s tim da vodu moramo plaćati imajte na umu da ste prije platili sve ove stvari koje sam napisao, pa onda licitirajte s 8 ili kolko već lipa po kubiku vode...mislim da je onda matematika drugačija, zar ne?
idem sad opet malo po svom, pa makar to bilo neusklađeno s zakonom i pravilima struke...
Moj osnovni problem je to što neke stvari dobro mogu sagledati na daljinu, i što ne želim biti koza koja će samo sagnuti glavu i meketati.
A reći mi da krivo razmišljam i imam pogrešno stajalište o proizvodnji hrane mi mogu jedino moje mušterije koje kupuju hranu od mene i koje kad jednom probaju moj proizvod ni ne pomišljaju na kupnju neke druge hrane.
Jer, niti ja ne koristim kemiju, radim s organskim gnojivima, a koristim i dobar dio starih sorti koje se za razliku od nekih europskih sjemena F1 mogu i pojesti, a ne samo gledati.
Ipak, i sam već 18-tu godinu živim od rada svojih i ruku svoje obitelji.