Odmah na početku, ja kokoši držim svega nekoliko mjeseci.
Ako kokoši ne budu pod stresom (lasice,lisice, kune, štakori, psi, buka, velike temperaturne razlike, selidba, loši uvjeti u kokošinjcu, tekuti ili druge bolesti) trebale bi uskoro krenut nesti. Btw sinoć sam na kilometar od kuće u razmaku od tri sata (u 21 i u ponoć) vidio da lisicu kako je pretrčala cestu, tako da su moje noću zatvorene.
Na 20 kokoši trebalo bi cca 5 gnijezda.
Imam 20 aktivnih nesilica (na paši su) i nikad nisam vidio više od dvije nesilice u gnijezdu, odnosno dva gnijezda.
Složio sam 6 gnijezda, a kokoši koriste tri. Tak su izabrale
Da bi krenule nesti trebaš dodati smjese za kokoši nesilice uz šrot (70 % kukuruz , 30 % koncentrat).
Izračunao sam da moje dnevno pojedu 80 grama šrot/koncentrat mix po kljunu. Mislim da je u kaveznom uzgoju norma 120g/kljun dnevno.
Na mojoj livadi je 1 kokoš na 30m2 tako da pojedu dosta trave, kukaca.
Svakodnevno dobivaju ostatke ljudske prehrane, salate, nešto mrvljenog kruha, smrvljene ljuske jaja...
Sva sreća pa su nesilice zasad potpuno zdrave, imam problema s mlađim kokošima nabavljenim u trećoj turi. Sad svima im dajem i kostovit, geomicyn,posije, a dodao sam im Ad3 u vodu jer sam se preplašio kak je krenulo s ovim mlađim kokošima da mi se nesilice ne razbole.
Ugl, bildam ih vitaminima kako bi zimu dočekale imunije na bolesti.
Trenutno tih dvadesetak nesilica snese 6 jaja dnevno.
Meni se to čini malo ali koliko vidim po forumu to je vrlo dobro za ovaj dio godine.