• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Naš vozni park

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
moj ferguson.mali.

evo ga na dvorištu konačno da sam ga dopelal.

sutra ga poslikam i stavim slike.
ukratko imt 533 star pitaj boga al je motor i ostali o.k nije čak ni standardno mastan.
sused stari (67g čovek ima) poljoprivrednik i traktorista veli da je traktor dobar i lepo dela.
sad idem dalje po priključke.
ima ko od vas u mojoj blizini plug jednobrazni ili 2x10 za prodat?

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,905
Re: moj ferguson.mali.

ja ti imam sjetvospremač 2,40 m ako očeš jedan valjak

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Čestitam na kupnji. Je ima dvostepeno kvačilo makina?

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

toma84 kaže:

a kak radi to dvostepeno kvaćilo?
jel čovjek od kojeg sam ga uzel niti zna o traktorima ni o poljoprivredi,on ga uzel pod dug.
jel onaj čiča iz sela kaj sam trebal uzet od njega traktorić odustal od prodaje.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

daniels kaže:
toma84 kaže:

a kak radi to dvostepeno kvaćilo?

Ima posebnu lameu za mjenjač(pogon) pa posebu za priključno vratilo(kardan). Ako je dobro naštelano kvačilo onda staviš traktor u brzinu i upališ kardan (direktni, na motor)), polako puštaj kvačilo i gledaj u kardan koji bi se trebao počet okretat prije nego traktor krene.. Ako je suprotno onda ili nema ili nije naštelano kako treba.... I kada stisneš kvačilo do kraja kardan se mora zaustavit, u suprotnom imaš dvostepeno kvačilo ali ne naštelano...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Da li je533 ili 533 Delux. To kak ti je petar rekao, kad uključiš kardan i puštaš kvačilo, karda se treba šprije vrtiti nego ti kreneš

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

je Delux 533.e sad događa se da kad puštam kvačilo počinje vrtit kardan i ono kak da velim osječam da lagano kreće traktorić.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Naljepnicu može svatko stavit...
Nego, staviš traktor u brzinu i upališ kardan, ako možeš stajat na mjestu u brzini a da vrti kardan onda imaš 2stepeno kvačilo.

Recimo ako imaš jednostepeno i kosiš malčerom ili roto kosom, pri svakoj promjeni brzine on dovaja kardan i stroj gubi okretaje, pri puštanju kvačila opterećuje motor i dodatno troši lamelu.

Ako imaš 2stepeno, onda odvaja mjenjač recimo na pola hoda a kardan tek kad pritisneš kvačilo do kraja. I pri recimo malčiranju samo šaltaš na prvom stepenu a stroj negubi pogon i okretaje, ako recimo vidiš da neide u toj brzini ti šaltaš a stroj se nezaustavlja, dok kod jednostepenog trava ga zaguši i treba ga opet pokrenut... Ima još priključaka, rasipač, šprica, kosa strižna(jer čim stisneš kvačilo a traktor ide kosa stane i nekosi)....

Nadam se da su sad skužili i svi ostali koji to nisu znali...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

A koja lamela tjera pumpu hidraulike kod dvostepenog ? :scratch
Malo sam zahrđao .a i alkohol radi svoje

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

puknuti kaže:
ja bi rekel od kardana,jer dok se stisne kvačilo do kraja da se zaustavi kardan,zaustavi se i podizanje hidraulike :mrgreen:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Mike kaže:
puknuti kaže:
ja bi rekel od kardana,jer dok se stisne kvačilo do kraja da se zaustavi kardan,zaustavi se i podizanje hidraulike :mrgreen:
Ako je tako može isprobati hidraulikom ...
Traktor u brzinu ..papuca spojke stisnuta toliko da ne krene ....i probaj dignut hidrauliku ;)
Ako diže dvostepeno je ..
No ne kužim zašto je to tak važno :scratch .. toci i vozi ,sretno ti bilo ;)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Re: Naš vozni park

Ja kad drljam nemogu diči priključak kada skroz stisnem kvačilo nego moram malo pustit da karddan krene radit tek onda mogu diči!

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

evo nestignem koju sliku stavit.
po tom je dvostepeno jel traktorič ne krene adiže hidrauliku i poćne okretat kardan.
sam mislim da ni naštelano najbolje.
hvala na objašnjenju.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200

O krasni strojevi, ko da su oba nova!
Koliko rade ha ukupno?

Najnoviji postovi