• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje voćnjaka

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
n2.jpg

n5.jpg

evo konačno nešto dobroga u ovoj teškoj godini za voćare,konačno sam došao do puštanja sistema u pogon i nestane struje,otvorim ventil da se sistem napuni,kad ono sve kapaljke rade bez pumpe slobodnim padom,razlika u visini 10 m,znači 15 000 l na 1 bar i sve radi,kompenzirajuće kapaljke 4l,kćer i zet su se smijali koliko sam bio sretan,sve sam ljubio,hladnjača bila u kvaru 2 mjeseca,danas i to riješeno,hvala Bogu na današnjem danu

Posljednje uređivanje:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Zvonis kod mene je 8000 lit na 2,5-3 m visinske razlike kapaljke od 2 lit neke sam mijenjo sa večim kapacitetom i još dodavao di je koja u k..
Moje mišljenje da ti netreba ove pumpe na izlazu išlo bi još bolje nego kak puniš rezervare?

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Zvonis kod mene je 8000 lit na 2,5-3 m visinske razlike kapaljke od 2 lit neke sam mijenjo sa večim kapacitetom i još dodavao di je koja u k..
Moje mišljenje da ti netreba ove pumpe na izlazu išlo bi još bolje nego kak puniš rezervare?

Ja sam vidio ovaj GEC-ov sistem.
PRije sam razmišljao o nečemu sličnom i uvjerio sam se da funkcionira.
Ne znam kako bi bilo da je veća površina u pitanju, koliko bi se gubio tlak.
Btw, GEC kome god sam pokazivao tvoju samopokretnu napravu za orezivanje svi su se ne sporeći funkcionalnost smijali do suza :)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
E tako sada je bilo dosta,ja ostao bez vode,a to se u mojih 10 god voćarenja nikada nije desilo,presušili svi bunari a bome i jezero prazno!

prekjučer kopo neku grabu za suhi bunar i vidi ti šta ti je Turopolje vode ko u priči na samo četri metra dobine a o šljunku da nepričam nije Austrijanac đaba pokupovo Vukovinsko polje :D

Uploaded with ImageShack.us

nakon 5 minuta

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Bobostar; zanima me neka vrsta akumulacije tj. amaterski rečeno jezerca koje bi se punilo samo od padalina kroz period kad ih ima a nadopunjavalo ako bi bilo potrebno iz izvora, naravno za zalijevanje lješnjaka. Molim te da mi predložiš veličinu akumulacije i koja količina vode bi zadovoljila navodnjavanje lijeske.
U sredini nasada imam veliki usjek između dva brijega pa razmišljam da u njega smjestim to jezerce uz doradu terena, a na dno foliju o kojoj si govorio. Sam sistem bi ovisio o financijama, ali bez generalnog rješenja - vode -za daljnji uspješan uzgoj ne će ići.

Prvo se propitaj šta kaže zakon jer uopće smiješ kopati akumulaciju,da ne bi bilo zatvaraj+dobra kazna.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Ja sam vidio ovaj GEC-ov sistem.
PRije sam razmišljao o nečemu sličnom i uvjerio sam se da funkcionira.
Ne znam kako bi bilo da je veća površina u pitanju, koliko bi se gubio tlak.
Btw, GEC kome god sam pokazivao tvoju samopokretnu napravu za orezivanje svi su se ne sporeći funkcionalnost smijali do suza :)

Tu na slici se vidi da je nekad poviš mog tornja išle žice od struje kojeg su sad maknuli pa mogu ič sa još jednim ili dva elementa u zrak a onda pritisak još jači al nemam potrebe mene ovo na moih 7000 m2 zadovoljava al da je veča parcela napravio bi ovo u sred njive i razdijelio u polja ak se sječaš da i sad imam razdijeljeno al šibam sve odjednom.
Platforma je 90% gotova ima i rikverc :supz:kad složim do kraja ide nova tema i slike "Inovativne skalamerije" :lol:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Bobostar; zanima me neka vrsta akumulacije tj. amaterski rečeno jezerca koje bi se punilo samo od padalina kroz period kad ih ima a nadopunjavalo ako bi bilo potrebno iz izvora, naravno za zalijevanje lješnjaka. Molim te da mi predložiš veličinu akumulacije i koja količina vode bi zadovoljila navodnjavanje lijeske.
U sredini nasada imam veliki usjek između dva brijega pa razmišljam da u njega smjestim to jezerce uz doradu terena, a na dno foliju o kojoj si govorio. Sam sistem bi ovisio o financijama, ali bez generalnog rješenja - vode -za daljnji uspješan uzgoj ne će ići.
Kao što NJoko reče, prvo u Općinu vidjeti što prostorni plan kaže o mogućnosti gradnje akumulacije (ne bi trebalo biti ograničenja, ali opreza nikada dosta).
Što se tiče viška oborina koja se mogu skupiti radi se o 150-200 mm/m2; znači dosta vode.
Veličina akumulacije ovisi o veličini nasada ali i o raspoloživom mjestu za slaganje akumulacije (ako je velika akumulacija ima puno vode ali i uzima puno mjesta; mala akumulacija uzima malo mjesta ali ima i malo vode).
Naravno, ukoliko je već usjek na raspolaganju, ti bolje (možda ga treba malo produbiti i zagladiti stranice i postaviti foliju).
Što se tiče folije, svakako preporučam pravu foliju, jer ako se složi akumulacija onda mora trajati, a ne da zbog jeftinog najlona, svake dvije godine se sve radi ispočetka.
E sada kako skupiti vodu?
Pomoću sabirnog (malog) kanala. Ovisno kako je parcela u reljefu, najčešće je dovoljan obodni kanal oko parcele (ili po najnižem dijelu terena) u kojem će se nakon oborina sakupljati voda i teći u akumulaciju.
Isto tako ako si na kosom terenu, obavezno obodni kanal na najvišem dijelu parcele, jer će on sakupljati vodu sa susjedne gornje parcele (tako se može skupiti jako puno vode).
Što se tiče sabirnih kanala, dovoljan je mali bager ili kombinirka. Ovisno o terenu, to su kanalići širine oko 30-tak cm (ne treba puno šire) i do max. 50 cm dubine (moraju imati odgovarajući pad).
I na kraju talog.
Ovisno o tipu tla, sakupiti će se u akumulaciji i talog. Ako je tlo praškasto, taloga će biti dosta, dok je na glinovitim tlima taloga puno manje. Znači treba računati i na povremeno čišćenje akumulacije od taloga (najbolje ljeti kada se akumulacija isprazni i osuši.

Znači; pitanja su slijedeća:
1. Veličina nasada i broj stabala (uz razmak sadnje)?
2. Konfiguracija terena (ravan, kosina) i položaj u odnosu na susjedne parcele?
3. Tip tla (praškasto ili glinovito)?

I da na kraju, treba reći da se dio vodi gubi i isparavanjem. Znači čim sunce zagrije, voda isparava, i to nekoliko mm dnevno, bez problema čak i do 50 mm/mjesečno. Ovisno o veličini i obliku, akumulacija ako je manja može se i pokriti najlonom da se spriječi gubitak isparavanjem (za to su najbolje, uže i dugačke akumulacije). Nažalost, na većima se to ne može spriječiti.
8)

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Tu na slici se vidi da je nekad poviš mog tornja išle žice od struje kojeg su sad maknuli pa mogu ič sa još jednim ili dva elementa u zrak a onda pritisak još jači al nemam potrebe mene ovo na moih 7000 m2 zadovoljava al da je veča parcela napravio bi ovo u sred njive i razdijelio u polja ak se sječaš da i sad imam razdijeljeno al šibam sve odjednom.
Platforma je 90% gotova ima i rikverc :supz:kad složim do kraja ide nova tema i slike "Inovativne skalamerije" :lol:

Inovativne skalamerije su funkcionalne a to više cijenim nego nešto kupljeno.
I tko kaže da smo (mi) Bosanci glupi ? :)

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
prekjučer kopo neku grabu za suhi bunar i vidi ti šta ti je Turopolje vode ko u priči na samo četri metra dobine a o šljunku da nepričam nije Austrijanac đaba pokupovo Vukovinsko polje

Neka neka vode, ponekad treba imati i malo sreće.:p.

Svaka čast.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Evo moje "mašine" za natapanje:

I srce cijelog sustava:

Nažalost, već smo skoro 3 (slovima: tri) mjeseca bez kapi kiše, uz temp. preko 30 C i topli vjetar.
Redukcija I. stupanj i sada se to snalazi. :?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
teren je nagnut dosta, neznam u mjerama koliko. Tlo je glinovito pjeskovito. Veličina nasada je 7 ha a broj stabala je 3000 kom. Razmak sadnje 5x4
Na izradi akumulacije ne bi trebalo puno raditi samo zatvoriti četvrtu stranicu jer tri već prirodno postoje. Usjek je jako veliki oko 25 do 30 metara a dužine 8o do 100 metara. Za sada nije u nikakvoj funkciji. prije su ga ljudi kosili i skupljali sijeno.
Pripremam teren za berbu pa nisam u mogućnosti poslikati ali kroz koji dan ću uslikati pa koliko se bude moglo vidjeti. Probat ću kroz sredinu proći malčerom da se može bolje razaznati. U jednoj vrlo naprednoj firmi u voćarstvu sam vidjela nešto slično ali umjetno napravljeno samo što su uz akumulaciju imali itrafostanicu i sl. jer su akumulaciju punili vodom iz Dunava na razdaljini od nekoliko km. Mislim to su takve financije uložene u to da kad bi ih bilo nebi išla u voćarstvo. Usjek je na mojoj površini zemlje tako da netrebam neka odobrenja od neznam koga.

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
moram imati pumpu jer imam i 2m višlje od cijevovoda dio voćnjaka,zasada vodu dovozim cisternom pa prepumpam u velike,u planu je cijevovod 1km do rijeke ali sve ovisi o lovi,montiram još jednu hladnjaču pa je frka

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
teren je nagnut dosta, neznam u mjerama koliko. Tlo je glinovito pjeskovito. Veličina nasada je 7 ha a broj stabala je 3000 kom. Razmak sadnje 5x4
Na izradi akumulacije ne bi trebalo puno raditi samo zatvoriti četvrtu stranicu jer tri već prirodno postoje. Usjek je jako veliki oko 25 do 30 metara a dužine 8o do 100 metara. Za sada nije u nikakvoj funkciji. prije su ga ljudi kosili i skupljali sijeno.
Pripremam teren za berbu pa nisam u mogućnosti poslikati ali kroz koji dan ću uslikati pa koliko se bude moglo vidjeti. Probat ću kroz sredinu proći malčerom da se može bolje razaznati. U jednoj vrlo naprednoj firmi u voćarstvu sam vidjela nešto slično ali umjetno napravljeno samo što su uz akumulaciju imali itrafostanicu i sl. jer su akumulaciju punili vodom iz Dunava na razdaljini od nekoliko km. Mislim to su takve financije uložene u to da kad bi ih bilo nebi išla u voćarstvo. Usjek je na mojoj površini zemlje tako da netrebam neka odobrenja od neznam koga.

Mislim da (ako se u zadnju godinu-dvije nije nešto promijenilo) trebaju neke dozvole za to. Ili barem suglasnosti kad se radi o takvom nečemu.
Bilo je jedan slučaj gdje je investitor imao slične ideje,isto kotlina i htio je tu napraviti tako nešto da bude kao neko jezerce pa su se išli raspitivati i odustali.
Njih su čak tražili i studiju utjecaja na okoliš bez obzira što je bilo zamišljeno ako akomulacija od par stotina m3 vode.
Neke ustanove jednostavno moraju opravdati svoje postojanje.

I još jedna možda jako bitna stvar, ovi su htjeli da brana bude isključivo od čvrstog materjiala,dakle beton (jer je turistički objakt pa su se bojali nesreće)
Kad budeš išla provjeravati pitaj jel ima razlike u tome ako bi brana bila od "čvrstog materijala"-lijevani beton i ako bi bila od čelika i/ili od prenapregnutog betona (montažni blokovi koji se slažu-tako se rade nadvožnjaci i slično samo u tvom slučaju bi to bile ploče debele recimo 20-30 cm i dimenzija možda 3x3 m).
Bez obzira trebala neka suglasnost ili dozvola, svakako bi netko trebao napraviti statički račun za to a ne skupiti tamić ekipu da to napravi ofrlje.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Evo moje "mašine" za natapanje:

I srce cijelog sustava:

Nažalost, već smo skoro 3 (slovima: tri) mjeseca bez kapi kiše, uz temp. preko 30 C i topli vjetar.
Redukcija I. stupanj i sada se to snalazi. :?
Bobostar a di se snabdjevaš sa vodom sobzirom da vam je redukcija?

moram imati pumpu jer imam i 2m višlje od cijevovoda dio voćnjaka,zasada vodu dovozim cisternom pa prepumpam u velike,u planu je cijevovod 1km do rijeke ali sve ovisi o lovi,montiram još jednu hladnjaču pa je frka

Daj da te cisterne odnesemo na najviše brdo u šljiviku :weedman: pa da nemoraš trošit struju jer kak je krenulo treba opako kresat troškove.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Bobostar a di se snabdjevaš sa vodom sobzirom da vam je redukcija?
Moje selo ima privilegiju; imamo dva izvora vode (oko 20 m3/sat) jedino je nezgodno što su uz samo more (kvota +01.00) pa moramo vodu krcati u spremnike i razvoziti.
:partyman:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Na izradi akumulacije ne bi trebalo puno raditi samo zatvoriti četvrtu stranicu jer tri već prirodno postoje. Usjek je jako veliki oko 25 do 30 metara a dužine 8o do 100 metara. Za sada nije u nikakvoj funkciji. prije su ga ljudi kosili i skupljali sijeno...
Što se tiče površine nasada, sa tih 7 ha može se sigurno skupiti oko 7.000 m3 vode (po proračunu ima sigurno 150-200 mm/m2 viška vode, ali idemo na donju granicu, a to je sigurnih 100 mm/m2, što daje volumen od 7.000 m3). Znači vode ima (i još nešto vode sa susjednih površine).
Za akumulaciju ima i plus i minus.
Plus je svakako da je to već prirodno formirani usjek, tako da neće biti puno građevinskih radova.
Minus je ta 4. stranica koje nema, nego je treba izraditi. Ako idemo na manju dimenziju (25x80 m) i dubine samo 1 m to je 2.000 m3 vode odnosno isto toliko tona !!!!
I kako "D" kaže, za to bi trebao statitčki proračun (imam čak negdje materijal iz hidrotehnike i izrade brana, pa ćemo nešto naći).
Naime, kada se sakupi tolika voda, bila bi šteta (i truda i novaca) da brana popusti i voda ode susjedu :( . Nek' si on kopa svoju akumulaciju.
U svakom slučaju; ili dovoz zemlje/kamenja i sabijanje materijala ili betonski elementi.
Raspon brane od 30 m je popriličan zahvat.
Ako je dno baze 4 m, a vrh 2 m, na 30 m dužine treba (6x30)=180 m3 zemlje/kamenja; ali slobodno idi na 200 m3; znači bar 20-tak kamiona (ukrcaja i iskrcaja).
U svakom slučaju vode će biti dovoljno, sada samo treba tehnički izvesti akumulaciju (sastaviti okvirni troškovnik; brana, geomembrana i ostalo).
;)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Karla najbolje bi bilo dio materijala izvadit iz te kotline sa dobrim strojem usidrit sa pilotima. Gledo sam kak su popravljali nasip na savi ovdje kod nas što je preklani popustilo navezli materijala i činimi se na svaki metar ili dva zašikali metalne profile I ili H nisam baš ziher a sad rade jedan novi dio i vade zemlju i iz nutrašnjeg a i iz vanjskog dijela starog nasipa. Mišljenja sam da se zemljom iskopanom iz kotline najeftinije može to napravit samim kopanjem več če se stvorit dio nasipa.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Karla najbolje bi bilo dio materijala izvadit iz te kotline sa dobrim strojem usidrit sa pilotima. Gledo sam kak su popravljali nasip na savi ovdje kod nas što je preklani popustilo navezli materijala i činimi se na svaki metar ili dva zašikali metalne profile I ili H nisam baš ziher a sad rade jedan novi dio i vade zemlju i iz nutrašnjeg a i iz vanjskog dijela starog nasipa. Mišljenja sam da se zemljom iskopanom iz kotline najeftinije može to napravit samim kopanjem več če se stvorit dio nasipa.

Tako smo i mislili, odvuč dio zemlje i napraviti korito te taj materijal ugraditi u četvrtu stranicu koja bi zatvorila. Na dno staviti foliju. E sada je razmišljanje:
ta buduća akumulacija bi se nalazila na 3/4 parcele koja teži najvišoj točki nasada, a bobo veli povuči kanal na najnižoj točki da sakupi vodu sa cijele plantaže. Tu prolazi cesta, mislim na najnižu točku, i između ceste i pantaže je poveći kanal koji održava poduzeće za ceste, taj kanal skuplja vodu i s naše plantaže i sve okolice i odvodi je neznam gdje, on je sada normalno suh ali bilo je vode nešto u njemu u 5. mj. Kanal oni kose i povremeno čiste bagerom. Po nekoj logici bi bilo dobro vodu koja uđe u taj kanal transportirati u našu buduću akumulaciju i sačuvati za potrebe u sušnom razdoblju ili napuniti neke veće tankove i njima onda vuči po nasadu ili nešto pametnije?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Tako smo i mislili, odvuč dio zemlje i napraviti korito te taj materijal ugraditi u četvrtu stranicu koja bi zatvorila. Na dno staviti foliju. E sada je razmišljanje:
ta buduća akumulacija bi se nalazila na 3/4 parcele koja teži najvišoj točki nasada, a bobo veli povuči kanal na najnižoj točki da sakupi vodu sa cijele plantaže. Tu prolazi cesta, mislim na najnižu točku, i između ceste i pantaže je poveći kanal koji održava poduzeće za ceste, taj kanal skuplja vodu
Još bolja situacija.
Nije onda potrebno kopati nikakav kanal, kada već ima postojeći.
Vjerovatno se radi o kanalu II. ili III. reda (sigurno u njega utiče još nekoliko manjih kanala) tako da površina sa koja dotiče voda dovoljno velika.

i s naše plantaže i sve okolice i odvodi je neznam gdje, on je sada normalno suh ali bilo je vode nešto u njemu u 5. mj. Kanal oni kose i povremeno čiste bagerom. Po nekoj logici bi bilo dobro vodu koja uđe u taj kanal transportirati u našu buduću akumulaciju...
Upravo tako.
Međutim, Zakonom o vodama nije moguće izvoditi nikakve građevinske radove na kanalskoj mreži (još da te prijave vodnom inspektoru i evo problema).
I što ostaje?
Drvena ustava.
Znači prije zime zabij nekoliko greda u kanal, postavi daske i napravi ustavu, visine do 1/3 kanala.
Za ovo će možda netko grundati, ali neće te nitko prijaviti, jer to niti nije neka građevina.
I kada se kanal počinje puniti vodom (ispred ustave) treba spojiti pumpu i pumpati vodu do akumulacije.
I to je to.
Najveći vodni val je cca. 1,5-2,0 sata nakon početka kiše (najprije se voda upija u tlo, te kada se tlo saturira, počinje površinsko otjecanje i sabiranje u kanalima).
Bolje od toga ne može.:p

Što se tiče količine vode, protok od oko 20 m3/sat, ako je dno kanala široko oko 1,5 m, daje visinu od oko 20 cm (naravno ovo je vrlo varijabilno, ali čisto za predočiti kako to izgleda; obično ljudi kažu; "mali je ovo kanal, nema tu vode".... a vode ima).
:p

p.s. Probaj složiti neku skicu cijelog terena, da stvar bude malo jasnija.

Najnoviji postovi

Na vrh