Ja mislim da je to problem koji bi NASA trebala riješavat jer redukcija sa dva cola na tri četvrti je ipak tehnologija koja zahtijeva njihovo znanje. :icon_mrgreen:
clap)::biggrin:punch)::icon_hang::icon_pidu:
Ja mislim da je to problem koji bi NASA trebala riješavat jer redukcija sa dva cola na tri četvrti je ipak tehnologija koja zahtijeva njihovo znanje. :icon_mrgreen:
Imam jedno pitanje, pa molim za pomoć. Imam pumpu koja mi daje protok od 2,5m3/h uz nešto manje od 2bara a na nju bi spojia jednogodišnja crijeva kpk kojima je radni tlak oko 0,7bara, pa mi treba regulator pritiska, al mi nije jasno ako ga stavim na glavni vod oće li mi sa smanjenim pritiskom (sa 2 na 0,7bara) biti i manji protok (a potreban mi je maximalni) il da regulatore stavljam u laterale, a onda bi ih išlo više:icon_scratch:
Friki,Imam jedno pitanje, pa molim za pomoć. Imam pumpu koja mi daje protok od 2,5m3/h uz nešto manje od 2bara a na nju bi spojia jednogodišnja crijeva kpk kojima je radni tlak oko 0,7bara, pa mi treba regulator pritiska, al mi nije jasno ako ga stavim na glavni vod oće li mi sa smanjenim pritiskom (sa 2 na 0,7bara) biti i manji protok (a potreban mi je maximalni) il da regulatore stavljam u laterale, a onda bi ih išlo više:icon_scratch:
Friki,
Naravno da pada protok sa tlakom kod reduktora (na taj način reduktori i rade); a koliko točno, vidi za reduktor koji ćeš kupiti.
Međutim, tu ima jedan drugi moment, na koji nisi pazio.
Izlazni tlak na pumpi, ne znači da je i u cijelom sustavu takav tlak. Na ulazu u sustav kapanja tlak će biti 2 bara, ali to ne znači da će i na zadnjoj kapaljci u sustavu biti 2 bara (svaka kapaljka predstavlja gubitak tlaka, te nakon X kapaljki tlak je 0).
:icon_axe:
Triba li mi onda uopće reduktor? Konkretno, to mi je za grah mahunar i mislija sam ić sa kapaljkama od 0,3l svakih 20cm, znaći 1,5l/m, laterale su mi duge 60m (znaću po laterali 90l/h). a stavija bi ih 27 na svaki vetil, tako da bi utošak vode bija po ventilu cca 2430l/h a to je približno jednako kapacitetu pumpe. Po prospektu za to crijevo max duljina laterale je 380m, pa bi možda moga 7 redova spojit sa jednom lateralom, tako da bi ih u tom slučaju ima samo 4 po svakom elektromagnetskom ventilu, al onda ne znam bi li bila velika razlika u kapanju na početku i kraju tako duge laterale:icon_scratch:
Po citav dan, a i po noci.U kojem dijelu dana navodnjavate?
Kroz cijevi se ionako zgrije, zar ne?
Znaci najveca briga je temperatura vode, a isparavanje (zbog bolesti)?
@ Ranko: koliko se sjecam ti imas nasad kruske i crijeva na zici. Na koju udaljenost si stavljao kopce?
Ja sam na metar ali mi crijeva nisu ravna, razmisljam da ih malo nategnem na kraju reda (sa nekom lastikom jakom ili spanerom za auto), pola metra ili metar i skroz bi bila ravna. Kako si ti to rijesio?
Nešto ti tu mješaš friki; reci koliko redova graha imaš, i koje dužine (gore si napisao da je laterala 60 m; vjerovatno je to dužina reda)?Triba li mi onda uopće reduktor? Konkretno, to mi je za grah mahunar i mislija sam ić sa kapaljkama od 0,3l svakih 20cm, znaći 1,5l/m, laterale su mi duge 60m (znaću po laterali 90l/h). a stavija bi ih 27 na svaki vetil, tako da bi utošak vode bija po ventilu cca 2430l/h a to je približno jednako kapacitetu pumpe. Po prospektu za to crijevo max duljina laterale je 380m, pa bi možda moga 7 redova spojit sa jednom lateralom, tako da bi ih u tom slučaju ima samo 4 po svakom elektromagnetskom ventilu, al onda ne znam bi li bila velika razlika u kapanju na početku i kraju tako duge laterale:icon_scratch:
ma grah još nije ni posađen, red će bit dug 60m, a tribalo bi bit oko 110 redi, a to bi tribalo ić na 3 ili 4 ventila tako da bi se odjednom zalivalo 27 ili 36 redi. U prvom slučaju, 27x60=1620x1,5l/m=2430l/h, a to mi je ujedno i kapacitet pumpe, al me strah da bi pritisak bio prevelik za ta crijeva, a u drugom slučaju 36x60=2160x1,5l/m=3240l/h, a to je 30tak% veće nego kapacitet pumpe, pa ne znam oće li mi sve kapaljke imat vode??Nešto ti tu mješaš friki; reci koliko redova graha imaš, i koje dužine (gore si napisao da je laterala 60 m; vjerovatno je to dužina reda)?
: