• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OPG ILI OBRT??

  • Temu pokrenuo mladi gazda
  • Datum prvog posta
M

mladi gazda

Guest
Pozdav svima imam pitanje što da otvorim OPG ili OBRT?? Pošto je sve još na ocu danas sam bio u savjetodavnoj službi dobio neke podatke što trebam pribavit koje papire da bi gospodarstvo sa oca prešlo na mene!! Kod knjigovođe sam bio i on me pitao što želim OPG ili OBT?? Preporučava mi obrt jer kaže imao bi neke dodatne potpore od gospodarske komore i tako koje što slično al kaže nema razlike neke velike u papirima od opg-a........... pa sad me zanima ak neko može pomoći oko problema bio bih mu jeko zahvalan.............
unaprijed HVALA....


..............mladi gazda...................
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
da to i mene zanima i ja mislim tak nešto opg ili obrt pa neznam što je boljeja nebi prepisao ništa ostalo bi na oca sve samo me zanima što je bolje jer mi se čini da je bolje dok si u sutavu pdv-a
 
M

mladi gazda

Guest
Meni je bratić u tome već dost god neznam sad točno koliko al kaže da nije loše .......... sam plaća zdravstveno i mirovinsko i još neke povrede na radu ak se nevaram tako nešt kaže sve ukupno tza njega oko 1200 kn mjesečno........ ja i nisam to toliko htio al kad se sjetim da kad kupujem gorivo ide mi pdv državi a nešt bi mi se vratilo od toga a i još koje kakvi slučajevi gnojivo pesticidi sjemena i još štošta..............
I meni sve ostaje na ocu sam neće on više bit nositelj gospodarstva neg ja on će postat član....


...........mladi gazda.............
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mislim da ste nesto pbrkali, obrt i OPG s jedne strane i PDV s druge su sasvim druge price.
Moze se biti obrtnik u i izvan PDV-a, isto kao sto se moze biti OPG u i izvan PDV-a.
Razlika izmedju obrta i OPG-a je u sustini u mjestu upisa u registar (registar obrtnika, registar OPG-a), a sve ostalo je ,vise manje, isto.

I svaku informaciju za koju niste 100% sigurni da je tocna dvostruko provjeriti. Dobro odvagnuti sto kome odgovara.


Imate par tema di se to razglaba:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
 
M

mladi gazda

Guest
Ovako otac ima opg otvoren već neznam točno koliko god i sad bi to da prebaci na mene al on nije u sustavu pdv-a .......... e a kad sam bio kod računovođe on mi je savjetovao mi je da otac svoj opg prebaci na mene al da ja kao to preformuliram na obrt zbog nekih drugim mogućnost koje bi ostvarivao otvaranjem obrta koji je u sustavu pdv-a zato sam napravio ovu temu da mi netko tko zna pojasni što je bolje OPG ili OBRT???? Bavim se proizvodnjom mljeka imam 10 muznih krava i još mislim povećavat, zemlje imam svoje 20 jutra+5 u zakupu selske pa me zanima što vi mislite što bi bilo za moje gospodarstvo bolje opg ili obrt??




............mladi gazda.............
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Eee mladi gazda, 25 jutara zemlje, 10 muznih krava i niste u sustavu PDVa??? Mora da ste izrazito bogati kad vam ne treba 22% natrag. Smiljan Vam je svima objasnio, što ga ne čitate sa razumjevanjem... Pozdrav
 
M

mladi gazda

Guest
Kontam kaže:
Eee mladi gazda, 25 jutara zemlje, 10 muznih krava i niste u sustavu PDVa??? Mora da ste izrazito bogati kad vam ne treba 22% natrag. Smiljan Vam je svima objasnio, što ga ne čitate sa razumjevanjem... Pozdrav

HM?? Mislim baš sad nešt što da vam napišem al evo iako sam mlad ak nemate što pametnije napisat i pomoć nekako nemojte pisat jer to znam i sam.......... hvala na razumijevanju............


..................mladi gazda.................
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
pozdrav i dobro došli na forum
SMILJAN vam je sve dobro rekao/napisao...a mislim da i KONTAM nije ništa loše mislio, pogledajte malo naveden teme i mislim da će vam puno stvari biti jasnije.
ja sam sa OPG-a prešao i registrirao d.o.o. ...sustav PDV-a, a i banke te drugačije "očekuju"
 
D

danijel

Guest
Imam otvoren opg i u sustavu sam pdv-a. Imam 15 krava, i bavim se proizvodnjom povrča, kelj, kupus, luk. Zanima me ako mogu fakturirat račun za usluge koje napravim susjedu, to je : oranje, malčiranje.... ili ako lovačkom društvu očistim puteve malčerom? Da li se sa opg-om moze radit usluge i naplačivat preko racuna?
 
D

DADAC

Guest
moje mišljenje je zadruga!
nemora imati zaposlene, sve drugo je kao kod d.o.o.
imam svoju di je nas pet + knjigovođa, i kad tad bi nas otjeralo u sustav PDV-a. ovako smo pokrili taj slučaj, a smanjili smo troškove. Od fiksnih troškova zadruga ima mjesečnu obavezu jedino za održavanje računa u banci i uplatu savezu zadruga tak da nas to košta cijelih 200 kuna mjesečno. i u samom osnivanju ti pomognu općina i županija, pa ako ima koji branitelj i ministarstvo branitelja, pa i ministarstvo poljoprivrede itd...
sve u svemu čini mi se bolje od obrta ili samog OPG-a u sustavu pdv-a.
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
koliko članova mora omati najmanje zadruga i dali moraju svi članovi biti iz mjesta,ili opčine ili županije ili nije važno?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
ja ako se dobro sjecam mislim da zadruga mora imati minimalno 3 covjeka!sad treba to jos provjeriti!
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
onda je
bolje osnovati neku braniteljsku zadrugu ako je dovoljno samo 3 člana

ajde provjeri to ako imaš gdje. thenks
 
D

DADAC

Guest
najmanje tri člana su potrebna, ali tako nemaš šanse za niš od državne potpore za osnivanje.
ako računaš na potporu ministarstva branitelja moraš imat najmanje šest članova, a za ministarstvo poljoprivrede najmanje sedam članova. Mogu biti sa područja kugle zemaljske! a mogu ti biti i uža familija, ujci, strici, ljubavnice, pod uvjetom da su normalni i da ne očekuju čudesa od tog.
KUPA1.jpg
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ja imam OPG registriran več nekoliko godina unazad, a od danas sam i službeno u sustavu PDV-a, ja mislim da se bolje isplati bit u sustavu, počeli smo se sve ozbiljnije baviti poljoprivrednom pa je i to moralo stupiti na snagu!!!
 

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
500
danijel kaže:
Zanima me ako mogu fakturirat račun za usluge koje napravim susjedu, to je : oranje, malčiranje.... ili ako lovačkom društvu očistim puteve malčerom? Da li se sa opg-om moze radit usluge i naplačivat preko racuna?

e to i mene zanima... :mrgreen:
pa bi preko opg-a posloval....
nešto malo doma..a ostalo više manje uslužno...(mulčanje,oranje i još par stavki)
i naravno isporučiš račun za to kaj si napravio i sve se uredno vodi kroz knjige...

jel bi prošla ta teorija? :scratch
 

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
kaj vam se to isplati, radite na crnjaka dok možete jer za svaki ispostavljleni račun platit četer pdv plus doprinosi plus porez na dohodak :mrgreen:
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
gmiža kaže:
kaj vam se to isplati, radite na crnjaka dok možete jer za svaki ispostavljleni račun platit četer pdv plus doprinosi plus porez na dohodak :mrgreen:
Ma daj malo laganije. Razmisli jos jednom prije nego nesto napises.
Mnogi preferiraju (ulazni) racun jer joj je to ulazni trosak, a PDV je i tako i tako nutralan (i za onoga tko placa i za onoga tko naplacuje). Sto se doprinosa i poreza na dohodak tice, vise manje u svakom gospodarstvu nebi trebao biti problem imati i troskova koji te dvije stvari umanjuju.
Osim toga, ima nekih poslova koji se i ne mogu raditi na crnjaka. A i nema potrebe, ako se covjek malo potrudi da shvati porezne i ine propise.
 

Najnoviji postovi

Na vrh