Slažem se da je zaljevanje voćnjaka od 30 ha posao, ali ako imaš toliku površinu onda nije loše da ugradiš vremenski programator sa elektromagnetnim ventilima. Programator programiraš tačno kad da se pali, koliko vremenski da zaljeva i koju površinu. Znam da košta ali posle toga nemaš nikakvog posla samo s vremena na vrijeme provjeriš i to je to.
Tačno je da sa 10 l ne može nakvasiti više od 20-25 cm dubine, ali kad prvi put zaliješ na primjer sa 30 l vode i billjka ima dovoljnu količinu vlage i onda nastaviš da zaljevaš svaki drugi dan sa 10 l ili svaki dan po 5 l, s time održavaš konstantno vlagu jer je non stop pamalo ubacuješ vlagu i zemljište je stalno vlažno. Dok naprimer ako sedmično zaljevaš sa 30l, prva dva-tri dana su OK, ali već 5-6 dan biljka ostaje bez vlage, jer najveći dio vode otekne kroz zemlju, a manji dio ispari. A možeš se i sam uvjeriti, uzeti ašov i otkopati (kontrolu uraditi 6-7 dan posle i jednog i drugog načina zaljevanja, vidijet će se razlika).
Nije ti to loša ideja sa folijom, može koja fotka kad stigneš. Pozdrav.
Ja sam još daleko od sadnje. U biti na jesen bih mogao posaditi dosta toga. Iako ne znam točan broj sadnica, zbrojno orah i lješnjak količina je dostatna za cca 100 ha. Tijekom uzgoja tih sadnica dosta sam eksperimentirao. Bilo je i dosta "gubitaka", ito uglavnom kao posljedica mojih eksperimenata. Ne žalim jer neke stvari sada bolje znam.
Ovisno kakava bude zemlja za sadnju, tip i način navodnjavanja će biti prilagođen tome. Ono što bih najrađe je navodnjavanje podzemnim ukopanim cijevima. Dosta skup i kompliciran zahvat ali mislim da je najbolje rješenje. Naravno konfiguracija terena je tu presudan faktor. Kod ovog oblika navodnjavanja, osim početno velike investicije i dosta "muke" daleko je više prednosti nego mana, a ponajviše što se neću morati zezati sa silnim kapljačima, ventilima, filterima i slično.
Kad se jednom napravi trošak održavanja je daleko najmanji.
Bez obzira na to, prvih par godina bih svakako navodnjavao sa cisternom jer ove cijevi bi se trebale ukopati u zemlju sa obje strane voćke na udaljenosti od cca 1 m. U početku je to predaleko i gubi se jako velika količina vode i hranjiva (osim možda jesenske prihrane sa nekim gnojivom tipa 5-20-30 svu gnojidbu najmeravam obavljati preko vode) jer je sadnica je malena i ne iskorištava niti 10% utoršene vode i gnojiva.
Imam neke ideje za to s cisternom ali još mi je rano da idem u to.
Jasno je meni da bi kad se prati situacija istoj se treba prilagoditi. No, ima još jedna stvar kod navodnjavanja : ako se daje mala količina vode koja ne ode u dublje slojeve, korijen biljke se zadržava više u tom dijelu koji plići a vlažan. Protivnici navodnjavanja (a ima i takvih) kažu da biljka koju ne zalijevamo razvija dublji korijen-u potrazi za vodom. Ima to logike,ali pravu težinu ima samo ako se navodnjava par godina pa se onda ne navodnjava.
Trenutno nisam u Hr, pa ne mogu staviti nikakve slike jer nemam kod sebe.