• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

nesilice

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Pogledaj malo imajul tekuti, a za bolju boju jajeta daji kokuruz u zrnu i jaja budu žuta kao sunce.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tekuti imaju i vec se s njima natezem cijelo ljeto. Dajem im kukuruz al sad je opet problem sto od deset oka nadjem jedva dva jaja.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
pozdrav,
Koja je najbolja pasmina kokoši nesilica za držanje veći dio dana u kokošinjcu i par sati dnevno na ispaši na livadi?

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Svaki cigo svoga konja hvali. Meni su se za tako nesto najbolje pokazale harco madjarske nesilice i to onaj teski soj. Dobro nesu i ako nemaju smjese.

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
Uzgaja li tko nesilice kupljene kao jednodnevne piliće i kakvi su vam rezultati?

zloocko

Član
Tu od
18 Ruj 2015
Poruka
220
Sa kojim dodatkom hrani se moze poboljsati nesenje jaja kod nesilica crveni jer sad od 15 bude 6-9jaja a hrani se od Sana sa Qe-Qe onim.Znaci sta jos da stavim da nesu svih 15 jaja?Zatvorene su koke.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Koja pasmina nesilica je najbolja za držanje na način da veći dio dana provodi u kokošinjcu a dio dana vani na otvorenom i da može davati jaja bez smjese?

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
Ne budem ti konkretno odgovorio jer ne razumijem tvoj cilj s uzgojem kokica, ali ću ti navesti primjer svojih susjeda penzionera. Svake godine kupe tri 18 tjedne nesilice hrane ih smjesom za nesilice, imaju svjetlo cca 14 sati dnevno, malo su vani malo u zatvorenom prostoru.Susjedi tvrde da imaju prosječno 2 jaja dnevno kroz čitavu godinu što je dovoljno za njhove potrebe.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Budući da nisam cijeli dan u području gdje bi bile nesilice (u polju) tako da ih ne mogu ostaviti bez nadzora, ali ih mogu pustiti dnevno sat-dva minimalno da se prosetaju a nekada i 5-6 sati dnevno

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Mogu li se koke hrvatice držati na način da su veći dio dana u kokošinjcu a par sati dnevno na ispaši?

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Normalno da moze ali losa kvaliteta zivotnih uvjeta znači i takve zivotinje. Bolje za takve uvjete nabavi nesilice, a još bolje, probaj maksimalno poboljsati zivotne uvjete kokošima. Sto vise prostora, bolje za kokosi.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Normalno da moze ali losa kvaliteta zivotnih uvjeta znači i takve zivotinje. Bolje za takve uvjete nabavi nesilice, a još bolje, probaj maksimalno poboljsati zivotne uvjete kokošima. Sto vise prostora, bolje za kokosi.

NEbi bile stalno u kokošinjcu. Par sati bi se šetale vani. Problem je što ja ne živim tamo di bi one bile pa ih ne mogu ostaviti same vani..
Ako ima ko kakav prijedlog, ideju.. slobodno

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
Ante. ajde napiši koliko ti je velik kokošinjac, koliko bi kokoši držao u njemu, ima li struja u kokošinjcu odnosno može li se spojit,i da li bi jaja proizvodio za sebe ili bi prodavao, zašto ne bi kokoši hranio hranom za nesilice?

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Ante. ajde napiši koliko ti je velik kokošinjac, koliko bi kokoši držao u njemu, ima li struja u kokošinjcu odnosno može li se spojit,i da li bi jaja proizvodio za sebe ili bi prodavao, zašto ne bi kokoši hranio hranom za nesilice?

Kokošinjac još nemam, kao ni kokoši. Napravio bi 10-ak kvadrata za 30-ak nesilica (za početak), mislio sam ga napraviti od željezne konstrukcije i osv ploča, s jednom stranom otvorenom odnosno u žici. Zimi bih to zatvorio sa nekakvim staklom. Jaja za vlastitu upotrebu a višak za prodaju. Htio bih imati domaća jaja a ne znam koliko se hrana za nesilice uklapa u to. Struju nemam (za sada).

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Pa jaja su domaca i ako kokosi hranis hranom za nesilice. Uvjeti zivota odlucuju o tome jesu li jaja domaca ili industrijska proizvodnja. To sto ne zivis tamo gdje su one ti nije dobra kombinacija, ne mislis valjda zbog to malo kokosi svaki, ali bas svaki dan imati obavezu?

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Pa jaja su domaca i ako kokosi hranis hranom za nesilice. Uvjeti zivota odlucuju o tome jesu li jaja domaca ili industrijska proizvodnja. To sto ne zivis tamo gdje su one ti nije dobra kombinacija, ne mislis valjda zbog to malo kokosi svaki, ali bas svaki dan imati obavezu?

Nije mi problem jer tamo imam polje, masline, smokve i povrće. Površina će se povećavati. 30 nesilica je za početak. To ću kombinirati sa proizvodnjom kunića.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
2-F96975-F-5-F34-4270-98-CD-375957-E8-AADE.jpg

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
Nabavi nekoliko mladih hibridnih nesilica i nekoliko hrvatica ili bilo koje pasmine kokoši, hrani ih zajedno i onda provjeri izgled i okus jaja pa utvrdi razliku, Kod jaja je izuzetno bitan faktor svježina.Jesi li primjetio da u trgovačkim centrima jaja koja imaju normalnu cijenu stoje u frižideru,a ona koja su na akciji vani na paleti?

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Nabavi nekoliko mladih hibridnih nesilica i nekoliko hrvatica ili bilo koje pasmine kokoši, hrani ih zajedno i onda provjeri izgled i okus jaja pa utvrdi razliku, Kod jaja je izuzetno bitan faktor svježina.Jesi li primjetio da u trgovačkim centrima jaja koja imaju normalnu cijenu stoje u frižideru,a ona koja su na akciji vani na paleti?

Primjetio sam da su u trgovačkim centrima generalno jaja stara i loše kvalitete. Upravo zato sam se i odlučio na ovakav podhvat, jer meni trebaju jaja i jer ljudi traže domaća jaja. Koliko dugo hibridne mogu nositi i kolika je nosivost iz tvog iskustva? Imam puno pitanja i nedoumica.. nažalost literature je malo i teško je razaznati što je korisno a što nije, tako da su mi potrebni savjeti od iskusnih ljudi, a isto tako nepripremljen ne želim kretati u posao.

Na vrh