Evo provjerio sam košnicu. Situacija je sljedeća. Pčele nisu umrle nego su otišle. Našao sam na dnu košnice svega 50-al mrtvih pčela ali među njima nije bilo matice. Meda nije bilo niti jedna komora kao ni ličinki. Sve satne osnove su skroz prazne. Moj zaključak je da su pojele sve što su imale i onda otišle. Jako mi je žao zbog toga, ja sam im stavio pogaću par dana poslje nove godine ali izgleda da je bilo pre kasno. Nije mi to bilo ni na kraj pameti, pčelar koji je bio kod mene je rekao u 10. mjesecu da ima barem 15 kg meda i da im je to dosta za zimu ali očito nije bilo. Čekam sad lijep dan da počistim propolis sa košnice i okvira , sa brenerom malo počistim i čekam 5. mjesec za uzet novi roj.
Pitanje: da li da okvire sa sačama mogu dati novim pčelama, jer su potpuno prazne, ili da to otopim i stavim nove satne osnove na okvire?
Evo šaljem neke slike da vidite kako to izgleda otprilike
Ovo su SVE pčele koje sam našao u košnici, sve su bile na rešetki. Dakle, ne izgledaju mi bolesno i očito da tu nije ni 2% roja, tak da su očito otišle.
Ovo je primjer 2 sače da vidite koliko su čiste. Ova ljeva je tako "zavezana" zato što kada smo ih premještali iz prvobitne košnice smo saće koje su one već napravili samo pričvrstili na okvir, da ne mislite da inače tako radim. Ovo desno je kako treba i tako je 17 od 20 okvira.