mcmarko0204
Član
- Tu od
- 13 Ožu 2010
- Poruka
- 706
Dali to znači da ako želim srušiti 5 stabala u dvorištu (jabuke) moram predati zahtjev za sječu u šumariju? Ili, koja je razlika između stabala na "livadi" i onima u dvorištu?
Dakle, ukoliko se radi o privatnoj šumi,, moram tražiti zahtjev za doznaku? Znači li to da ne smijem rušati šumu temeljito, tj. da mi netko pokazuje prstom koje svoje, drvo smijem srušiti a koje ne?
Hvala.
Kad je postojala savjetodavna prijatelj je radio i baš sam ga ispitivao o tome kako je u EU i što oni rade. On mi je pokazao 250 zahtjeva za doznakom. To je šuma. Kad sam ga pitao za rušenje kod okućnice, znači starih i suhih stabala, rekao mi je da se mora ići na doznaku, ali se ne ide jer jednostavno ne stignu, pa ako netko kaže zašto ste rušili bez doznake kažete da je pukla grana i nagnulo se pa su morali.
U ovoj državi ti više nisi vlasnik ničega, pa ni kose na glavi. Ako ideš u doznaku stabala, moj savjet ti je ako se znaš s revirnikom koji ide u doznaku da na svaku mjeru koju izmjeriš dodaš pet ili šest cm ili više. Ako ti je doznačeno 10 hrastova, moći ćeš posjeći još jedan, jer će se onda volumen poklopiti. Ne smijem reći, ali ja sam tako radio. Ja sam mjerio a prijatelj je pisao.
A što se tiče ovlaštenih izvođača radova. Recite vi meni jesu li HŠ ovlašteni izvođači radova? Ako su pune inženjera koji su članovi komore i svi su ovlašteni zašto oni ne pružaju usluge privatnim šumoposjednicima? Ako se mogu raditi gospodarske osnove, lovnogospodarske osnove, zašto ne sječa, izrada, izvoz, posredništvo pri prodaji, pa nek i uzmu proviziju od 20 posto, meni bi se isplatilo.
Zakoni i pravilnici su dovedeni do apsurda.