Kažu mi iskusni voćari da nema efikasne zaštite od mraza i svi koji su u to ulagali su popušili i sad psuju ove što su im to uvalili
To se ne bi nikako složio; jer svaki sustav ima svoja ograničenja i "područje" u kojem je efikasan; stvar je samo korektne informacije i
pravilnog korištenja. Ovo podebljano i podcrtano... 8)
Jedan od primjera je zaštita orošavanjem. Orošavanje treba prestati tek kada se sav led otopi (u prvoj fazi (niske temp.) nastaje led; u drugoj fazi (više temp.) led se otapa, te je potrebno konstantno orošavati, dok se sav led ne otopi (u protivnom, dolazi do izuzimanja topline iz okoline potrebne za otapanje leda (i topline iz pupova) i biljka strada.
Kako u praksi izgleda?
Temp. odu iznad nule i prestane se orošavati, i počinje otapanje leda (i izuzimanje topline) i pupovi stradaju.
Pitaj te voćare koji su "popušili" koliko dugo su orošavali?
Isto tako važna je veličina kapljica (Kaj bi ja sad imao neke druge dizne :shock: )... itd., itd.
Pa čak i staro, povijesno, zadimljavanje ima učinka ako se pravilno izvodi... koliko je voćara ove zime imalo spremljene hrpe za zadimljavanje?
I na kraju, ključan parametar;
položaj.
Da bi mogli lakše raditi, imati veće površine i sl., voćnjaci su sa obronaka preseljeni u ravnice
shock
; pa nisu bez vraga ravnice oduvijek bila ratarska područja, a obornici (sunce, strujanje zraka i sl.) tereni za voćnjake...
rayer:
I sada nevalja sustav za zaštitu od mraza ????
Čini mi se da su greške negdje drugdje, već od početka.
također navodnjavanje teško da je isplativo ako nemate besplatnu vodu.
E sa ovim se potpuno slažem.
Iako je teško doći do "besplatne" vode; u načelu cijena vode mora biti što niža. Evo, kod nas je "poljoprivredna voda" 4,55 kn/m3 + 9,90 kn mjesečno za očitanje brojila. Podzemna voda je na cca. 30 m (bušenje je 400 kn/m dubine) + pumpa. I površinska voda (višak vode koji se ocijedi po površini) ima je oko 250 mm/m2; potrebno je iskopati jarke i akumulaciju. I na kraju, izvor. Imamo površinski izvor sa cca. 30-35 m3/sat, ali treba vodu ukrcati u cisternu i voziti.
Evo, imam nekoliko mogućnosti, ali nijedna nije "besplatna". :rolleyess: