Re: Novi zakon o sjeći šuma
ne kužim smiti raditi osoba koja ima položen rad s motornom pilom
Što ako ja imam položeno a komšija dobijo 20m3 samoizrade i ja mu idem to izraditi jer on po pravilniku ne može
Dali ćeš potpisivati kakav papir sa šumarijom koji će ići na tvoje ime da možeš dobiti samoizradu samo ako imaš položen ispit:drink:
Sve je to ljepo zamišljeno ali u praksi teško da će funkcionirati odmah na početku kasnije vjerovatno hoće
Ovo za privatne šume mi je presmiješno
giggle):
ne kužiš? što ne kužiš? Ono što je jasno tebi, meni i ostalima ne mora biti jasno i jednostavno osobi koja se rodila
na Trgu Bana Jelačića s diplomom inženjera šumarstva.
Ovo pitanje o potpisivanju sam identično postavio osobi i odgovor je bio smiješan. Potpisuješ ugovor da ćeš drva izraditi za osobne potrebe.
Na pitanje što će onda meni ili njemu uvjerenje, odgovor je da ne zna.
Vjerojatnija će biti varijanta da ćeš ti moći susjedu napraviti drva ako imaš položeno i nitko te neće ništa pitati, ali samo 30 metara.
Privatne su državnima uvijek bile zadnjarupa na svirali.
nikom ništa neće biti ako sve prođe bez problema, tj. nitko se ne ozlijedi...
ako pak nedaj bože dođe do bilo kakve ozljede, vjerujem da će biti komplikacija....
pa sjetite se kako kažnjavaju bicikliste ako se sami slome na cesti...
Ako ćeš se porezati, a imaš položeno za pilu zdravstveno osiguranje pokriva troškove liječenja i eventualne rehabilitacije.
Ako nemaš položeno, nažalost morat ćeš platiti sam sve troškove.
Navest ću primjer Švicarske, jest da se ne možemo uspoređivati s njima, ali, čovjek je tako na radu u šumi slomio kuk. Pao je i slomio kuk.
Nije bio prijavljen, nisu plaćani porezi, radio je na crno. Operacija kuka 74000 švicaraca plus rehabilitacija 700 franaka po danu i tako mjesec dana.
- već sam o tome diskutirao ,,baš "licenciranog" zanima moja šuma i doznaka u njoj kada od toga ne može pošteno zaraditi,, a da budeš "licenciran" i imaš odobrenje za vršenje doznake mora biti zaposlen "Inžinjer šumarstva" a to još niti jedan u mojoj okolici nema,, a u biti nema niti "licenciranih" u krugu od 50 km 3-4 obrata na 10-tak i više šumarija.. sve je to presmješno,, ovo kako je bilo do sada sa priv. šumama po meni je bilo OK,, zašto to mjenjati nemam pojma
- Hrvoje je postavio dobro pitanje, ali poznato je da susjedu ne smiješ pomagati kao niti rodbini osim u "prvoj liniji",, ako bi bilo sve legalno,, susjed bi ti trebao platiti, pa ti to prijaviti i platiti porez na to i svakakvih čuda i komplikacija.......
Ovako licencirani obrt i licencirani/ovlašteni inženjer šumarstva su dvije različite stvari.
Lic. obrt može imati zaposlenog šum. tehničara i inženjera, a taj inženjer ne mora biti licenciran/ovlašten od komore inž. šum. i drvne tehn.
U obrtu to znači da možeš raditi do određene količine drveta i uzgojnih radova i što sve ne.
Licencirani/ovlašteni inženjeri imaju svoj žig i mogu raditi poslove doznake, uređivanja šuma, lovnih osnova, propisivanja radova.
I oni se budu licencirali za određeno područje. I ako misliš da tu nema novca, gadno se varaš jer kreće lov na OKFŠ koji neće biti ukinut.
Da bude 200 mil. kuna godišnje, to je 50 milijuna za licencirane. Plus što će biti plaćani po predmetu. Znači doznaka jedan predmet, otprema, pa prijava krađe, pa procjena štete... lova do krova.
99 % licenciranih/ovlaštenih radi u HŠ-u.
I tu se ja pozivan na kršenje Ustava RH i to članka 54. jer komora ograničava pravo na rad svojom odlukom o tom licenciranju.
A zašto mijenjati, pa zato jer nekome odgovara lov u mutnom. HŠ ne smije raspolagati novcima za privatne šumoposjednike.
Nažalost, opet ponavljam da odluke i zakone o šumama donose ljudi koji nemaju blage veze.