vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
za tlak od jedan bar treba 10 metara visinske razlike, u grubo
Isproban Timer od Aqualin i radi sve 5. On u sebi ima kuglasti ventil koji se otvara i zatvara. Nije potreban nikakav pritisak jer kad je otvoren je doslovno kao komad cijevi, vidiš kroz njega. Vidi se na slikama na e-bay-u. Ja sam kupio u Botanici za slucaj da ne radi da mogu vratiti.
Ne znam za to, imam samo iskustva sa motornim pumpama. Kad je pritisak prevelik onda ventili iskaču a najmanji sistem kojeg sam imao je bio kilometar cijevi sa razmakom kapaljki 20cm i bilo bi problema čak i na minimalnom gasu.Druga opcija onda. Da idem sa druge strane gdje imam bunar i struju. Koju pumpu bi mogao staviti a da to radi kako treba?
Ta motorna pumpa je definitivno prejaka za takav sistem kap po kap, jer kao što su ti i izračunali to je kubik vode na sat, a pumpa izbacuje vjerovatno 20 i više kubika vode na sat.Pozz
Odlucio sam traziti kod vas pomoc jer obilaskom trgovina sa opremom za navodnjavanje sam samo dosao u vecu zabludu oko istog.
Imam nasad oraha i stavio bi kpk navodnjavanje. Imam 3 reda od 200m, sadnice su na razmaku od 5m jedna od druge. Zamislio sam da uzmem okiten i dignem ga od poda na 40-50cm (zbog kosnje) na žicu. E sad, bune me “mjere” odnosno debljina okitena, protok pumpe a i pritisak. Jedni kazu jedno jedni drugo. Navodnjavao bi iz rijeke motornom pumpom, njene teh karakteristike 30.000l/h, max 3bara, izlaz 2”. Imam 120 sadnica oraha, isao bi sa po dvije kapaljke po stablu (4l/h).
E sad jedan mi kaze, moze pumpa ta i poprecni okiten 2” i na njega po duzini okiten od 16mm. Odem kod drugoga po misljenje, kaze ma nee, tvoja pumpa je pre jaka i lupi matematiku 120 oraha x2 kapaljke (240) x 4l i ispadne 960l/h. I kaze crijeva od 10mm i hidropak. A posto iz rijeke mogu navodnjavat i posjedujem pumpu, zelio bi to iskoristiti ukoliko je moguce. Jel pre jaka pumpa, dali ako ju smanjim na gasu moze tiskati tih 200m, jel se moze redukcijama smanjiti promjer a da ne utkece na pumpu. Puno upitnika mi je iznad glave. A rijesenja nemam…