Hrvoje-35 ja ti ne mogu puno pomoći jer također nisam stručnjak, nego početnik, ove godine prvi put sam stavio kap po kap, ali možda ti moje iskustvo pomogne. Isto sam se borio sa raznoraznim savjetima, gdje god bih nešto kupovao rekli su mi drugačije.
Na kraju sve je ispalo super i navodnjavanje radi bez problema, samo otvorim slavinu u kotlovnici i voda ide
Znači,
također imam bunar sa 6 rolova fi 1 metar koji pumpa vodu u 200 litara spremnik u kotlovnici. Pritisak je od 3,2 do 5,5 bara ovisno o količini vode u spremniku.
Prugnuo sam od tog spremnika 200 metara alkaten cijevi fi 25 do svoje parcele (jer je udaljena od kuće)
Na praceli imam 12 redova od 80 metara duljine koje trenutno navodnjavam.
Znači na fi 25 alkaten sam stavio 12 ventila i AquaTrax cijev kap po kap s rupama na svakih 30 cm, deklarirana potrošnja po rupi 2l/h pri tlaku od 1,2 bara.
Budući da mi je dolazni tlak prevelik za cijev kap po kap imam reduktor pristiska koji skida sa 3-5 bara na 1,5 bara. Kupio sam najobičniji plastični reduktor za 50 kn.
Bitno za napomenuti je da parcela nije ravna, nego čak ide malo u visinu prema kraju. Razlika između početka i kraja visinski je cca 1 metar tako da imam kontra pad.
Unatoč tome sve radi ok, i na početku i na kraju cijevi su pod istim pritiskom (osjetim na dodir) i navodnjavanje radi super.
Jedino mi se pokazalo da mi je spremnik od 200 litara malo premali, pa se često uključuje pumpa u bunaru.
Poanta. Na 12 redova od 80 metara glavna cijev je fi 25 mm i sasvim je dovoljna.
Mislim da bi tebi cijev 50 za glavni izvod bila ok i po redovima 16 sasvim dovoljno. (Moja AquaTrax je fi 16 cijev ima rupe od 2L/h na svakih 30cm pa bez frke napaja red dugačak 80 metara, onda bi i tebi sa rupama na svakih 1 m trebalo biti ok)
Pumpa od 200l/min više nego dovoljna.
Jedino što bih ja stavio u tvom slučaju pod upitnik je količina vode u bunaru za tako veliku parcelu.
Ako sam dobro shvatio imati ćeš 109 kapaljki od 2l/h (po meni sasvim dovoljne) i 36 redova što je ukupna koičina vode po satu 109x2x36= 7848 litara. Mislim da bi za to trebao imati jaaaaaako jako dobar bunar da izvučeš toliku vodu iz njega.
Eto, nadam se da sam barem malo pomogao, lijep pozdrav