• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Pitanje: da li bi pčele trebale već izlaziti iz leta? Na svojoj košnici ne vidim nikakvu aktivnost pa me strah da nisu preživjele zimu. Postoji li način da to provjerim?

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Pokucaj po košnici,ako čuješ brujanje ok je,ako ga nema,vjerovatno nema ni pčela!

Tomotraktor bome su natovarene peludom!

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Evo kucnuo sam jutros po košnici i nisam ćuo nikakve zvukove, tako da pretpostavljam da ništa od njih. Bilo je pola 6 ujutro pa se još nadam da je samo rano bilo. Budem u subotu još pregledao košnicu.

Koji je postupak stavljanja novog roja u tu košnicu? Ako netko može pomoći puno bi mi značilo jer htio bi imati pčele, barem za početak jedan roj!

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Smiješ otvoriti košnicu na kratko da vidiš o čemu je rijeć.Ali ako ih nema onda je to nebitno.Pčele ne spavaju pa nemože biti prerano ili prekasno.
Treba vidjeti zašto neka pčela,ako je bolest onda dezinfekcija košnice,opet ako je varoa što je najvjerovatnije,onda ako imaš izgrađeno saće staviš u košnicu saće i istreseš roj.
Ako želiš vrcati ove god,kupi pčele na okvirima,pa ih razvijaj do bagrema da zaposjedaju barem jedan lr nastavak da možeš proširivati plodište i medište te da izgrađuju satne osnove...

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Ma ne vjerujem da je varoa jer sam stavio trake u 6. mjesecu i 11.om jer su me ljudi na to upozorili. Još uvijek se nadam da miruju jer je hladno i tmurno.

Hvala na savjetima, javim kakvo je stanje kad otvorim košnicu.

P.S. Ako im je ostalo meda od prošle godine, jel mogu to vrcati?

Buba

Član
Tu od
29 Tra 2015
Poruka
43
Ljudi, imam pitanje...
Danas vidim iz kosnica kao da curi voda???
Sto bi to moglo biti?
Visak vlage ili?

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
Zbog razlike u temperaturi i visoke vlažnosti zraka kondenzira se voda pa kaplje.

Buba

Član
Tu od
29 Tra 2015
Poruka
43
Dali je to opasno za pcele, dali im smeta?
Mogu li nesto uraditi da im pomognem ili da ne diram nista?

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Koji te to pametnjaković upozorio da dvaput stavljaš trake ???
trake čega???

Ne kužim zakaj ne podigneš poklopac i ne pogledaš kaj je unutra...
Slobodno provirite ispod poklopca samo u hladno vrijeme ne vaditi okvire
Med koji je ostao u praznoj zajednici podjeliti onim živim kao prihranu...

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Treba bolja ventilacija i ako ti je ostao najlon od pogače makni ga jer na njemu se kondezira vlaga...
Vlage ima u svakoj košnici i u biti ne smeta osim ako baš voda ne kaplje po pčelama...
Mogu se pojaviti i pljesnivi okviri, to bu pčele kad zatopli sve očistile.....

Buba

Član
Tu od
29 Tra 2015
Poruka
43
Hvala ljudi...
Danas sam zavirio malo unutra, dao pogace.
Sve ljupke i vesele, danas im je bio full radni dan, sunce ih je izmamilo van.
Mirne su, valjda su se umorile...
Cini mi se tonu polena da su danas spremile...

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Evo provjerio sam košnicu i nažalost roj nije preživio.

Molim vas za pomoć. Početnik sam ali volim pčele i htio bi učiti, za početak na jednoj košnici. U toj košnici LR imam 2 nastavka, u donjem su bile pčele i u njoj ima po mojoj procjeni 7-8 kg meda na sačama. U gornem nastavku ima 10 okvira ali koliko sam vidio nit na jednom nema meda niti ličinki, nisu ga praktički dirale.

Sada me zanima, vidio sam da ljudi prodaju rojeve za 300 kn na Njuškalu, da li bi mi netko mogao savjetovati kako da novi roj prebacim u ovu košnicu, što sve treba napraviti? Jasno mi je da treba povaditi mrtve pčele ali me zanima da li mogu ostaviti sadašnje okvire i med? Ćuo sam da radi mirisa treba košnicu s brenerom spaliti inće se nove pčele neće nastaniti, da li je to istina?

Bio bi zahvalan na na svakoj pomoći. Deda se bavio pčelama 40 godina ali je nažalost prestao kad sam ja još bio dijete pa me nije stigao naučiti, ali bi htio pomalo vratiti obiteljsku tradiciju!

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Učlani se u nekakvu udrugu nasvom području i svaki iskusniji pčelar će ti pokloniti roj,ili nukleus,naročito oni koji imaju puno košnica,a i trebaš mentora svakako:)

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Ja sam dobio 3 drustva na komplet 10 LR okvira(30 lr okvira ukupno), i 2 roja..

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Evo provjerio sam košnicu i nažalost roj nije preživio.

Molim vas za pomoć. Početnik sam ali volim pčele i htio bi učiti, za početak na jednoj košnici. U toj košnici LR imam 2 nastavka, u donjem su bile pčele i u njoj ima po mojoj procjeni 7-8 kg meda na sačama. U gornem nastavku ima 10 okvira ali koliko sam vidio nit na jednom nema meda niti ličinki, nisu ga praktički dirale.

Sada me zanima, vidio sam da ljudi prodaju rojeve za 300 kn na Njuškalu, da li bi mi netko mogao savjetovati kako da novi roj prebacim u ovu košnicu, što sve treba napraviti? Jasno mi je da treba povaditi mrtve pčele ali me zanima da li mogu ostaviti sadašnje okvire i med? Ćuo sam da radi mirisa treba košnicu s brenerom spaliti inće se nove pčele neće nastaniti, da li je to istina?

Bio bi zahvalan na na svakoj pomoći. Deda se bavio pčelama 40 godina ali je nažalost prestao kad sam ja još bio dijete pa me nije stigao naučiti, ali bi htio pomalo vratiti obiteljsku tradiciju!

Prva greška je što ti pčele nisu smjele ostati u donjem nastavku....

Uginule su vjerovatno od gladi ili su se smrznule. Ovo vrijeme je ppogubno za njih, zatopli pa zahladi one se stisnu u klupko jer griju leglo a ostanu bez dodira s medom....

U 5 mjesecu kupiš pčele na okvirima ili roj i to je to... Odeš s košnicom kod prodavatelja i on bu ti prebacio pčele...
S jednom košnicom je teško pčelariti jer si dosta ograničen....
Ali prvestveno bi bilo dobro da nađeš nekoga da ti pokaže osnove ili da završiš kakav tečaj..

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Hvala na savjetima, budem za vikend počistio sve koliko mogu i javio stanje, probat ću i slikati mrtve pčele i stanje košnice pa da vidite.

Pričekat ću onda 5. mjesec za kupnju roja kako savjetujete. Probat ću se aktivirati u udruzi pčelara, igurno će se netko naći tko će me uputiti u osnove.

Što se tiče broja košnica, znam da je bolje više imati, to me je više ljudi savjetovalo ali je problem što sam student i trenutno si ne mogu priuštiti više od jednog roja. Tih 300 kn koliko je roj je moj đeparac za 3 tjedna a da ne govorim o cijeloj košnici, okvirima itd. Ovo što je netko savjetovao da od jednog roja napravim 2-3 mi se činilo fantastično i to je bio moj plan za ovu godinu ali eto, izjalovilo se. Baš neočekivano jer još krajem 1. mjeseca kada je naglo zatoplilo sam ih vidio 5-6 oko leta pa sam bio siguran da su preživjele.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,225
Pčelari kažu da se mrtvi broje 1.3...imao sam i ja lani 15 živih u prvom mjesecu,da bi do 3. mjeseca ostao na 6 komada...
Ja ako ću imati love ove godine,uzimat ću 10-15 rojeva,ako sve pođe kak se spada,zvat ću te da si dodješ po roj do mene.

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Evo provjerio sam košnicu. Situacija je sljedeća. Pčele nisu umrle nego su otišle. Našao sam na dnu košnice svega 50-al mrtvih pčela ali među njima nije bilo matice. Meda nije bilo niti jedna komora kao ni ličinki. Sve satne osnove su skroz prazne. Moj zaključak je da su pojele sve što su imale i onda otišle. Jako mi je žao zbog toga, ja sam im stavio pogaću par dana poslje nove godine ali izgleda da je bilo pre kasno. Nije mi to bilo ni na kraj pameti, pčelar koji je bio kod mene je rekao u 10. mjesecu da ima barem 15 kg meda i da im je to dosta za zimu ali očito nije bilo. Čekam sad lijep dan da počistim propolis sa košnice i okvira , sa brenerom malo počistim i čekam 5. mjesec za uzet novi roj.

Pitanje: da li da okvire sa sačama mogu dati novim pčelama, jer su potpuno prazne, ili da to otopim i stavim nove satne osnove na okvire?

Evo šaljem neke slike da vidite kako to izgleda otprilike

Ovo su SVE pčele koje sam našao u košnici, sve su bile na rešetki. Dakle, ne izgledaju mi bolesno i očito da tu nije ni 2% roja, tak da su očito otišle.

12825299_10153885363064647_1268124934_n.jpg

12834456_10153885383714647_232198901_n.jpg

Ovo je primjer 2 sače da vidite koliko su čiste. Ova ljeva je tako "zavezana" zato što kada smo ih premještali iz prvobitne košnice smo saće koje su one već napravili samo pričvrstili na okvir, da ne mislite da inače tako radim. Ovo desno je kako treba i tako je 17 od 20 okvira.

Najnoviji postovi

Na vrh