daniels kaže:
dobro OPG .
a sad kaj se može napisat račun i prijavit ili kak več ,za to haj sam susedu prodal pajceka?
naprimer 2500kn sam mu naplatil a kupil sam gume za traktor ulje il kaj je trebalo i na kraju sam u minusu.
Kada izdajes racun ti novci ti ulaze u OPG. Gume za traktor su ti trosak (rashod). Na razliku prihoda i rashoda se na kraju godine placa porez. Ako susedu (formalno) ne prodas pajceka (sto ce reci, ne izdas racun) gume kupis tako da novce pozajmicom prenes u OPG i kupsi gume. Rijec je o samo formalnoj transakciji. Gume mozes kupiti tako da odes u ducan i kupis ih, moze i gotovinom za sve iznose manje od 5.000 kn. Racun za gume i pozajmica (papir koji sam generiras) se, knjigovodje bi rekli "zatvaraju". Stanje nakon toga je da ti je OPG u gubitku.
Na kraju godine zbrajas sve ulaze u OPG i izlaze. Ako su ulazi (troskovi, rashodi) veci od izlaza (dakle racuna koje si izdao) u prijavi poreza na dohodak (a ako si zaposlen to vrlo vjerojatno ionako predajes) na stranici Prihodi od samostalnog rada (koja ti je do sada bila prazna ako si predavao prijavu) pises gubitak. Gubitak mozes prenositi iz godine u godinu, maksimalno pet godina.
daniels kaže:
il primjer ajd recimo da ni to krene malo na nekih 40-50 kom dam otkaz u firmi i bavim se time,
mogu li si plačat mirovinsko i zdrastveno i kak ga plačam sa računa OPG-a(tu sam čital žiro al na koga mene ili OPG mora bit otvoren) ili mogu i ovak.
Preko zira. Ziro ti nije problem otvoriti. Odes u banku i mozes ga otvoriti bez problema. Sugestija: ako OPG kod otvaranja nazoves svojim imenom i prezimenom mozes koristit i privatni ziro za koji ti treba (u sustini) samo osobna karta
daniels kaže:
koliko sam shvatil prodam 5pajceka ispod a 5napišem račun i prijavim a sa tim novcem kaj sam prijavil mogu kupit razni materijal i plačat te naknade.ili grješim?
Da, ali isto tako kao sto sam napisao mozez ti kao ime i prezime pozajmiti novce OPG-u novce i s njima kupujes sto ti treba. Ako nesto kupis nitko te ne tjera da to sto si kupio prikazes kao trosak OPG-a. U sustini, tijekom godine skupljas sve moguce i nemoguce racune i onda kad radis zavrsnu prijavu odlucis sto hoces sto neces prikazati. Primjer: ako si imao prihoda 10.000 kn (prihod ti je placeni racun ali i poticaj) "iskoristis" 8.000 kn troskova. Razlika je 2000 kn na koje platis porez, ne znam tocno, npr. 20% ili 400 kn. Ako ti je to puno
napises putni nalog za put koji si stvarno napravio recimo u Gudovec na sajam. U trosak ti se priznaje dnevnica i 2 kn po kilometru voznje. Dakle, bio si u Gudovcu. Od tebe do Gudovca ima sto ja znam 150 km. Tamo i nazad je 300 km. Trosak koji ti se priznaje je 300x2=600 kn plus 170 kn dnevnice, sveukupno 770 kn koje oduzimas od gorespomenutih 2.000 i porez placas na 2000-770= 1230, odnosno oko 250 kn. Put je vrlo jednostavno pravdati. To moze biti ovaj primjer Gudovca, ali i put kod nekog potencijalnog kupca ili dobavljaca. Ne moras sklopiti posao da bi mogao knjiziti putni trosak. Ima milijun mogucnosti. Kao trosak ti se priznaje i npr. 70% racuna za mobitel, svekupno gorivo za traktor, umjetno gnojivo, sjeme, dijelovi za traktor, veterinar itd itd
daniels kaže:
ili ovak od plače kupim primjer gume u dučanu ili neki stroj od suseda u selu za potrebe jel mogu to stavit kao trošak za OPG?
Ako imas racun, da.
daniels kaže:
i to kaj ču sad kupit taj traktorič i strojeve jel tu imam kaj ak ih kupim na OPG il na sebe.?
Imas. Ako kupis na OPG (odnosno, tocnije, ako ga uneses u listu dugotrajnih sredstva: obrazac koji kupis u Narodnim Novinama i tu uneses naziv sredstva i njegovu vrijednost, oliti iznos kuna koji si platio) sve sto je vezano za taj traktor (gume, gorivo, mazivo, servis) plus 33% posto od njegove vrijednosti svake godine ti se priznaje kao trosak, odnosno umanjuje poreznu osnovicu.
Plus, mozes traziti i dobiti kapitalna ako kupujes novi traktor. Po sadasnjim propisima je to 40% od vrijednosti bez PDV-a. Dakle, ako traktor kosta npr. 10.000 Eura plus PDV, ukupno 12.200 eura, kapitalna su ti 4.000 Eura. Sveukupno te kosta 6.200 Eura. I to ako nisi u PDV-u.
daniels kaže:
jel ak me razmete htel bi nekaj delat baš za sebe jel sam od plača ide al teško,ovo mi bi bilo ko pokrpat kučni buđet i da znam kaj jedem.
a ko zna kroz koju godinu bavit se time volju imam rada i posla se ne bojim ni ja ni žena a tu su i dva klinca.
Ma jasno, ima puno ljudi kojima OPG nije jedini izvor prihoda a imaju ga, i to je sve legalno. Ovo sto ZJ kaze je isto tako tocno jer mozes paralelno imati i posao i OPG.
Mozda ovako ovo sve napisano djeluje komplicirano, ali kad jednom covjek si da truda i shvati i nauci, sve je to rutina.