-akumulacija postoji i zove se jezero Borovik iz kojega se ljeti konstantno pušta koliko ja znam najmanje 60 l/s tako da vode ima sasvim dovoljno, samo diranje u korito vuke je nemoguće jer o tome vodi brigu "VUKA vodoprivreda", a upravo je završena brana za akumulaciju " koritnjak " i ona se ove zime počinje puniti znači vode ima u dostatnim količinama
Prva problem riješen; vode ima dovoljno, e sada je samo pitanje cijene (kako se napalćuje korištenje te vode?
A sada dalje; koji sustav natapanja složiti?
Jednostavno pitanje; ali odogovor baš i ne.
Logikom stvari, prvo razmišljanje je kapanje, što i nije jako loše. Troši se manje vode, vlaži se samo zona korijena, može se kombinirati sa gnojidbom.
Međutim, ako se već ulaže u proizvodnju (a natapanje to je) što je onda sa zaštitom od niskih temperatura? Hm, uložiti u natapnje a ne uložiti u zaštitu od mraza? Vrijedi li natapati ljeti, ako je u proljeće stradalo od mraza?
Što tu preporučiti?
Rasprskivači, i to stacionarni širokog dometa. Koriste se za naapanje, ali i zaštitu od mraza. Ono što je loše; troše puno vode i vlaže cijelu biljku (razvoj bolesti). No dobro je da se mogu korsititi za dvije (točnije tri) namjene; natapanje, zaštita od mraza i (noćno) orošavanje plodova (radi bolje obojenosti).
A ako je zaštita od mraza riješena drugima metodama (ventilatori, tremogeni i sl.), onda je preporuka podzemno natapnje. Najmanji utrošak vode, najveća efikasnost rada i ne smeta u nasadu. Naravno, i nešto skuplje od običnog kapljanja.
I za kraj najjeftinija matoda; natapanje privremenim kanalima. Traži puno vode, ali je zato najmanje ulaganje u opremu, te se može koristiti voda lošije kvalitete. Prije 100-tinak godina vrlo česta metoda, koja se sada ponovo vraća u upotrebu, jer je kvalitetne vode za natapanje sve manje (svi moderni sustavi traže čistu i kvalitetnu vodu), te se za natapanje koriste tehnološki manje kvalitetne vode, koje se upravo u takvim sustavima dobro iskorištavaju.
Evo, četiri potpuno različite mogučnosti, svaka sa svojim plusevima i minusima, a odabir ovisi o financijskoj snazi investitora i tehnološkoj opremeljenosti.
Nema najboljeg sustava.
Evo, reci NJoko, što ti se čini najprihvatljivije, pa ćemo dalje raspraviti.
:drinkers:
prijatelj mi ima blizu vocnjaka vodu,mislim prolazi vodovod,znam da je bilo nekih prica o poljoprivrednom prikljucku vode al nemogu to nac,zanima me dal netko od vas zna nesto vise,koliko kosta prikljucak,koliko kosta kubik vode itd,svaka informacija je dobrodosla
hvala
Javi se u tvrtku koja vrši vodoopskrbu na tvom području i tamo ćeš dobiti info iz prve ruke, jer je situacija dosta šarolika.
Kod nas je cijena poljoprivredne vode 6,00 kn/m3, a priključak (mjesto u postojećem šahtu) je oko 1.500,00 kn. A od šahta do svog polja sam kopaš kanale i vučeš cijevi.
:roll: