spyder kaže:jellena prati resanje pa probaj po tome tražit sortu za oprašivaća, goli što se tiće ove tvoje konstatacije ne bih se skroz složio s tobom i šejnovo ti kreće u trećoj dekadi 4-og mjeseca a u bugarskoj je i klima slična našoj ne mislim da im tih 10-ak dana nešto puno znači, samo ova je zima bila malo ćudna pa mislim da nije do sorti ovdije odigralo veliku ulogu, ali eto moglo bi se polemizirati o tome koliko hoćeš mislim da je najveći problem u tome što prošlogodišnje grane nisu dovoljno odrvenile a hladnoća je odradila svoje
jellena kaže:pozdrav svima..
zanima me jedna stvar....imam jedno 140-ak oraha uzgojenih iz ploda..tzv.sjemenjaci...oni nisu samooplodni, jel tako?
Naime neka stabla su već stara skoro desetak godina a slabo daju ploda....sa kojim sortama ih treba oprašiti? Da li zna netko i u kojem razmaku?
možeš kod žižeka sve osim one zadnje spomenute, provjerijellena kaže:goli, hvala ti puno na odgovoru...
znaš li gdje se mogu nabaviti te sorte? žižek je navodno dobar nisam sigurna ima li on te sorte koje si naveo (možda jupiter)..znam da ima bugarske i francuske...
koliko i pravodobno gnojenje i navodnjavanje može pomoći pri prinosu...pretpostavljam nešto više nego uobičajeno...
spyder kaže:nisam ni ja neki su poterali od sredine neki točno iznad kalema pa ću to ostavit, ima ih i koji su ispod kalema to nažalost ide van ostavit ću ih još pa do jeseni lagano sređivati
grunf kaže:Tko to može znati?
Kod nas je sve neizvjesno...
Znam da se orah organizirano otkupljuje kod Virovitice, iako ni to nisu neke količine.
Ako se ne varam, cijena je bila 26 kn/kg...
Može se prodati i zeleni orah, ali nije baš neka cijena; negdje oko 4 kn/kg. Kontaktirao sam gosp. Pavića iz Badela prije par godina, ali se nismo uspjeli dogovoriti....( kakvo čudo hahahah).
No ipak mislim da se ne treba brinuti oko prodaje. Orah nije jako kvarljiva roba, pa imate cielu zimu da ga negdje
" utopite "... više se treba brinuti oko naplate...
sve pošten svijet okolo...
seljačić kaže:4,5 kuna je smiješno, radije bih dao svinjama da ih pojedu nego za tako malo novaca dati višegodišnji trud. ipak je bolje sve sam stucati,pa nešto u baklavu a nešto na pijacu prodati,jer orah je ko i rakija,pokvariti se neće a još se niko nije požalio da nije rasprodo sve.
Blaza kaže:seljačić kaže:4,5 kuna je smiješno, radije bih dao svinjama da ih pojedu nego za tako malo novaca dati višegodišnji trud. ipak je bolje sve sam stucati,pa nešto u baklavu a nešto na pijacu prodati,jer orah je ko i rakija,pokvariti se neće a još se niko nije požalio da nije rasprodo sve.
Bio sam ti poslao privatnu poruku prije par dana pa ak možeš odgovori