Kolika snjega padne kod tebe?Pitanje kakve ces grede dobit iz pilane.Ja planiram u izgradnju jedne manje "halice" cca 24x6 metara, betonski stupovi, gornji dio drvo i lim... Muči me prednji dio, tj ulazni htio bih 4 ulaza po 6 metara, tako da mi stanu po dva traktora u svaki ulaz i da imam opet mjesta za nešto sastrane.. Traktori široki 2,4 pa 2,2 i 1,9 metara.. to mi budu prve fetine (nosive grede morale biti 16x22 i stim da još mislim na svaki stup tj ispod glavne fetine staviti po jedan komad grede dužine 2 metra tako da mi još od stupa ide cca 1 metar da smanji raspon glavne fetine.. što mislite o tome??
Pokrov ide lim trapez.. Visina ulaza 4 metra a zadnja strana 3.5 metara
Pa da, razmišljao sam i to, ne znam šta bi bilo najbolje.. da i pitanje je gredi kakve budu. Fetine planiram 16/22 a grede 12/18.. Statirčar tj kolega iz firme mi je rekao da nema problema s gredama tih dimenzijaA možda da umjesto drvenih odradiš betonske grede, sam objekat bi bio dosta jači jer bi imao iz komada skroz ukrug betonski vjenac
Za takvu gredu od 6m je dovoljno 6 sipke 12mm rebraste armature i ne vidim zasto bi bio problem da se postavi kako trebaU sirini od 20 nemoze se adekvatno postaviti armatura da bi imala svoju funkciju.Pogotovo na srednjim stupovima gdje sjeda armatura dvije grede.
To ste proracunali ili onako od oka ili iskustva?Za takvu gredu od 6m je dovoljno 6 sipke 12mm rebraste armature i ne vidim zasto bi bio problem da se postavi kako treba
Takva iskustva zadrži za sebe da ne ispadaš smiješan.Iz iskustva
Evo gde pise,ja tebi nisam ni dao savetBetonska greda 20/40 je malo s obzirom na raspon.cijena samog željeza za takvu gredu ti je vjerojatno skuplja od drvene grede.Drvena greda min 20/30.Opet sve ovisi gdje živis jer teret snjega moze iznositi i do 800 kg m2.