• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Objekti - Šupe za smještaj traktora i mehanizacije

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,172
Koliki su ti rasponi?
I kak izgledaju ove temeljne stope? Jesu li ubetonirane ploče pa zavaruješ stupove ili ih šarafiš sa sdrenim vijcima?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,260
Širina oko 4,5m osovinski od stuba do stuba sa gredama , stub od stuba u liniji grede oko 3,5m , različiti su jer tlocrtno gledajući objekat je duži na jednoj strani rako mi plac dirigovao.
Stope ukopavane 40x60 do 70 cm , dubine oko 50 . Ovaj dio iznad zemlje je 30x30 nasipat će se još tvrdog materijala za nivelaciju.
Rebraste armature 14 narezivane na krajevima za ploču , šipke su do dna rupe.
Ploče 250x250 14mm debljine i za njih varim stubove na licu mjesta 120x120x3. Tako mi lakse centrirati sve.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,866
Golem je to poduhvat,, samo nezaboravi,,, kosnici,, drže objekat,,lahko je meni laprdat,, ovako virtualno,, druga je slika na licu mjesta,,, nesumnjam da nećeš uspjeti u svom poduhvatu,,, pa me pozoveš kad bude svečano otvaranje objekta,,:ppozdrav:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,101
Naglasak je što je "klik", a ne sav drugi oblik.
Shvaćam na čemu je naglasak, ali kad si već dal i skicu Lim-Montovog kolege su primijetile da nisu jednaki. Tvoj ima mogućnost falcanja (stiskanja spoja) i onda može biti i na krovu gotovo bez nagiba, a onaj sa skice nemre.

Dopada mi se kaj nema vidljivih vijaka (proboji lima i brtve).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,524
E sad , pitanje je dali limove gorr na tjemenu razmaći a a vezni lim (kuburu) od lima podići i napraviti lufter po cijeloj dužini da bi se umanjio rizik od vjetra i potiska da ne iskine krov na gore.
Iako sam u kotlini nešto mi nije svejedno jer je velika površina.
Evo da probam još malo više proširiti svoj komentar koji sam dao, prvenstveno vezan na gore navedenu dilemu, "kako smanjiti rizik od olujnog vjetra, da ne odnese krov".
Probao sam opisati "način ugradnje, montaže" lima na naš krov, jer sam i dalje siguran da je za večinu nepoznanica.
Smatram da uopče nije važan izgled lima, njegov profil, nego je najvažnija njegova montaža, da opstane na krovu, kod jakih vjetrova. Izgled i profil lima su bitni za njehovu mehaničku čvrstoču, kao na stranicama metalnih kanistera za gorivo. Ali način međusobnog spajanja između limenih ploča je ovdje najvažniji faktor. Na mjestima s "tzv klik" spojem, pod naletom olujnog vjetra, kod mene se to obistinilo, dolazi do otvaranja na mjestu spoja, što odjednom veliku površinu lima, pretvara u uske limene trake, između kojih vjetar prođe i / ili izgubi svoju silinu. Ujedno nema ni vidljivih, vanjskih šarafa po krovu.

Za razliku od ovakvog načina montaže, večinom se limove montira na način da se preklope limovi na rubu i da se sve ploče zašarafe za drvenu pod konstrukciju. Jedni to majstori rade da šarafe na vrhu vala, na brijegu, a ima i onih koji to rade u žlijebu, u grabi. I jedni i drugi kao rezultat šarafanja stvaraju ogromno limeno jedro, koje snažan vjetar diže, preokreče itd.
Nebitan je dakle izgled, ili profil mojeg lima, za moje tipkanje sugestije i odgovora, bitan je način međusobnog spajanja dviju susjednih ploča lima, s korištenjem na vjetru brzo otvarajučeg klik spoja. Klik spoj potencijalno sprječava uništenje velike površine krova, u odnosu na "totalno nerastavljivo" zašarafane sve ploče u jednu veliku limenu plohu, jedro.
Nadam se da sam sad uspio pojasniti svima zaintetesiranima "što je pjesnik htio reči".
Lp

Na vrh