O
oseloth
Guest
Ka
Kaže mi ministarstvo da se gljive smiju skupljati za osobnu upotrebu :-D A za drvo ću saznati
1. vrganji - 10 kuna za kg
2. lisičke, prosenjaci, puze (grmovače) - 5 kuna
3. trubače, rujnice - 8 kn
dozvola za jedan mjesec 200 kuna
za tjedan 100
za jedan dan 50 kn.
i sve ostalo se plaća od ljekovitog bilja, pašarenja... jedino što je besplatno jest pčelarenje.
iskreno rečeno ti koji su osmislili taj zakon bome nemaju pamet..nakraju bude neko moral iči s nama kad budemo išli na WC :mur::mur::mur: jer nikaj čudno da i takav zakon donesu...:x:
iskreno rečeno ti koji su osmislili taj zakon bome nemaju pamet.
pa, na placu u Karlovcu već sad moraš imat 2 kune, inače niš od posla...:
a gle, šuma daje glavne i sporedne šumske proizvode. glavni su drvo, sporedni sve ostalo. drvo platiš i voziš.
ovakav sustav je u austriji, češkoj, slovačkoj, njemačkoj. ovo je inače pravilinik o cijenama šumskih proizvoda koji nisu u kategoriji glavnih iz 2007. godine i kao takav se ne provodi.
to je tako karakterizirano i razrađeno do detalja. problem je provedba svega toga jer...
ja se previše ne opterećujem jer kod mene ima 8000 ha privatnih šuma gdje ima svega toga što mi treba.
recimo za tartufe je prva klasa 15000 za kg, druga osam, treća 1000 kuna. pa onda prema broju pasa po danu. pa dozvole od 100 - 1000 kuna ovisno o trajanju.
sada će angažirati i zaštitarske firme koje bi trebale lovati berače gljiva i cvjetova bazge. e da mi je još to vidit i sve sam onda u hš-u vidio.
al zato bazge ima i svake godine oberem(onda po novom zakonu pokradem) bar 5 velkih i lijepih grmova tak kaj dobimo prek 50 l čistog soka...
Pitanje znalcima. Smije li se iz šume skupljati drvo koje je puklo, palo , trulo, grane itd. bez dozvola nekih posebnih
cvijet bazge ti je 5 kn/kg.
ovo sam jučer zaboravio napisati.
-leževina (suharci) - 10 kn prostorni metar
-granjevina iz čišćenja - 10 kn prm
-granjevina iz čišćenja - 15 kn kubik
-crnogorične grane iz sječine - 20 kn prm
Meni ograničili ulaz svojim LKT-om napravili takove brazde da nemogu svojim traktorom i vitlom do deponije. Ali jučer čuo da će produžiti rok za izradu, ali im je problem 31.3, jer nakon tog datuma nemogu izdavat uplatnice jer s 1.4. stupa na snagu novi zakon. Ja im predložio da mi naprave uplatnicu odokativno s 31.3. a ja ću si drva izraditi kad poprave put.Živi bili pa vidjeli.decki jel radite sto po sumama ili su vam ogranicili ulaz?
Meni ograničili ulaz svojim LKT-om napravili takove brazde da nemogu svojim traktorom i vitlom do deponije. Ali jučer čuo da će produžiti rok za izradu, ali im je problem 31.3, jer nakon tog datuma nemogu izdavat uplatnice jer s 1.4. stupa na snagu novi zakon. Ja im predložio da mi naprave uplatnicu odokativno s 31.3. a ja ću si drva izraditi kad poprave put.Živi bili pa vidjeli.
a lugar uvijek govori da svaku bazgu koja mi je u krugu krčim,,
- neznam odale ti ove cjene ali meni se čini skuplje, imam negdje uplatnice od prošle godine mislim da je bilo oko 42 kn- kubik
bazgu krčiš vjerojatno u kvalitetnoj sastojini. a bazge u sastojinama johe ima da ne možeš hodati. pa u bagremicima.
cijena od 10 kuna je za granjevinu prvog čišćenja branjevine. to što nitko ne želi raditi. kad se rade prve uzgojne pruge i slično.
i još na sve cijene treba dodati pdv.
Nevezano za temu, bazga je najbolje drvo za izradu nasadisc za lopate, roglje, motike, i slicno kad se posusi jaka ko vrag, lagana i ne puca.
Mislil da nisam, puca kad je sirova ali suha ne, imam doma dosta tihi nasadisca od bazge. Kod mene je to drvo koje cvate u proljece veliki bijeli cvjetovi, jakog mirisa, a drvo ima tanku koru, a unutra je bijelkasto i vecinom suplje srce.