Prerada voća i povrća
Pozdrav
Mene zanima koji su uvjeti i standardi za pokretanje proizvodnje raznih džemova, sokova i zimnice. Ja imam otvoren j.d.o.o. i voćarnu (otvorila sam početkom 6mj. ove godine). Voćarna je isključivo sa domaćim voćem i povrćem koje dnevno otkupljujem od raznih OPG-a sa mog područja i sad bi rado da pokrenem i proizvodnju jer mi ostaje voća i povrća, a šteta da se to baca.
Počela sam sa džemovima i sirupima i vidim da su ljudi prihvatili.
Mene prvenstveno zanima nešto na manje...da zadovoljim potrebe u voćarni. Sistem rada je onaj stari, nekadašnji, bez aditiva, konzervansa i đemfixa.
Dakle pravi domaći džemovi, sirupi i zimnica...ali bez kemije.
Čula sam da moram imati profesionalnu kuhinju, pečnice sa nekvim grijačima u neznam koliko redova, strojeve, inox, pločice, određena visina prostorije...bla..bla.....ali za mene to onda više ne bi bilo staro domaće...već proizvodnja ko i u tvornici i ko da sam na traci.
Ja želim normalnu kuhinju, svaki dan pomalo da prerađujem voće i povrće, pravim sokove, džemove ili zimnice kako mi se prohtje 10-20 flašica dnevno, a navodno da to ne mogu imati jer kaktiga ne bi udovoljavala standardima.
Zna li itko kakvi su propisi, uvjeti?
Ako itko ima bilo kakvu informaciju vezano za moje pitanje molila bih da mi ju proslijedi...ili ako znate nekoga tko je pokrenuo proizvodnju spomenutog pa da se njima obratim za savjet.
Hvala