mentalniuhljeb
Član
- Tu od
- 13 Pro 2015
- Poruka
- 54
Evo provjerio sam košnicu i nažalost roj nije preživio.
Molim vas za pomoć. Početnik sam ali volim pčele i htio bi učiti, za početak na jednoj košnici. U toj košnici LR imam 2 nastavka, u donjem su bile pčele i u njoj ima po mojoj procjeni 7-8 kg meda na sačama. U gornem nastavku ima 10 okvira ali koliko sam vidio nit na jednom nema meda niti ličinki, nisu ga praktički dirale.
Sada me zanima, vidio sam da ljudi prodaju rojeve za 300 kn na Njuškalu, da li bi mi netko mogao savjetovati kako da novi roj prebacim u ovu košnicu, što sve treba napraviti? Jasno mi je da treba povaditi mrtve pčele ali me zanima da li mogu ostaviti sadašnje okvire i med? Ćuo sam da radi mirisa treba košnicu s brenerom spaliti inće se nove pčele neće nastaniti, da li je to istina?
Bio bi zahvalan na na svakoj pomoći. Deda se bavio pčelama 40 godina ali je nažalost prestao kad sam ja još bio dijete pa me nije stigao naučiti, ali bi htio pomalo vratiti obiteljsku tradiciju!
Prva greška je što ti pčele nisu smjele ostati u donjem nastavku....
Uginule su vjerovatno od gladi ili su se smrznule. Ovo vrijeme je ppogubno za njih, zatopli pa zahladi one se stisnu u klupko jer griju leglo a ostanu bez dodira s medom....
U 5 mjesecu kupiš pčele na okvirima ili roj i to je to... Odeš s košnicom kod prodavatelja i on bu ti prebacio pčele...
S jednom košnicom je teško pčelariti jer si dosta ograničen....
Ali prvestveno bi bilo dobro da nađeš nekoga da ti pokaže osnove ili da završiš kakav tečaj..