• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Orah

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ako su mladi orahi niknuli ispod starih stabala, njihovi plodovi budu gotovo ili potpuno jednaki kao i oni na starim deblima. Ako ti takvi odgovaraju, ne trebaš cijepiti.
Naime, orah je jedna od rijetkih biljaka koja razmnožavanjem iz sjemena zadržava karakteristike.

OrahBobJezgrasti

Novi član
Tu od
21 Lis 2015
Poruka
1
Pozdrav, prije desetak godina smo krenuli s uzgojem oraha, prvih 200 smo posadili radi debla (5x5), prije 2 godine dodatnih 200 između starih voćaka jabuka, sada mislimo krenuti ozbiljnije i posaditi dodatnih 1.000, ovaj put ne samo radi debla nego sa većim razmakom radi većeg uroda (8x7, 8x8).
Dosad smo sve sadili iz sjemena, što se tiče klijanja uspjeh je preko 80%. Nakon presađivanja primilo nam se oko 95% sadnica tako da i ovu veliku rundu planiramo nastaviti na isti način.
Zanime me ima li tko iskustva sa ekološkom proizvodnjom, a da je voljan podijeliti ista? Da vidim od iskusnijih ljudi koji su dodatni uvjeti, zahtjevi pri takvoj proizvodnji i sl.? Tako i tako prva dva nasada ne špricamo, udaljeni su od prometnica, gustoča veća od 100 sadnica na hektar...
Navedeno ćemo posaditi bez obzira dobili poticajna sredstva ili ne, ali zašto ih ne iskoristiti za unaprijeđivanje plantaže ako već možemo :icon_biggrin:

reggie

Novi član
Tu od
11 Pro 2014
Poruka
2
Pozdrav,

dali je ko več kupovao ovdje, cijena je njeverovatna... Link

Zanima, da je zaista franquette, dali prave sami... Zna mozda ko?

uzgajivac

Član
Tu od
11 Lis 2013
Poruka
86
Neznam ništa o franquette u tom rasadniku ali i mene zanima.

Sa čime u ovom mjesecu treba zaštititi špricati orahe?

uzgajivac

Član
Tu od
11 Lis 2013
Poruka
86
Zvao sam gospođu iz oglasa za sadnice franquette, i po njezinim riječima ona je negdje (od susjeda) nabavila plod oraha navodno franquette koji je ona posadila i sada nudi sadnice???

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Za 20 kuna niti nemožeš očekivati cijepljene. Ne možeš biti siguran da plod bude isti kao kod sorte Fraquete i kasnije ti budu došli u rod.Ja sam jučer posadio hektar i ostao mi jedan trokut na kraju za par komada pa možda budem i uzeo takve da vidim baš razliku,cijepljeni i orah iz sjemena.

markone

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
40
Za trajne nasade nema poticaja vec vise godina, dobiju se poticaji samo po hektaru za vocarsku proizvodnju.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Dakle dobijem oko 2500 kuna po hektaru ako posadim orah na oranicu, susjed mi je posadio neke orahe vrlo gusto na možda dva metra razmaka, koji bi to bili nisam zapamtio? Navodno su u rodu za par godina i treba ih špricat svakih 15 dana.

markone

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
40
Vjerojatno crni orah ako je tako gusta sadnja, on se sadi za drvnu masu, ne za plod. Ovo sa spricanjem nema bas smisla.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Je crni orah i spominjao je plod, a ne drvnu masu,ja se dvoumim lješnjaci ili orasi?

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
Pozdrav. Da li ima tko za prodati/zamijeniti orah u ljusci, kilu-dvije, šejnovo, šampion, gazenheim? Za sadnju.
Molim u inbox.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Pozdrav. Da li ima tko za prodati/zamijeniti orah u ljusci, kilu-dvije, šejnovo, šampion, gazenheim? Za sadnju.
Molim u inbox.

I mene ovo zanima, molim u inbox.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ja sam u više navrata sadio orahe i to na više načina. Presađivanje samoniklih ne bum opisival jer je to manje više kao kod ostalih voćaka.
Sa sadnjom sjemena imam slijedeća iskustva.
1. posadio sam ujesen plodove doma u vrt. Razmak sadnje oko 10 cm. Na proljeće su nikli orehi i pustil sam ih nek rastu na tom mjestu do jeseni. Do jeseni su narasli više od metra. Onda su se pojavili problemi kod vađenja. korijenje je bilo jako razvijeno i međusobno isprepleteno i tak da nisam mogel izvaditi jednog po jednog nego po najmanje 5-6 komada koje sam onda vani razdvojil. Tu sam zapazil na gotovo svakom orahu jednu zanimljivost. Oćito sam ih kod sadnje okrenul naopako pa je korjenova klica izbila prema gore i onda napravila polukrug u zemlju, a stabljika obrnuto. To mjesto je izgledalo kao veća kvrga. Nakon presadnje su se sve sadnice primile i prije nekoliko godina sam dobil prvi urod.

2. plodove sam posadil izravno na mjesto gdje trebaju nastaviti rasti. Na svako mjesto sam na razmaku 10-ak cm posadili u krug 5 do 8 plodova. Niknuli su na proljeće na svim sadnim mjestima, ponegdje 1, ponegdje 2, a na nekoliko mjesta po 3 ili 4. Zemlja u koju sam sadil je bila pjeskovita.

3. Ponovil sam način sadnje na drugoj livadi. Prvo sam iskopal jame 1 x1 m dubine tri sloja štihanja i kod zatrpavanja jama pognojil sa 7-20-30. Zemlja je bila laporasta, jako tvrda. U tak pripremljena mjesta sam posadil plodove. Na nijednom od 16 sadnih mjesta se nije isklijala sadnica. Nula bodova.

Imam u svezi s tim neka pitanja, ako mi netko zna odgovoriti:
- kak treba okretati plodove kod sadnje da se ne ponovi navedeno pod rbr. 1?
- jel moguće da se nijedan orah nije isklijal zbog izrazito tople zime, bez duljih hladnih razdoblja?
- u starom voćnjaku imam samoniklih orehov koji su već godinama jednako veliki, oko 35 cm. Zakaj ne rastu?
- Johabica je spominjala (u temi živjeti od poljoprivrede) sadnju u teglice 10. Koje su otprilike dimenzije te teglice?
- imam ideju da stratifikaciju 20-ak plodova napravim u hladnjaku? Riskiral bi nekaj prostora u hladnjaku i odmah stavil plodove u male teglice. Na proljeće bi teglice preselil van u vrt. Kolike bi morale biti teglice i kad bi trebal niknute biljke presaditi?

Imam neku sortu koja je veličine manjeg jajeta i nju bi željel razmnožiti.
Nadam se da nisam prezahtjevan u svojim pitanjima.

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Iwanho ,iz mog skromnog iskustva se pokazalo da plod oraha razvije pristojan korijen i stablo kad se plod položi vodoravno na zemlju i pokrije s malo zemlje ,s tim da "spoj " po kojem orah puca bude tako da "gleda" u nebo i zemlju tj. da nije vodoravno. Što se tiče sadnje u teglice ,neznam ima li puno koristi. Jer kad na proljeće izneseš teglice iz hladnjaka na vrt ,krenuće vegetacija ,a mislim da nije dobro presađivati iz tegli u zemlju tijekom cijele vegetacije tj. do kasne jeseni ,a tad će već teglice postati pretijesne za korijen koji orah snažno razvija.
Ja radim ovako (amater sam,naravno) :napravio sam mini "rasadnik" tak što sam vani ogradio nekih 2 kvadrata ciglom i u to nasuo par tačaka šumske rahle zemlje ,nekih 20cm visine ,položim najesen orahe ,malo pokrijem zemljom (i mrežom zbog kokoši ) i do iduće jeseni budu lijepa stabalca, koja se mogu tad ili još bolje u rano proljeće presaditi na željeno mjesto. Po ljeti ponekad malo zalijem ustajalom vodom. U taj "rasadnik" također bacam ogriske od krušaka i jabuka i često nikne stabalce ,koje mi nagodinu bude podloga za cijepljenje sorte po želji.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala mijo.
I mene je strah da bu teglica do jeseni premala. O teglicama razmišljam prvenstveno zbog stratifikacije. Naime u podrumu se temperatura ne bu tak naglo povisila ako vani dojde do naglog kratkotrajnog povišenja temperature, a postoji i opcija s kratkotrajnim preseljenjem u hladnjak.
Također sam mislil da se bu zemlja u teglici do proljeća toliko zbila kaj se bu držala skupa kod presađivanja.

Čini mi se da sam negdje pročital da temperatura za vrijeme stratifikacije ne smije biti viša od 10°C. Zna li netko koliko dana treba neprekidno potrajati takva temperatura?

Najnoviji postovi

Na vrh