Evo da ja ponovo predstavim moje navodnjavanje, posto su slike od prije nestale, a kao sto kolega Njoko kaze slika vrijedi 1000 rijeci pa evo kolega da obnovimo.
Ovako navodnjavanje je uspostavljeno na 4 ha, od toga 3 kruske i 1 jabuke.
Na hektar jabuke su kapaljke 2 L/h na 33cm, to se po meni pokazalo kao naj bolja kombinacija, na hektar starije kruske koja je sada u devetoj godini su kapaljke 2 L/h na 50cm i na dva hektara mladje kruske koja je sada u petoj godini su kapaljke 4 L/h na 33cm, posto je brdo sa njima je tesko postici ujednacen pritisak i dosta se voda slijeva niz crijeva.
Glavni vodovi su alkaten fi 50mm, a usisni fi 63mm
Voda se dobavlja iz dvije akumulacije kapaciteta 3 miliona litara, u kojima ljeto doceka odprilike mozda dva miliona litara.
Pumpa je Elektro kovina VC 254 s.
Ovo je skica vocnjaka i navodnjavanja, plavom bojom su oznaceni glavni vodovi i duljina istih.
Zelenom su oznaceni usisni vodovi i njihova duzina iz akumulacije, bijela kockica je objekat gdje se nalazi pumpa, a smedjom su oznacene nadmorske visine da se malo dobije orijenatacija o terenu
Slike pumpe, filtera i razvodna kutija. Pumpa je sa zastitama od pada i povecanja naponu, isto tako usljed zacepljanja crijeva da dodje do povecanja ili pada pritiska pumpa se ugasi, isto tako ako nestane vode ugasi se. I ima tajmer, tako da nastimamo koliko dugo hocemo da navodnjavamo i pumpa se sama ugasi
Filter, bolja opcija od ovoga je diskasti filter koji se lakse pere.
Izlaz iz glavnog voda, po meni naj bolje rijesenje
Akumulacija, veca
Vocnjaci, inace i ove i prosel godine led nas je opasno potukao
Ovo je slika kruske u prvoj godini iz 2006, godine