Moze misljenje: orah i zimske vlage?Mene bi interesiralo kako orah podnosi zimske podzemne (i lagano nadzemne) vode? (Usput, nas licki hrast, ne znam koja je to vrsta, uziva. Puna mi ih zivica. )
Moze misljenje: orah i zimske vlage?Mene bi interesiralo kako orah podnosi zimske podzemne (i lagano nadzemne) vode? (Usput, nas licki hrast, ne znam koja je to vrsta, uziva. Puna mi ih zivica. )
Moze misljenje: orah i zimske vlage?
ljudi, jel bilo mraza jutros kod koga??? kako su orasi prosli??
kod mene je bilo mraza, veceras sam na kratko prosao kroz nasad oraha i nisam primjetio da su listovi pocrnili ili da su sfureni...
ali kod djeda u selu je bas gadno, orasi se crne a brajda i bašča skorz uništena...
nadam se da nece više biti mraza, ali da li neko zna šta raditi nakon jakog mraza u nasadu oraha???da li vredi s nečim špricati??
Ljudi kod mene su svi orasi smrzli jutros i igoreli nista od ovogodisnjeg roda .2 noci je bio mraz sve su pocrneli lastari nema vajde
Da li oras prenosi sve nasljedne osobine ako nikne iz ploda? mislio sam da nađem neku dobru sortu,pa da napravim rasad. Je li to moguće,da iz ploda dobijem stabljiku,koju bih presadio na stalno mjesto?
Da, kada zasadis sa certificiranim sadnicama na zemlju upisanu u upisnik OPG i ARKOD mozes slijedece godine traziti poticaj za pdrzavanje.
Po zakonu poticaj za odrzavanje iznosi cini mi se oko 2500kn/Ha (2250+250), a isplacuju po nepoznatoj odluci nekoga oko 2000 kn/Ha.
Cilj je i drvo i plod..
Ali nemoj onda zaboraviti i obrezivati grane u početku do 2 metra visine. Ja ih obrezujem u 8 mjesecu i premažem voćarskim voskom, ove godine, dakle nakon 3 godine, su mi narasli čak i 1 metar u visinu.
Kako na livadi nemam vode, posadio sam ja godinu dana kasnije, sjemenjake, koje sam sam uzgojio, 4 komada pored potoka, jer tamo imam mjesta. Dogodilo se to da su ti orasi već sada preko 4 metra visoki, opsaega cca 20 cm, dok ovi koji su na livadi bez vode, osim vremenskih ne prilika, a posađeni godinu dana ranije, još nisu došli do 2 metra. Sljedeće godine ću zmontirati kap po kap navodnjavanje, jer vidim da će mi i djeca ostariti dok dođu u vrijeme za rušenje zbog drvne mase, a planirao sam im od drva kupiti nanoviju škodu Octaviu iz 2047 god....
Činjanica je da orah nakon sadnje jedno 2 godine raste malo u vis, jer prvo formira korijen, a onda u 3ćoj, jurne odjednom u vis.
pa moglo bi se i tako reći, ja jesam u tom području, ali vidio sam nasade oraha, nemjerljive sa našim u turskoj, i rastu..........
Ja nemam veliku površinu, cca 50 oraha, i imam sreću da mi potok prolazi baš pored nasada. Postaviti ću bačvu od 1000 l, i kap po kap, i potopnom pumpom puniti bačvu, pa zalijevati red po red. Ne isplati mi se stavljati kompliciranije okipren crijeva i ventile, jer moram kositi, pa bi mi smetalo. Ovako spojim na onu crnu traku sa rupicama nastavak za zalijevanje i samo priključim po potrebi