• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Novi zakon o sječi šuma

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Evo u zg je 600kn,ljecnicki nije potreban jedino ako ides za neku firmu rusit onda ti treba ljecnicki.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
pa to ako se zapošljavaš ili samozapošljavaš (obrt)

- a kako rješavate praksu od 10 dana

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
kod mene u šumariji na crno ništa ošlo na licitaciju 6500m3
i u 8mj.opet toliko

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Navodno ce hr sume djelit od sad manje parcele i u 1god mozes dobit samo jednu uz predocenje potvrdom o polozenom za rukovanje motorkom.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Re: Novi zakon o sjeći šuma

PRAVILNIK O DOZNACI STABALA, OBILJEŽAVANJU DRVNIH SORTIMENATA, POPRATNICI I ŠUMSKOM REDU
e sad, dok je bila savjetodavna bio je i njihov pravilnik s nekim dodacima. u ovom pravilniku su pomiješane i d ržavne i privatne šume. treba čitati koncentrirano. piše na što ide čekić a na što ne ide i o popratnicama. a za kratno ne ide popratnica jer ta kratka drva kad ih istovariš ne možeš složiti hvat drva po ps-u jer bi se sve raspalo. onako laički objašnjeno. ali ako te policija uhvati na cesti naravno da moraš dokazati porijeklo drveta. možeš mu pokušati objasniti da ih voziš iz kamenoloma, ali nekako sumnjam da bi ti povjerovao.

E moj frende ovaj gore podebljani i podcrtani tekst ti ne drži vodu ti sada meni ideš nešto pomješati pa da moram koncentritrano čitati. Obveza je da drvo prilikom stavljanja u promet mora imati popratnu dokumentaciju i sad ako ide iz šume to se zove popratnica a ako ga ti doma precjepaš pa prevoziš nekome onda znači da si obrtnik s otvoreninim obrtom i tada si u nadležnosti ne šum.inspektora već onog za gospodarstvo!

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

Ako si pročitao onda si vjerojatno i vidio za što ti treba popratnica. Logički za sve ostalo ti ne treba. Istina je da je pravilnik nejasan i nepotpun. Nisam ga ja pisao. Kad su bile odvojene državne od privatnih bio je malo drugačiji. Nisam ga ja izmiješao. Za promet ogrjevnog drveta, drvnih sortimenata i ostalih drvnih prerađevina nadležan je šumarski inspektor. Neovisno voziš li drva iz svoje ili državne šume, ili si privatnik/obrtnik koji vozi drva iz državnih ili provatnih šuma. Zovem policiju koja onda zove šumarskog inspektora. Ako si kao obrtnik varao državu na porezima i doprinosima za radnike, onda ti je nadležna porezna uprava odnosno državni inspektorat.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

dugu se ovdje ne piše, a imam nekih novosti,,

za sada se u mom kraju više ne izdaju drva za samoizradu a za slijedeću godinu je dogovoreno da svako kučanstvo ima pravo do 30 m za samoizradu ali uz uvjet da
- ima položeno za "Rukovatelja motorne pile"
- atestiranu motornu pilu i traktor te registriran traktor i prikolicu,
- liječnički pregled medicine rada,
- potpisan ugovor sa šumarijom,,

i kada se sve to zbroji mislim da se nema računa raditi već eventualno kupiti više metricu,, a za privatne šume za sada prolazi samo doznaka i izdavanje popratnica,, ostalo ne traže

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661

Darko, daj malo obrazloži u ciframa, meni osobno fali samo liječnićki a mislim da nije neka abnormalna cifra,. A strojevi svi imaju atest, osim ako nisu home made..milsim na vitlo i motorke. ili griješim?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Strojevi s povećanim opasnostima, kao traktor, vitlo, motorna pila i sl. podliježu obaveznom godišnjem pregledu od strane ovlaštene institucije, tipa ZIK, Zagrebinspekt i slični
Računaj s oko 500kn po uređaju...
To su oduvjek atestirali u firmama, a sad se, eto, sjetili i raje.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661

ZJ@ prije svega kao moderatora bih te molio da obrazloziš što pišeš..jer ovo što si napisao u obvezi su samo firme a za vlastite potrebe siguran sam nikad neće biti obveza. Jedino mogu zabranit fizičkim osobama koje nemaju obrt rad u državnim šumama, a to je već nešto drugo.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

to se odnosi samo na to ako hočeš raditi sebi drva u drž. šumi, znači moraš imati ugovor sa njima i ove ateste,, čisto branjee novaca jer pitam ja njih, u biti imam isto sve osim liječničkog,, kakav vražji atest traktora ako je uredno registiran onda mora biti i ispravan,, a oni pa to je bilo u trenutku kada si bio na tehničkom,, pa onda po njihovom ispada da bi svako jutro prije posla morao na pregled koji konji,, ma najbolje ništa ne raditi već :icon_pidu::icon_weed:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Bhorv, uvijek pišem kao obični član. Moderatorstvo nema veze s tim. Pročitaj još jedanput:
...
To su oduvjek atestirali u firmama, a sad se, eto, sjetili i raje.
Htjedoh reći upravo to da žele napaviti samoizradu drva u državnoj šumi neisplativom za domaćinstva.

Darko, atestiranja koja spominjem, su ispitivanje sigurnosti po ZNR, i nemaju veze s registracijom.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362

to se odnosi samo na to ako hočeš raditi sebi drva u drž. šumi, znači moraš imati ugovor sa njima i ove ateste,, čisto branjee novaca jer pitam ja njih, u biti imam isto sve osim liječničkog,, kakav vražji atest traktora ako je uredno registiran onda mora biti i ispravan,, a oni pa to je bilo u trenutku kada si bio na tehničkom,, pa onda po njihovom ispada da bi svako jutro prije posla morao na pregled koji konji,, ma najbolje ništa ne raditi već :icon_pidu::icon_weed:

nećeš atestirati vitlo jer ćeš reći da ga nemaš nećete nitko čekati pred šumom a za traktor ti nemože nitko ništa ako je registriran itd

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

pa baš sam si to i razmišljao,, vitlo, cjepač i prikolicu NEMAM i gotovo,, mislim da su preterali ali moramo se prilagoditi situaciji,, iznositi ću drva na ramenima iz jame :(mm): a i ovo sa lječničkim pregledom mi je ništa drugo nego otimanje novaca,, jer ako nisam radno sposoban za napraviti 30 m drva to najbolje sam znam a ne doktori,, žalosno je to što ima jako puno "zdravstveno sposobnih" a NE ŽELE raditi,, s time imam dosta problema jer još si nisam uspio nači pravog čovjeka kojem mogu povjeriti motorku, trakotor i ostalo, večina misli da za par dana može zaraditi silne novce a kada probaju posao samo odustaju,,

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743

mislim da je jeftinije kupit šumu nego radit sve ove ateste...:(happy):

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

hehe,,
svim silama ovih dana dajem oglase i zivkam okolo,, kupujem sve što je u nekoj normalnoj cjeni,, pa onda polako, doznaka i rad i prodaja,,

-trenutno na mojem području pa privatne šume je dovoljna doznaka, popratnica i da je radove izvodio barem jedan "RUKOVATELJ MOTORNE PILE" mada to imam to je goli *****,, dao sam novce, dobio uvjerenje i iskaznicu a od onoga što sam znao nisam naučio ništa novoga,,da paće znam više nego što sam tamo čuo

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

Jedino što će iz ovoga izaći je daljnja propast privatnih šumoposjednika. ništa drugo. Danas bio u šumi i vidim čovjeka kako stoji nedaleko od moje šume i psuje da mi je bilo neugodno.
Jučer i prekjučer su mu posjekli slovom i brojkom - 11 hrastova, 32 graba, 17 jasena, 24 johe i 6 klenova. Baš me zanima je li taj ološ imao sva te silne ateste i liječnička uvjerenja. U tom dijelu šume je ove godine pokradeno skoro deset hektara.
A što se tiče HŠ-a ne može niti biti bolje, jer još uvijek firmu vode jedni te isti ljudi, a sve ovakve odluke moraju ići nekome na ruku. Jer kako objasniti da šume vodi prof matematike i informatike kojemu je propalo nekoliko firmi, te da je na čelu odjela šumarstva u ministarstvu ni manje ni više nego agronom.
Za desetak godina privatne šume će biti totalno uništene. A ovakve genijalne ideje tome idu u prilog, jer glavni doseg sve te bagre i lopova je službeni automobil. Svi oni nekoga znaju što se treba, ali kad se zna da šumarstvo u hr nije povuklo niti jednog eurocenta iz eu, onda znamo tko vodi, a državne šume ne smiju voditi financijsku brigu o privatnim šumoposjednicima. sad kad su ostali bez okfš-a stanje će biti još gore.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

sve gore i gore,, a šta će im johe to mi ne ide u glavu,, prije sam radio nekakvu liniju i bilo je johe, platio sam je 85kn/m3 i jedva sam se je rješio po 100 kn/m,, samo da izvučem svoje novce ništa mi drugo nije bilo bitno,,

-- vidjeti će i sami koliko im je do sada bilo izrađeno drva a koliko će sada biti,, mislim da će na kraju sami moliti i kuditi samo da se izradi ako im bude stalo ali pošto struka nema prava glasa već samo politika, interesi i podobnost država če nam ostati bez znatnog novčanog iznosa jer koliko računam godišnje sam znao plačati xy000 kn za linije a ja sam jedan od slabijih jer večinom radim sam ili max 3 čovjeka,, a ostali 3 i više,, kada se to zbroji i oduzme veliki novci su se tu vrtili,, ove jeseni da sam imao 100 m na lageru prodao bih sve jer drva nema,, palete idu sve za izvoz, višemetrica skupa, t.j. prijevoz i jednostavno drva nema ljudi su tražili što jeftinije ali nema ničega a kamo i jeftinog

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743

dok mi plačemo, stranci imaju ateste i registriraju firmice...pa budu oni sjekli naše šumice...:(happy):

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

hmm neznam baš kakav bi račun imali ako se nama ne isplati ići dalje od 30 km od kuće kako tek njima, neznam baš

Najnoviji postovi

Na vrh