a mislis da je taj papir besplatan i da neces morat platit strucnu osobu koja ce ti oznacit koja stabla smijes posjeci.sve to kosta.ja da imam svoju sumu nebi nikog nista pito.radi dok imas .
da,besplatan je,doznaka i izdavanje popratnice se ne naplaćuje,dakle besplatno je oboje,već nekoliko godina...
tako sam i ja razmišljo kao i ti
ali sad kad malo bolje razmislim uopće nemam ništa protiv toga da zabrane rad u šumi tko nema obrta :icon_pray:uvest će se reda na tržište neće više biti vojni invalida koji imaju plaću po 6000kn i svaki dan rade u šumi i prodaju drva ispod cjene jer kaže koliko god zaradim meni dobro to mi je FUŠ i :icon_lol: se meni jer držim cjenu a oni prodaju po 40kn jeftinije od mene
e pa nije...lani sam za 27 kubika tehnike hrasta i ostatak drveta na njemu iz VLASTITE šume ipak šumariji uplatio preko 2500 kuna na tri ili četiri stavke...sjećam se tog ko da je danas bilo...
doznaka, šumski putevi, izmjera na lageru i još nešto...
i kod nas se naplacuje,a eto vidis negdje ne ili nezna
e pa nije...lani sam za 27 kubika tehnike hrasta i ostatak drveta na njemu iz VLASTITE šume ipak šumariji uplatio preko 2500 kuna na tri ili četiri stavke...sjećam se tog ko da je danas bilo...
doznaka, šumski putevi, izmjera na lageru i još nešto...
y):konačno netko na mojoj strani...Dal imaš taj računu još možda.kod nas se naploaćivalo samo naknada za cestu al ukinuta je prošle godine u 5mj.jer to šta si ti platijo sve to prvi put čujem a jako dobro sam upućen u taj posao.
Dal imaš taj računu još možda.kod nas se naploaćivalo samo naknada za cestu al ukinuta je prošle godine u 5mj.jer to šta si ti platijo sve to prvi put čujem a jako dobro sam upućen u taj posao.
Vidiš, baš me zainteresirala tema jer prelazim na drva..
Koliko pročitah, još se ne znaju konkretne smjernice novog zakona, ali su ovi odlučni da ga sprovedu..
Reda bi definitivno trebalo, kao i sigurnosti pri odlasku u šumu po drva. Kako za koga..
Smeta me što se državi (čitaj Hrvatske šume), dozvoljava samovolja kod gospodarenja šumama, dok se s druge strane provodi disciplina nad novčanikom nekog neimenovanog i gologuzog siromaka koji bi da mu bude toplo zimi.
U postupku smo izmjere čestice naše privatne šume u svrhu sječe jednog dijela kojeg lugar doznači, ali me more brige kako ćemo to izvesti a da se ne ogrješimo o zakon..
Nadam se jednostavnom rješenju..
Hoćemo li moći to riješiti po načelu skupljene ekipe i nekaj za jesti i piti.. Mislim na konkretni posao od zarezivanja stabla do slaganja u dvorištu..
Hvala..
iz svoje šume možeš kompletan posao odraditi sam uz pomoć susjeda i prijatelja i to nitko niti ne brani,napravi se doznaka i dalje sve sam odrađuješ...Hoćemo li moći to riješiti po načelu skupljene ekipe i nekaj za jesti i piti.. Mislim na konkretni posao od zarezivanja stabla do slaganja u dvorištu..
Hvala..
ne znam o kakvom vi novom zakonu govorite,radi se o postojećem zakonu o šumama,samo što su se odluke iz tog zakona počele tek sada primjenjivati pa je vama to malo čudno,dali je to što se primjenjuje i provodi tek sada najsretnije rješenje, o tom , po tom...no nikakav novi zakon ne postoji...Po ovom zakonu možete a po novom neznam jer niko nezna kad će taj zakon opće stupit na snagu samo znam da nije ušao u saborsku proceduru tako da to neće biti skoro sigurno.
nisi u pravu.novi zakon stupio na snagu od 1 mjeseca.