a di da kupim tu kontenerjsku?
Nemoj se toliko opterećivati time. Za količinu koju ti trebaš , nije vrijedno zezati se sa svim time. Kupi ti ovu klasičnu ako ne nađeš ovo kontejnersku. Samo ti je bitno da ju zalijevaš kad posadiš. Na tu količinu koju trebaš vodu za zalijevanje možeš donijeti u ruksaku.
Ja sam sadio zadnju turu oraha u boxove koje sam sam izradio. Ali količina je malo veća...Mislim da ih ima 1088 komada. Nisam posve siguran.
No to je velika zajebancija i fizički jako naporan posao. Svaka sadnica ima svoj prostor 10x10x40 cm. (40 je dubina). Između njih je okipor 1 cm. Kada budem vadio samo maknem okipor i imam sadnicu sa zemljom. Korijen će se raširiti i povezati zemlju tako da će to biti kao komad torte. To sam napravio zato što mi omogućava sadnju i van roka koji je preporučen. Prostor od 10x10 cm jest malen,ali radi nedostatka prostora išao sam na tu kombinaciju.
Redovitim zaljevanjem i gnojenjem postigao sam da dobro napreduju.
Imao sam 2 problema s njima. Jedan je bio s gnojenjem. Pogreškom je data prevelika doza gnojiva ali sam to ispravio s folijarnom "injekcijom" a drugi problem je što se oko tih oraha nalazi vinova loza koja je zapuštena te bolesna pa je sa nje prešla grinja na jedno 20-30 komada,što je statistički zanemarivo. Tretirao sam sa preporučenim preparatima pa ćemo vidjeti.
Oko gnojenja ali i izbora preparata za špricanje protiv grinje savjete mi je dao Bobostar....za gnojenje sve što je rekao je bilo korisno i produktivno a za špricanje budem vidio... Sve u svemu, čovjek zna i reagira promtno.
Doživio sam neku nezgodu pa nisam odmah napravio ovo oko špricanja kako mi je savjetovao,no nadam se da kašnjenje neće puno utjecati na produktivnost.
Slijedeći korak mi je sadnja veće količine oraha i lješnjaka.
Mislim da će sveukupna količina biti 15-20 tisuća komada.
Što i kako ću,zasada još nisam posve siguran. To je prevelika količina za sadnju na način kako sam sadio ove zadnje orahe,jer to treba raditi 20 ljudi par tjedana a i sve ostalo puno košta. Kontejnerska opcija je također u ramatranju ali mislim da je to preskupo.
Zasad mozgam...Čistim lješnjake, razabirem i sušim ih....Orah mi stiže za par tjedana pa ću sve stratificiratii i onda saditi.