tih 15-20 tisuca na koliko hektara bi to bilo?
jel mi to bilo 150-200hektari ili sam ja nesto totalno krivo proracunao...
Lješnjaka bih sadio 400-500 komada/ha a oraha 100 kom/ha.
To govorim o sadnicama.
Od plodova nikad ne niknu svi. Vrlo je teško procijeniti koliko će niknuti.
Ovu zadnju turu oraha koju sam sadio , postotak nicanja je bio između 60 i 70% s tim da nije rađena stratifikacija ali niti prethodno biranje/razairanje plodova. Imao sam slučaj da iz jedne vreće od 270 komada je nikao samo jedan a iz druge od 350 komada niknula su samo 2. Kad sam ih sadio, razdvajao sam plohe po vrećama pa to znam.
Lješnjaka imam prebrojano 6400 komada ali imam još i hrpu koju nisam prebrojao. Procjenjujem da u toj drugoj hrpi ima oko 8000 komada. Tj zajedno oko 14000 komada. Ako nakon stratifikacije nikne 70% (što je nategnuto) to je oko 10000 komada što je teroretski dosta za 20-25 ha.
Oraha imam mladih sadnica koje sam sadio ove godine 1088 komada te još oko 1000 komada koji su stari 2 godine.
Sa ovo sadnica što imam mogu zasaditi 20 ha oraha.
Ono što mi je neka zamisao kako bih htio je 30 ha lješnjaka i 10-20 ha oraha pa bi to bilo ukupno 40-50 ha.
Ali sadim još oraha 5-10 tisuća komada.
Imam neku kombinaciju da uzmem u najam neku državnu zemlju koja prelazi ovu površinu od 40-50 ha ali ne mogu cjepkati nego moram uzeti u kompletu....Zbog toga bih posadio još oraha.
Orah je zeznut za kalemljenje pa i tu treba uzeti u obzir "rasip".
No, to ipak nije 150 ha kako si skalkulirao
jer to je ogromna površina. To imaš šta voziti se terencm dok obiđeš a da ne posminjem obradu i ostalo.