A da. Ali ja ti nisam tak pametna, pa ja to ne znam.
A gle, doma za plastenike imam hidromotor, petostepeni neki, i on tjera vodu za tisuću metara cijevi kapaljki na deset cm.. Ima dosta vode.Tako da bi tvoja pumpa to morala odraditi na deset cm kapaljki - dužina voda nema veze - bar ja tako mislim, jer kada se jednom napune glavni i razvodni vod, voda uđe u cijevi , dalje će sve raditi pod normalnim, stalnim radnim tlakom - hoće li to biti jedan, jedan i pol ili dva - nebitnoo je. Sto metara je dovoljna dužina da se tlak uravnoteži kolko tolko, ako nije manji od bara.
Dane, na sto metara na deset kapaljke će raditi ok - navodnjavane ravnomjerno - ako ti bude previše vode, u cijevima će ti pritisak skočiti na dva bara ili više - ako bude premalo, kapati će na 0,5 bar ili bar. Ne kompliciraj si život. na sto metara. Da imaš pedeset metara dužine, to bi ti bio veći problem, bez obzira da imaš dupli broj kraćih redova. Tu se malo teorija i praksa razilaze, kao i izračuni.. Jednom isprobaš najjednostavniji sistem - ak ide, ide, ak neide, u hodu rješavaš problem.
Moja potopna šest bara , hiljadu šesto litara/ min navodnjava bez problema pol hektara - oko četerdeset redova dužine sto pedeset metara - ali je cijev na polovici parcele i glavni vod ide po polovici oranice - dakle na sedamdeset pet metara dužine su cijevi. Pritisak u njima je više od dva bara, ma nismo mijerili, ali vjerojatno i dva i pol - vidii se kolko su napete i kakvim intezitetom kapaju.Negdje na granici puknuča. Ali, sve je ok - je da je na krajevima malo jače mokro, ali ništa strašnoga. A dobro radi i na hektaru, ali isto po polovici parcele koja je isto dužine sto pedeset metara.
Ako će ti raditi na sto metara na 0,5 bara, na krajevima će biti manje mokro. Ali na bar, bar i pol bude ok. I na dva bude ok.I na 2,5 bude ok.
Pali pumpu i vidi šta se događa prije nego počneš saditi.- za probu, i sve ti bude jasno.
Kak sam skomplicirala, ali poanta je u tome - ne pitaj - probaj, i sam vidi Ja se sa viškom vode mučim u plasteniku od petsto kvadrata - pa sam se snašla - pustim vodu u sedamsto i u petsto, problem riješen. Malo duže traje navodnjavanje, ali......a i ovako - na kraju gdje jače kapa zavežem špagama cijevi - voda to probije, ali pod manjim tlakom. Problem riješen. Svakako se snaći može......