Za nove stvari ne treba nikakva procjena vec samo racun.
Meni kad sam u poreznoj pricao o eventualnom unosu privatnog auta u OPG zena u poreznoj nije spominjala nikakve vjestake vec samo osobnu procjenu. Mislim da je zena u pravu. Narocito ako se radi o nekim "uobicajenim" stvarima tipa traktor. Isto tako zakon kod unosa stvari u poduzece (a sto OPG u tom trenutku i jest, sa stanovista porezne uprave) ne trazi eksplicite procjenu vjestaka. Ona je potrebna ako se radi o nekom "neobicnom" uredjaju sa "neobicnom" vrijednoscu, odnosno ako porezna procjeni da su iznosi nerealni.
Ne direktno vezano za unos stvari u OPG, ali samo za ilustraciju. Kad kupujete zemlju ili auto ili traktor u ugovor se unosi cijena koja se predaje poreznoj radi poreza. Ako je cijena realna porezna ce priznati taj iznos, a ako nije opaliti ce poreznu osnovicu po svojim kriterijima. Isto tako kod unosa stvari u OPG, mogu priznati napisani iznos a i ne moraju. Mogu odrediti po svom nahodjenju ili mogu traziti procjenu vjestaka. Mislim, da ako traze izjavu traze kratki opis stvari koje se unose.
Npr. traktor: lijepo se sjedne i proba se napisati sve sto se zna i moze dokazati o tom traktoru. Traktor model taj i taj, kupljen tada i tada od toga toga za taj i taj iznos. Traktor je redovito odrzavan i kod nas je radio te i te poslove na toj i toj zemlji.Napravio je toliko i toliko sati. Vrijednost je toliko i toliko kuna.
Ili za plug: plug takav i takav sa tim i tim elementima (npr.3 brazde, povisenja) orao toliko i toliko itd itd vrijednost je toliko i toliko kuna.
Ili za stoku:
Imamo toliko i toliko krava te i te pasmine do kojih je toliko i toliko muznih vrijednosti svaka toliko i toliko kuna
Toliko i toliko teladi vrijednih toliko i toliko itd itd
treba paziti koliki se iznosi pisu jer to postaje vrijednost i kada se prodaje ta stvar na taj se iznos placa porez (umanjen za godisnju amortizaciju.
Npr. ako si unesao traktor i napisao da vrijedi 100.000 kuna ako sutra taj traktor prodajes morati ces platiti porez (PDV ako si u sustavu PDV-a) na 100.000. svake godine umanjujes tu vrijednost za iznos amortizacije (npr. 25%, to poreznjaci imaju tablice za razlicite stvari) tako da za 4 godine ne placas porez . Dakle, ako nesto planiras brzo prodati najbolje ti je to
ne unositi u dugotrajnu imovinu.
I onda se te brojke unesu u obrazac. Ako se stvari realno napisu, onako kako bi svatko opisao svoju stvar kad ga netko pita i napise realna vrijednost mislim da nebi trebalo biti problema. Predlazem da nesto tako napises, a u zaglavlju svoje podatke (ime OPG-a, adresa, maticni broj, kontakt telefon)i odneses u poreznu i zamolis ih da to procitaju pa da ti kazu dali je to u redu i da ces ispraviti ako nesto nije kako treba. I jos nabacis ljubazni osmjeh, naravno