krki kaže:
jel se kod vas prodaje materijal za navodnjavanje?
da, prodajemo opremu austrijskog Bauera..
oni su vodeći svjetski proizvođač tifona..
a imaju i velike linearne i pivot sustave za navodnjavanje..
i za navodnjavanje preko cijevi..
jedino što ne rade kap po kap, tu je izraelski netafim apsolutno svjetski lider..
izraelci su kap po kap doveli do savršenstva..
nešto imaju i grci te ameri, s grcima smo mi razgovarali međutim nikad nešto konkretnije..
mario kaže:
Za povrtlarske kulture , za vočnjake i vinograde se itekako isplati, ali za ratarske kulture teško!
iznenadio bi se, nemam sad ovdje sa sobom (na odmoru sam na moru) točne podatke međutim na poslu imam rezultate studija njemačkog instituta iz Hannovera koji je vršio ispitivanje na navodnjavanju šećerne repe..
i prinos im je bio i do 50% veći..
to da se za ratarska kulture ne isplati je ustvari samo način na koji naš seljak/poljoprivrednik sam sebe uvjerava da mu to netreba..
iako, prije će se isplatiti sustav za navodnjavanje nego recimo novi traktor..
uostalom razmišljaj logično..
ako nečemu u vrijeme suše daješ potrebnu vodu neće li samim time to davati više i kvalitetniji plod?
s tim da je suša ekstremni uvjet pa samim time i nije relevantno uspoređivati takve podatke...
ali uspoređivanje u idealnim uvjetima..
zašto recimo dobar dio zapadnoeuropskih pa čak i istočnoeuropskih zemalja ima veće prinose nego što su kod nas?
zato što se u hrvatskoj navodnjavava svega koji postotak površina, mislim da je zadnji podatak oko 4-5% ukupne površine koja se navodnjava.. i s time smo apsolutno zadnji u Europi, čak i iza albanije..
naravno i kvaliteta zemlje igra svoju ulogu kod prinosa..
ali opet se sve svodi na irigaciju...
zato su drugi u proizvodnji svega i jeftiniji nego mi i samim time su i konkurentniji nego mi..
zašto se u hrvatsku uvozi više svinjetine nego što mi proizvodimo?
zato jer je jeftinija, a jeftinija je zbog manjih troškova proizvodnje..
iako i jedna i druga svinja jedu istu hranu..
naravno to je banalan primjer..
ljudi koji vode našu poljoprivredu su toga svjesni, zato je u ovoj izbornoj godini i bilo toliko priča o projektima navodnjavanja..
međutim dam se kladiti da će se o tome sljedeće godine malo ili nimalo pričati..