• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Objekti - Šupe za smještaj traktora i mehanizacije

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Pitao sam njega...

Ali prije nego vam objasnim kak se dela krovište nek on odgovori
 
 • Like
Reactions: ZJ

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
577
https://i.postimg.cc/BnzwnzPp/Krovista.png

EVo da odgovorim kolegi koji je pitao zbog čega treba zasjek na rogu.
Krenut ću malo iz daljega da dođemo do biti.

-Slučaj 1: Nije krovište nego drveni pod kako se nekada radilo, greda leži horizontalno na dva zida (dva oslonca) , djeluje vertikalna sila. Sile u osloncima su također vertikalen i suprotnog smjera. Čavao ne treba, zasjek ne treba da bi to bilo stabilno.

-Slučaj 2: Opet greda leži na dva zida, ali pod malim nagibom, nema zasjeka na gredi nego leži na rubu zida. Sila koja djeluje na gredu je vertikalna. Međutim sile u osloncima više nisu vertikalne nego OKOMITE na gredu (što znači mali odmak od vertikale.
Da bi sile bile u ravnoteži, javlja se malena horizontalna sila u osloncu. S obzirom na maleni nagib, sila trenja u osloncu je veća od horizontalne sile i grreda i dalje miruje

-Slučaj 3: Greda leži na dva zida, ovaj pute je nagib veći, i dalje nema zasjeka na gredi, sile u osloncima su okomite na gredu, sad se tu javlja veća horizontalna reakcija koja je veća od sile trenja i onda tu treba staviti čavao ili vijak inače će nam greda (rog) lagano odslizati na dolje.

-Slučaj 4: Greda leži na dva zida, nagib isti kao prije, međutim na svakom kraju grede je zasjek za nalijeganje na podrožnicu. Površina nalijeganja je horizontalna (to je bitno!) a reakcije u osloncima su OKOMITE na površinu nalijeganja tj vertikalne. S obzirom da nema kosih sila nema ni horizontalne komponente u ležaju.
Tj čavao je tu radi sigurnosti, ali većinu vremena ne radi ništa.

Ovo vrijedi za jednostrešni krov, za dvostrešni ovisno o obliku konstrukcije, ako je jednostavni dvostrešni sa jednostrukom stolicom u sljemenu, onda vrijedi, kod klasične dvostruke stolice je javlja horizontalna sila jer gornji dio roga nije poduprt (nema podrožnice na sljemenu).

Što se tiče "sklizanja" grede koja leži na podrožnici bez zasjeka, to je valjda jasno svakome tko je išta radio, kod malog nagiba se ne sliče, ali kad pređeš neki kritični nagib, ode greda niz brdo.

Nekad se u Dalmaciji radilo tako da rog ne prelazi podrožnicu (jer ni nema streha na krovu) radi se dublji zasjek i onda se rog doslovno "upire" u podrožnocu pa se i horizontalna komponenta sile bez čavla prenosi na podrožnicu.

Stavio sam i skicu, nadam se da je dovoljno vidljiva i jasna.
 
Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
jedina ispravna stvar koju si opisao je zasjek.

Svašta si napisao i obrazložio samo nisi odgovorio na pitanje da li onaj mali zasjek kojeg je lik na videu izostavio štiti rog ili podroženicu ?

Onaj mali zasjek više štiti podroženicu jer smanjuje komponentu koja suče podroženicu nego kaj štiti rog da ne sklizne s podrženice , jer netko je napisao čavel nosi na odrez , na slučaju videa vijak .
Osim toga lik po meni nije napravil video da demonstrira kako se ne radi krovište nego kako radi lidel mašina .
da se vratim na sukanje podroženice , sigurno ste vidjeli zasukanu podroženicu , taj mali zasjek nije spriječio sukanje , za to služe drugi elementi na krovištu kojeg naš brzi sposobni narod zanemariva , naroćito kad želi iskoristiti tavan u stambene svrhe

Drugi video je kako lik mota onu šipku oko podroženice , vidi se da to radi cca svaki metar .Usudim se procjeniti da bi kod nas stavili vijak na početku i kraju eventualno u sredini a moraš se sližiti da je svakih metar motana šestica puno bolja varijanta ?
Hočem reči da lik nije neki bezveznjak da ne zna kaj radi .
Nekada se zajek u varijanti kad je rog išao u prepust radio ovak , nije bilo čavla kroz sredinu samo drveni klin.
Možda nisam savršeno nacrtao ali se vidi da je sila djelovala na sredinu grede i nije bilo sukanja .
 

Prilozi

 • zasjek.jpg
  zasjek.jpg
  11.4 KB · Pregleda: 21

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
395
Nikad nisam radio krov a da nema sljemenu gredu, a i srednje podrožnice ako se odrade kako spada sile na nazidnici su zanemarive.
 

Prilozi

 • Screenshot_20231017-063637_Gallery.jpg
  Screenshot_20231017-063637_Gallery.jpg
  22.8 KB · Pregleda: 61
 • Screenshot_20231017-063605_Gallery.jpg
  Screenshot_20231017-063605_Gallery.jpg
  26.4 KB · Pregleda: 61

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,151
A čumu bi služila sljemena greda, kad postoji stolica na 1,5...2m ispod nje?
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
577
@puknuti
Molio bih te da napišeš što to točno nije točno u onome što sam napisao?

Da, slažem se da sam previdio i to da rog oslonjen na brid podrožnice suče podrožnicu.
Nisam o tome ni razmišljao jer mi je taj detalj toliko pogrešan da nitko tko imalo kuži tesariju to nebi tako napravio (bez zasjeka) osim ako ne radi neku privremenu šupu sa krovom blagog nagiba.
Što se tiče šipke fi6mm i motanja oko podrožnice, to je nekad bio uobičajen način (dok nije bilo čeličnih tipli) i način je sasvim OK, S obzirom da nisam nadzor na krovištima, ne znam na kojem razmaku danas majstori i "majstori" šarafe podrožnicu u beton.

Da, ako nema zasjeka, onda čavao/vijak cijelo vrijeme nosi na odrez. Nekad više nekad manje (ovisno o snijegu i vjetru).Cijelo vrijeme je opterećen čavao, opterećen rog na cijepanje, opterećena podrožnica na cijepanje.
Ako imaš zasjek, onda čavao većinu vremena ne nosi skoro ništa. Što je za mene puno bolja opcija.

Ovaj detalj koji si skicirao nisam nikad vidio, ali mislim da je stvarno dobar, dobije se upiranje roga u podrožnicu bez ikakvog čavla ili vijka.

Možeš li nam sada objasniti kako se sprečava sukanje podrožnice, koji elementi se najčešće zanemare i ne ugrade?

@Perko Iz fotografije ne kužim dali je ta sljemena greda ispod rogova (tj stoji kao podrožnica) ili je uklještena između rogova?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Pogledaj staru gradnju..vidim da znaš analizirati sile i komponente ..

Ili ovak

A ovdje je prikazano načelno
 
Posljednje uređivanje:

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
574
Bok, imam dosta veliku nadstrešnicu za strojeve u kojoj mi stoji sva mehanizacija ali imam veliki problem sa golubovima, dali se netko uspio riješiti golubova ako da na koji način ih istjerati.
 

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
574
Meni je draža pečenica ahah 😁 stvarno jel postoji neki učinkoviti repelent ili nešto što ih tjera, idem i poplašim ih oni izlete naprave jedan krug i vrate se, sad me se više ni ne boje. Za zračnu pušku treba dozvola neka. .
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ne treba dozvola, nego se mora prijaviti unutar 8 dana od kupnje u MUP da se posjeduje i to je to.

Imaš onih pištalica što ih tjeraju.

Ili stavi mrežice na grede, ili one žice koje strše i ne daju im da slete.
 

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
574
Nisam ni ja neki ljepotan ali me se ne boje više 😂 moram na buvljaku potražite prije sam vidio prepariranih tih ptičurina pa ču ju instalirati
 

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
698
Vjerojatno je protuzakonito. Nisam to svjesno radio, ali sam primjetio. Prilikom postavljanja ratimor zitnog mamca, u sjeniku, ali je otvoren, ptice ulijecu. Jele su zitni mamac. Kasnije sam zito preselio na zatvoreno, a "karamele" u sjenik.
 

Najnoviji postovi

Na vrh