Eh da vas riješim sve, a i sebe nedoumice napravit ću pokus sad kad se malo vrijeme proljepša i probat ću sa istim raspršivaćima sa 1 col i sa 3/4 cola pa budem javio rezultate. Čak ću probati (imam 7 raspršivaća u nizu na dužini 60m + dolaz cijev 20m) na početku staviti 1 col , a recimo zadnja tri 3/4.
No međutim nije to problem, stvar je u tome da bih ja htio povećati domet raspršivača, jer u podacima mu piše domet preko 20m, a kod mene je 15m. Bilo da ga tjeram sa starom pumpom od 3 bara ili novom od 6 bara. Razlika u širini je vrlo mala, a pritisak je dupli. Tu moram skužiti u čemu je kvaka. Glavni vod mi je 50 a na cijevi obujmice 1" i cijevi također 1". Tu me interesiralo da li bih kako dobio veći domet raspršivača ako zamijenim ovaj 1" sa 3/4!. Inače u pogonu nema mi razlike između prvog ili zadnjeg raspršivača u dometu kad radim sa pumpom od 6 bara. Kad sam radio sa 3 bara onda sam znao na prva 2-3 raspršivača malo pritvoriti ventil, jer na svakom spoju raspršivača imam 1" ventil, inače su mi zadnja dva onda imala osjetno manji domet.
I vidiš, morao sam pritvoriti prva dva, a ne zadnja!! po ovoj nekoj diskusiji ispada da bih morao pritvoriti zadnja dva kako bi dobio jači pritisak!,