A
Aronia
Guest
Boris kaže:... Najbolji ali i najskuplji način kuhanja marmelade đema i slično je u vakumu ali najbitnija stvar: vakum posuda (kuhalo, duplikator) mora na sebi imati priključenu vakum pumpu koja će paru izvlačiti van brže i kvalitetnije ukuhavati i čuvati aromu. Ali to je nažalost malo kompliciraniji sistem i zahtjeva posebno hlađenje vakum pumpe i stijenku posude vrlo debelu često 1 cm da izdrži izazvani vakum. kako sistem izgleda možete vidjeti na stranici http://www.masing.rs.
Ovo je bez premca najpametnije rješenje, ali i koštaaaaa ... pa si to možemo priuštiti kad se tržište već pomalo "osvoji". Osim toga nisu to ni malo jednostavna rješenja jer najlakše je kupiti opremu. Ali, tek onda dolazi show program sa postavljanjem, certifikatima, dozvolama, energetski problemi, priključci ... ne možete vjerovati koji rokenrol. A sve ovisi o mediju kojima se radi (loža, plin, struja ...) i mediju kojim se kotlovi griju (ulje, para, voda, struja ...)
Boris kaže:... I da ima jedan moj tu lokalni čovjek koji radi male kuhače na paru, zgodan sistem talijanska tehnologija, može čak ići i na običan štednjak ili mali plinski plamenik, e sad litraže su bile od 10 do 50 litara i cijene od 3000 do 7000 kn, ali nisam dugo tog čovjeka vidio probaću ga kontaktirati i nabaviti kakvu sliku i cijenik. Sistem je dosta praktičan i daje jako kvalitetan đem i marmeladu. Eto toliko za sada, dajte kakav komentar, kakvu ideju da tema ne umre.
Evo, to te ja pitam ... ako ti nije bed pitaj čovjeka je li raspoložen za kontakt i nekakvu prezentaciju o čemu se radi i kako funkcionira, kakvi su rezultati. Vjerujem da bi se to dalo primjeniti i na sok za dobijanje sirupa. Mislim da je to potencijalno pametno i korisno rješenje osobito kad se radi o malim serijama visokokvalitetnih proizvoda i o većoj paleti mješavina okusa. Pa i ako krene po zlu manji je problem "baciti" 50 litara nego 300 ili 500 litara.