Da li piše materijal i presjek.?Pa preporuka proizvođača što sam našao je 70-100 cm...
Piše štafla (5x8).....Da li piše materijal i presjek.?
Opet tu moraš "gađati " dinamiku šerafljenja lima..ti si u prednosti jer imaš daske..nema straha da digne samo lim.
mislim da je ..@komer u pravu
Čitao sam negdje istraživanje da je šaraf puno bolji za sile čupanja, a čavao za sile smicanja. I da je u ovakvim situacijama bolje koristiti šaraf... A i čini mi se lakše nego tolike čavle lupati. Evo sad lupam 120 za kontra letvu i dosta mi je 😂😂A zakaj to ne napraviš čavlima? Nisu šarafi niš bolji, a samo je gnjavaža s njima...a da o razlici cijena ni ne govorimo.
Osim toga, čavel ima ravnu (a ne stožastu) glavu, pa kad se drvo posuši, ostane napeto, za razliku od ovog s konusnom glavom koja "buši" drvo pri šarafljenju.
Po čemu? Današnji cimermani ionak ne znaju napraviti čep, ukopati ruku i slično.Tuckanje stotki ili devetki balticom je aut za moj ukus.
Kad nas su se dosta pomješali standardi..krovovi na drvene palce su rađeni kad su čavle radili kovači..par klanfi je bil vrhunac..takvi krov je imao samo vertikalnu komponentu sile..prepusti su bili max. 40 cm..kut je bio veliki prenesen od slame.takvom kruvu vjetar nije mogao ništa..Na žalost, nije smiješno.
Kila čavli je koliko? 20...30kn?
Koliko košta kila šarafa?
Razmisli ...
Druga stvar:
Ti se bojiš da vjetar ne odnese krov i imaš stotine šarafa na njemu.
A koliko šarafa drži konstrukciju usidrenu za temelj? Ne bu letil krov, već krov skupa s rogovima i gredama
(ne daj Bože da se to tebi ili ikome dogodi!).
Bratiću je pred 10+ godina odletel krov s kuće, bez podkonstrukcije (daski), pokriven salonitnim pločama. Spuknulo ga je skup s gredama...